Bramborové chipsy z trouby
Na jednu porci budete potřebovat 2 větší brambory, sůl a volitelně také oblíbené koření. Nejprve nakrájejte brambory na stejně silné plátky a na 30 minut je vložte do nádoby s vodou. Po vytažení je vysušte papírovou utěrkou. Lupínky osolte, případně i okořeňte dle chuti. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem v jediné vrstvě. Podle tloušťky chipsy pečte dozlatova zhruba 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 210 °C.
Jak na chipsy v horkovzdušné fritéze
Potřebujete brambory, sůl a olivový olej. Oloupané brambory nakrájejte na plátky silné pouze asi 1 mm, osolte je a lehce zakápněte olivovým olejem. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 180 °C a bramborové lupínky vložte do košíku maximálně ve čtyřech vrstvách na sobě. Dejte je smažit na 20 minut, ale dvakrát až třikrát v průběhu času nezapomeňte košem zatřepat, aby se lupínky osmažily dozlatova z obou stran.
Příprava chipsů v mikrovlnné troubě
Připravte si brambory, sůl a olej. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké rovnoměrné plátky. Lehce potřete olejem a dle chuti osolte. Poté lupínky pouze v jedné vrstvě naskládejte na talíř. Vložte ho do mikrovlnné trouby a nastavte vysoký výkon na 2 až 3 minuty. Po uplynutí doby bramborové lupínky obraťte a vložte znovu na 2 až 3 minuty do mikrovlnky.
Kořeněné chipsy smažené na pánvi
Budete potřebovat větší brambory, řepkový olej a dále sušený česnekový prášek, celerovou sůl a pepř dle chuti. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a na 30 minut vložte do nádoby s lehce osolenou ledovou vodou. Posléze vodu slijte a brambory vysušte s pomocí papírových utěrek. V litinové nebo jiné pánvi se silným dnem rozehřejte 2 až 3 cm vysokou vrstvu oleje. Bramborové chipsy opékejte zhruba 3 až 4 minuty dozlatova, pravidelně míchejte. Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce, dochuťte celerovou solí a kořením.
Chipsy z červené řepy jsou zdravou a chutnou nahrážkou za klasické chipsy. Jejich příprava je časově náročnější, ale výsledek je výborný. Dokonce je milují i děti, které by normálně červenou řepu nesnědly.
Sladování domácích bramborových chipsů
Aby zůstaly bramborové chipsy déle křupavé, potřebují být skladovány na vhodném místě bez přístupu vlhkosti. Pokud je proto nespotřebujete hned, nechte je nejdříve důkladně vychladnout a poté je skladujte v čisté vzduchotěsné nádobě.
Praktické tipy na přípravu domácích chipsů
Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud použijete brambory varného typu B s tenkou slupkou.
Nevynechávejte krok spočívající v namočení do vody. Zabrání se tím zhnědnutí a sníží se obsah škrobu.
Práci usnadní a rovnoměrný výsledek zajistí kuchyňský robot s krájecím nástavcem.
Tenčí nebo silnější chipsy? Obě varianty mají něco do sebe, najděte si sami svou ideální tloušťku.
Při smažení používejte vždy takový olej, který se při vyšších teplotách nepřepaluje.
Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi. Můžete zkusit například chilli, kari koření, sušenou cibuli a česnek, kmín, červenou papriku nebo třeba parmazán.
Vyzkoušejte také alternativu v podobě zeleninových chipsů z červené řepy, batátů, mrkve nebo cukety.
Chipsy z dýně jsou zdravější náhradou klasických chipsů. Doporučuji pro děti.
Zdroje: pblife.org, allrecipes.com, tasteofhome.com, servedfromscratch.com, thekitchn.com