1. Bylinky
Použijte celé lístky čerstvých bylinek, případně je nasekejte. Nasypte je do tvořítka na led a zalijte olivovým olejem. Budou tak okamžitě k dispozici pro přípravu polévek, pečeného masa nebo zapečených jídel. Pro mrazení se hodí spíše tvrdší druhy bylinek (tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn).
2. Citronová šťáva
Uvádí se, že čerstvá vymačkaná šťáva z citronu vydrží v lednici pouhé 2 dny. Jestliže jste získali více šťávy, než zvládnete spotřebovat, šoupněte ji do tvořítka na led. Využijete ji třeba do ledového čaje a dalších osvěžujících nápojů, stejně jako k dochucení pečené ryby.
3. Domácí pesto
Domácí pesto z bazalky, medvědího česneku nebo třeba rukoly vydrží v lednici pouze zhruba 1 měsíc. Pokud ho máte nadbytek, můžete jeho trvanlivost prodloužit zamrazením. Pak už si z tvořítka jednoduše vyloupnete jen tolik kostek, kolik zrovna potřebujete.
4. Víno
Zůstalo vám nedopité víno? Nalijte ho do tvořítka na led. Později ho můžete použít v kuchyni při vaření. Bílé víno se hodí k dochucení ryb, mořských plodů a zeleniny, zatímco červené dodá říz zejména hovězímu a vepřovému masu.
5. Domácí vývar
Tvořítka na led se hodí skvěle také pro zamrazení malých porcí poctivého domácího vývaru, a to masového i zeleninového. Ten se potom perfektně uplatní třeba při přípravě různých druhů omáček.
6. Smoothie
Ne vždy je dostatek času na přípravu čerstvého smoothie. I tento lahodný nápoj nadupaný živinami si však můžete udělat předem a vložit do mrazáku v tvořítku na led. Poté jednoduše vhodíte potřebný počet kostiček do mixéru, přidáte půl šálku jogurtu nebo šálek mléka či vody. Vše rozmixujete a osvěžující ledové smoothie je na světě.
7. Ledová káva
Připravte kávu dle běžných zvyklostí a počkejte, až vychladne na pokojovou teplotu. Nalijte ji do tvořítka na led a zamrazte. Kávové kostky využijete při přípravě ledového kávového nápoje. Tvořítko používejte pouze na kávu, materiál má tendenci přejímat její intenzivní aroma a pro jiné potraviny se už proto nehodí.
8. Pečený česnek
Pečený česnek je opravdová delikatesa, jeho příprava ale nějakou tu chvilku zabere. Mějte ho po ruce, kdykoliv je potřeba a šetřete drahocenný čas. Vyloupnout ho z tvořítka na led zabere sotva pár vteřin. Pak s ním krásně dochutíte polévky, omáčky, domácí marinády či špenát.
9. Smažená cibulka
Podobně jako pečený česnek si do zásoby snadno uděláte také smaženou cibulku. I ona má velice všestranné použití a mít ji již hotovou znamená příjemnou úsporu času stráveného v kuchyni. Pokud ji používáte pouze malé množství k dochucení, nemusíte plnit tvořítka až úplně po horní okraj.
10. Ovoce
Do tvořítka vložte čerstvé lesní jahody, borůvky, maliny či ostružiny. Můžete použít jeden druh nebo klidně i pestrou směs ovoce. Vše zalijte čerstvou šťávou z citronu nebo limetky a získáte ovocné ledové kostky, které budou vypadat velice efektně v letních drincích a domácích limonádách.
Mějte absolutní přehled
Nezapomeňte si popsat, co v tvořítku na led zrovna máte. Někdy to nelze na první pohled poznat a paměť je ošemetná záležitost.
Po zamrazení můžete ledové kostky přesypat do potravinového sáčku se zipem nebo uzavíratelné krabičky. Získáte lepší přehled, uvolníte si tvořítko na další použití a zabráníte přejímání pachů z ostatních mražených potravin.
Zdroje: cooksmarts.com, myrecipes.com, thekitchn.com, freezeit.co.uk, thekitchn.com