Co to je divoká rýže
Divoká rýže není rýže v pravém slova smyslu, ale jako potravina se používají zrna vodní trávy z čeledi lipnicovitých. Ta roste divoce ve vodních tocích a mělkých vodních plochách na severoamerickém kontinentu, rozšířená je zejména v oblasti Velkých jezer.
Kvůli vysoké oblibě je divoká rýže na mnoha místech v USA a Kanadě v současnosti také pěstovaná. U domorodých indiánů tvořila po tisíciletí jednu z nejdůležitějších složek jejich jídelníčku.
Jak chutná divoká rýže
Divoká rýže je ceněná pro vyvážený obsah živin, stejně jako plnou a příjemnou oříškovou chuť. Slupka je však oproti klasické bílé rýži silnější a poněkud tužší. Někdy je proto třeba si na neobvyklou chuť a konzistenci zvyknout. Kdo nemá žádné zkušenosti, může nejdříve divokou rýži vyzkoušet jako příměs do bílé rýže a až později ji připravovat samostatně.
Postup na přípravu divoké rýže
Divoká rýže se se připravuje podobně jako bílá rýže. Jediný rozdíl je v tom, že vaření trvá trochu déle.
- Rýži proberte a odstraňte z ní případné nečistoty.
Nasypte ji do cedníku s jemným sítem a propláchněte pod studenou tekoucí vodou.
Do hrnce nalijte vodu nebo vývar. Na 1 šálek divoké rýže použijte 4 šálky tekutiny.
Přisypte rýži, dosolte dle chuti a přiveďte k varu.
Jakmile začne obsah vřít, snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec poklicí a za občasného míchání vařte 40 až 45 minut do změknutí.
Sceďte tekutinu a divokou rýži můžete servírovat nebo dále zpracovat.
Kam se hodí divoká rýže
Oživení klasické bílé rýže
Jako samostatná příloha k masu či rybě
Masové nádivky a kuličky z mletého masa
Různé druhy polévek
Doplnění zeleninových salátů
Slané záviny a taštičky
Pro zpestření rýžové kaše s ovocem
Zapečená slaná i sladká rýžová jídla
Rýže je zdraví prospěšná a určitě by se na našem talíři měla objevit několikrát do týdne. Vhodná je i v režimu redukční diety nebo při sportovní zátěži. Jak jíst rýži, aby nám stále chutnala? Vyzkoušejte všechny druhy a nebojte se je kombinovat mezi sebou.
Skladování divoké rýže
Ještě nevařená divoká rýže se skladuje na chladném a suchém místě ve vzduchotěsné nádobě. Vlhké prostředí jí nesvědčí, záhy totiž ztratí své jedinečné chuťové vlastnosti.
Již uvařenou divokou rýži lze skladovat v lednici, kam se vkládá ihned po vychladnutí, aby nedošlo k rozvoji bakterií. V chladném prostředí uložená v potravinářském boxu vydrží několik dní.
Vařenou divokou rýži je možné také zamrazit. Ve vzduchotěsném obalu činí její trvanlivost až 6 měsíců. Po vyndání z mrazáku ji stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě nebo se dá přidat rovnou například do hrnce s polévkou.
Zdravotní benefity divoké rýže
Divoká rýže se může pochlubit nízkým obsahem tuku, zato je bohatá na bílkoviny a vlákninu. V hojném množství je v ní zastoupen také mangan a kyselina alfa-lipoová. A obsahuje však i další cenné mikroživiny, mezi kterými nechybí vitamíny B a E, draslík, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo.
působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidačním stresem
přispívá k normální činnosti metabolismu
podporuje zdraví srdce
napomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi
Do redukčního jídelníčku i pro celiaky
Divoká rýže je poměrně nízkokalorická, avšak bohatá na vlákninu. Kromě toho dobře zasytí, takže zabraňuje přejídání. Perfektně se proto hodí do redukčního jídelníčku. Její glykemický index je dokonce nižší než v případě běžné bílé rýže.
A divoká rýže je nejenom velice zdravá, ale navíc neobsahuje žádný lepek. Tuto potravinu mohou proto bez obav zahrnout do jídelníčku i lidé s celiakií.
Zdroje: webmd.com, allrecipes.com, thekitchn.com, tasteofhome.com, thespruceeats.com