Umělá sladidla
Umělá sladidla jsou často používána jako náhrada za cukr, ale některé studie ukazují, že mohou mít negativní dopad na zdraví mozku. Například mohou vést ke změnám v mikrobiomu střev, což náš mozek ovlivňuje. Pokud možno, snažte se vyhnout umělým sladidlům a raději zvolte přírodní náhrady, jako je stévie nebo ovoce.
Syrové maso a ryby
Syrové maso a ryby mohou obsahovat nebezpečné bakterie a parazity, ti mohou způsobit infekce a zdravotní problémy. Pokud jíte syrové maso nebo ryby, jako je sushi, ujistěte se, že jsou připraveny a skladovány správně, aby bylo minimalizováno riziko infekce.
Sladké limonády
Sycené sladké nápoje jsou špatné pro náš mozek kvůli vysokému obsahu cukru, což může poškodit cévy a vést k předčasné demenci či mrtvici. Cukr také může způsobit záněty v mozku, podrážděnost, špatnou náladu a problémy se spánkem. Dokonce i dietní varianty mohou být škodlivé, protože mohou nutit mozek k touze po skutečném cukru a zvyšovat celkovou konzumaci kalorií. Tuto informaci sdělil neurolog Shaheen Lakhan.
Margarín
Neuroložka Shae Dattaová doporučuje vyhýbat se klasickému margarínu, který obsahuje trans-tuky. Tyto tuky mohu být škodlivé pro cévy mozku a mohou zvyšovat riziko demence. Doporučuje používat olivový olej a pravé máslo.
Pivo
Neurolog Bryan Ho říká, že pivo neobsahuje žádnou nutriční hodnotu a je plné prázdných kalorií. Alkohol v pivu může být neurotoxinem, který může poškodit centrální i periferní nervový systém, a to i když se konzumuje v mírném množství.
O zdraví organizmu se náležitě staráme. Staráme se dostatečně i o správné fungování mozku? Jak je možné, že už po třicátém roce zapomínáme? Proč jsme nesoustředění a nervózní? Odpovědí je váš jídelníček. Seznamte se s potravinami, které vyživují mozek.
Káva bez kofeinu
Podle neurologa Seana Callana jsou rozpouštědla, používána k odstranění kofeinu z kávy, obecně pro člověka toxická a mohou být spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a neurologického poškození. Některá z těchto rozpouštědel také mohou procházet placentou a těhotné ženy by se jim měly rozhodně vyhnout.
Smažené hranolky
Smažené hranolky jsou podle neurologů špatnou volbou, protože mohou poškodit krevní cévy a způsobit kognitivní poruchy. Nevyvážená strava plná tučných jídel může snižovat integritu hematoencefalické bariéry a způsobovat neuronální poškození hipokampu, části mozku důležité pro učení a paměť.
Zdroj: novinky.cz