Co použít místo citronové šťávy
Oblíbenou ingrediencí ve sladkých i slaných receptech je citronová šťáva. Používá se při přípravě rybích pokrmů, salátů, koktejlů, rozmanitých moučníků a řezů. Jídlu propůjčí charakteristickou svěží kyselost, marmeládám dodá zářivější barvu a ochrání je před brzkým zkažením.
1. Limetková šťáva
Citronovou šťávu je možné nahradit čerstvou šťávou z jiného citrusového ovoce. Pokud si můžete vybírat, sáhněte po limetkách. Mají podobnou chuť a také hodnotu pH, jsou proto vhodné i v těch receptech, kde je citronová šťáva klíčovou ingrediencí. Limetkovou šťávou se nahrazuje v poměru 1 : 1.
2. Pomerančový džus
Jestliže nemáte po ruce žádné čerstvé citrusy, můžete použít pomerančový nebo grapefruitový džus, a to opět v poměru 1 : 1. Tuto alternativu využijete spíše ve sladkých receptech a míchaných drincích, protože zejména pomerančový džus je oproti citronové šťávě sladší, a proto se do slaných jídel příliš nehodí.
3. Suché bílé víno
Pokud vám chybí citronová šťáva při vaření slaných jídel, místo džusu zvolte raději suché bílé víno. Jeho kyselost příjemně vynikne hlavně v omáčkách, které se podávají k drůbežímu masu, rybám a mořským plodům. I zde platí pravidlo poměru 1 : 1.
4. Bílý vinný ocet
Tam, kde je citronová šťáva spíše doplňkovou ingrediencí, může být v nouzi zastoupena také bílým vinným octem. Protože je ale hodně výrazný, raději ho použijte poloviční množství oproti předepsanému množství citronové šťávy. Ocet se nehodí do nápojů a nepoužívejte ho ani v zavařeninách, kde slouží citronová šťáva jako konzervační prostředek. Tuto funkci totiž není schopen nahradit.
5. Citronový extrakt
Jestliže se vám stává často, že citrony při práci v kuchyni postrádáme, vyplatí se vám pořídit citronový extrakt. Ten je navíc vysoce koncentrovaný, takže místo 1 lžičky citronové šťávy si vystačíte s pouhými 4 až 5 kapkami extraktu. Pokud je v receptu větší množství citronové šťávy, nezapomeňte také doplnit tekutiny.
6. Sušená citronová kůra
Chybí vám citrony? Pak nejspíše postrádáte i čerstvou citronovou kůru. Mezi kořením ale dost možná najdete mletou nebo drcenou sušenou citronovou kůru. Také ona propůjčí jídlu charakteristické citronové aroma. Dobře se uplatní ve slaných i sladkých receptech.
7. Kyselina citronová
Kyselina citronová je přímo obsažená v citronové šťávě, představuje tak jeden ze způsobů, jak ji nahradit. Běžně je k dostání v práškové podobě mezi ostatními potřebami pro pečení. Pouhá 1 čajová lžička kyseliny citronové dokáže nahradit zhruba 100 až 120 ml citronové šťávy. Nezapomeňte v receptu doplnit také množství tekutin.
Citrony jsou nejen oblíbenou přísadou v kuchyni, ale také pro ně najdeme mnoho dalších využití v domácnosti. Jsou bohaté na vitamín C a antioxidační látky, což z nich dělá skvělou volbu pro zdravé stravování i péči o pokožku a vlasy. V tomto článku si přiblížíme několik způsobů, jak je využít v domácnosti.
Jak uchovat vymačkanou šťávu z citronů
Čerstvě vymačkanou citronovou šťávu si můžete šikovně uchovat pro pozdější použití. Jednoduše šťávu vymačkejte prostřednictvím lisu na citrusy a nalijte ji do silikonových tvořítek na led. V mrazáku vám takto vydrží opravdu dlouho. Jestliže ji chcete mít čistou, nejdříve ji ještě sceďte.
Čerstvou citronovou šťávu můžete uložit i do lednice. V takovém případě by se měla spotřebovat zhruba do 2 týdnů.
Co použít místo čerstvé citronové kůry
Sušenou citronovou, případně pomerančovou kůru
Čerstvou kůru s chemicky neošetřené limetky nebo pomeranče
Konzervovanou citronovou šťávu
Citronový extrakt
Citronový olej
Kandovanou kůru z citrusových plodů (pozor na množství, bývá hodně sladká)
Drť ze sušených rakytníkových plodů (dodá potřebnou kyselost)
Zdroje: thekitchn.com, jaroflemons.com, medicalnewstoday.com, tastesbetterfromscratch.com