Křupavé nebe na jazyku: Oslňte hosty domácími chipsy

Vyrobit vlastní bramborové chipsy trvá o něco déle než otevřít sáček s těmi kupovanými. Vynaložené úsilí se ale vyplatí. Naučte se připravovat bramborové chipsy v troubě, horkovzdušné fritéze, mikrovlnce i na pánvi.

Reklama

Bramborové chipsy z trouby

Na jednu porci budete potřebovat 2 větší brambory, sůl a volitelně také oblíbené koření. Nejprve nakrájejte brambory na stejně silné plátky a na 30 minut je vložte do nádoby s vodou. Po vytažení je vysušte papírovou utěrkou. Lupínky osolte, případně i okořeňte dle chuti. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem v jediné vrstvě. Podle tloušťky chipsy pečte dozlatova zhruba 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 210 °C.

Jak na chipsy v horkovzdušné fritéze

Potřebujete brambory, sůl a olivový olej. Oloupané brambory nakrájejte na plátky silné pouze asi 1 mm, osolte je a lehce zakápněte olivovým olejem. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 180 °C a bramborové lupínky vložte do košíku maximálně ve čtyřech vrstvách na sobě. Dejte je smažit na 20 minut, ale dvakrát až třikrát v průběhu času nezapomeňte košem zatřepat, aby se lupínky osmažily dozlatova z obou stran.

Příprava chipsů v mikrovlnné troubě

Připravte si brambory, sůl a olej. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké rovnoměrné plátky. Lehce potřete olejem a dle chuti osolte. Poté lupínky pouze v jedné vrstvě naskládejte na talíř. Vložte ho do mikrovlnné trouby a nastavte vysoký výkon na 2 až 3 minuty. Po uplynutí doby bramborové lupínky obraťte a vložte znovu na 2 až 3 minuty do mikrovlnky.

Kořeněné chipsy smažené na pánvi

Budete potřebovat větší brambory, řepkový olej a dále sušený česnekový prášek, celerovou sůl a pepř dle chuti. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a na 30 minut vložte do nádoby s lehce osolenou ledovou vodou. Posléze vodu slijte a brambory vysušte s pomocí papírových utěrek. V litinové nebo jiné pánvi se silným dnem rozehřejte 2 až 3 cm vysokou vrstvu oleje. Bramborové chipsy opékejte zhruba 3 až 4 minuty dozlatova, pravidelně míchejte. Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce, dochuťte celerovou solí a kořením.

Reklama

Sladování domácích bramborových chipsů

Aby zůstaly bramborové chipsy déle křupavé, potřebují být skladovány na vhodném místě bez přístupu vlhkosti. Pokud je proto nespotřebujete hned, nechte je nejdříve důkladně vychladnout a poté je skladujte v čisté vzduchotěsné nádobě.

Praktické tipy na přípravu domácích chipsů

  • Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud použijete brambory varného typu B s tenkou slupkou.

  • Nevynechávejte krok spočívající v namočení do vody. Zabrání se tím zhnědnutí a sníží se obsah škrobu.

  • Práci usnadní a rovnoměrný výsledek zajistí kuchyňský robot s krájecím nástavcem.

  • Tenčí nebo silnější chipsy? Obě varianty mají něco do sebe, najděte si sami svou ideální tloušťku.

  • Při smažení používejte vždy takový olej, který se při vyšších teplotách nepřepaluje.

  • Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi. Můžete zkusit například chilli, kari koření, sušenou cibuli a česnek, kmín, červenou papriku nebo třeba parmazán.

  • Vyzkoušejte také alternativu v podobě zeleninových chipsů z červené řepy, batátů, mrkve nebo cukety.

Zdroje: pblife.org, allrecipes.com, tasteofhome.com, servedfromscratch.com, thekitchn.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 3.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama