Hlavní kouzlo tkví v opékání
Jednoduché opečení kokosu prohloubí jeho charakteristickou chuť a vůni. Stačí ho opékat pouze několik minut, během kterých se krásně rozvoní, získá křupavější konzistenci a působivý zlatavě hnědý odstín. Poté už můžete použít kokos dle běžných zvyklostí přímo do těsta nebo jako ozdobnou posypku.
Pro nejlepší výsledky neopékejte více než 1 šálek strouhaného kokosu v jediném kroku. Výjimkou je pečení v troubě, kde můžete v závislosti na velikosti plechu opéct klidně až 2 nebo 3 šálky kokosu najednou. Stejným způsobem lze opékat také kokosové plátky, vločky či kostky.
Příprava opečeného kokosu na pánvi
Na pánvi se opéká kokos nasucho, to znamená bez použití tuku. Volte kvalitní a spíše větší pánev s nepřilnavým povrchem. Nasypejte do ní 1 šálek strouhaného kokosu a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte opékat na mírný plamen a po celou dobu kokos míchejte. Opékejte 3 až 5 minut, dokud nezíská intenzivní aroma a nazlátlý odstín.
Ihned poté kokos přesypte do mísy nebo jiné nádoby. Pokud byste ho nechali na rozpálené pánvi, snadno by se připálil a zhořkl.
Jak na opékaný kokos v troubě
Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo pečicí silikonovou podložkou. Vsypte 1 až 3 šálky strouhaného kokosu dle požadovaného množství tak, aby vznikla tenká rovnoměrná vrstva.
Plech s kokosem vložte na zhruba 2 minuty do trouby. Poté důkladně promíchejte a vraťte na další 2 až 3 minuty do trouby. Zkontrolujte, zda je kokos opečený dozlatova. V případě potřeby vložte ještě na chvíli do trouby. Dávejte pozor, ke konci se již může kokos snadno připálit.
Opékání kokosu v mikrovlnce
Strouhaný kokos nasypte rovnoměrně na větší talíř nebo do mělké mísy vhodné k použití do mikrovlnné trouby. Na spotřebiči nastavte vysoký výkon a kokos dejte opékat. Každou minutu ho vyjměte, zkontrolujte a promíchejte. Celková příprava zabere přibližně 3 až 5 minut podle toho, jak moc chcete mít kokos opečený.
Rovněž proces přípravy v mikrovlnce je třeba pečlivě hlídat, aby se kokos nepřipálil.
Kokosový koláč je lahodný a lehký dezert z kokosového mléka. Je velice lehký a nadýchaný, má jemnou chuť kokosu. Lze ho připravit i ve veganské verzi, pokud vynecháte vejce a mléko i máslo nahradíte rostlinou variantou. Pro více svěží a letní chuť lze mezi korpus a krém nakrájet na malé kostičky čerstvý ananas. Chuť pak bude připomínat koktejl Piña Colada.
Jak použít opečený strouhaný kokos
Zjednodušeně řečeno, opečený kokos můžete všude tam, kam se hodí i běžný neopečený kokos:
kokosky, kosové sušenky a domácí müsli tyčinky
do těsta na muffiny a rozličných moučníků
posypka čerstvých croissantů, jogurtů a ovesných kaší
závěrečné dozdobení zmrzlinových pohárů, dortů a dezertů
pro oživení horké čokolády, palačinek a lívanců
Jak uchovat opečený kokos na později
Jestliže opečený kokos nespotřebujete ihned po dokončení, můžete ho jednoduše uskladnit na později. Jakmile zcela vychladne, stačí ho nasypat do vzduchotěsné sklenice nebo potravinového sáčku se zipem.
Takto skladový opečený kokos vydrží při pokojové teplotě přibližně 1 týdne, v lednici až 1 měsíc.
Zdroje: thekitchn.com, thepioneerwoman.com, bakedbyanintrovert.com, neighborfoodblog.com