1. Bagetový sendvič se šunkou a kozím sýrem
Francouzskou bagetu podélně rozkrojte. Obě části potřete krémovým kozím sýrem. Na spodní polovinu naneste také tenkou vrstvu pikantního brusinkového džemu a navrstvěte čerstvou rukolu s plátkovou šunkou. Nakonec přiklopte horní polovinu bagety a ostrým nožem rozkrájejte na menší části.
2. Vaječný sendvič s koprem a cibulovou natí
Vejce uvařte natvrdo a rozmačkejte je společně s majonézou, francouzskou hořčicí, solí a pepřem. Přidejte na kolečka nakrájenou cibulovou nať a nasekaný čerstvý kopr. Naneste na toastový chléb a přikryjte druhým plátkem.
3. Pikantní sendvič s restovanou zeleninou
Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí, přidejte drcený kmín a drcený česnek. Jakmile se obsah rozvoní, přihoďte na pánev i zeleninu. Můžete použít například zelené fazolky, kukuřice, papriku či mrkev. Dochuťte solí, chilli kořením a vše orestuje. Ještě horkou směs klaďte na plátek toastového chleba, posypte strouhaným sýrem a přiklopte.
4. Bleskový grilovaný sýrový sendvič
Krajíc chleba potřete máslem a přidejte dva plátky sýry. Překlopte druhým krajícem chleba, který je rovněž namazaný máslem. Dle chuti můžete přidat rovněž sladký nebo ostrý kečup. Vložte do kontaktního grilu a grilujte, dokud se sýr nerozpustí a obě strany nezačnou hnědnout.
5. Focaccia sendvič s parmskou šunkou
Focacciu podélně rozkrojte. Na jednu polovinu naskládejte parmskou šunku, kolečka rajčat, plátky mozzarelly a čerstvou bazalku. Vše zakápněte extra panenským olivovým olejem, lehce osolte a opepřete. Nakonec přiklopte druhou polovinou pečiva.
6. Sendvič s míchanými vejci a avokádem
Nejdříve si připravte míchaná vajíčka dle běžných zvyklostí a nechte je krátce vychladnout. Plátek pečiva potřete máslem a naneste vrstvu míchaných vajíček. Přidejte plátky avokáda, kolečka cibulové natě a posypte strouhaným parmezánem. Překlopte druhou polovinou pečiva.
5. Sendvič s ořechovým máslem a banánem
Krajíc celozrnného chleba potřete oblíbeným ořechovým máslem (např. lískooříškové, arašídové). Přidejte na kolečka nakrájený banán, borůvky a dle chuti doslaďte javorovým sirupem nebo medem. Druhý krajíc pečiva rovněž potřete ořechovým máslem, přiklopte k sobě a podávejte.
6. Sendvič s čokoládou a jahodami
Plátek světlého toastového chleba potřete čokoládovou pomazánkou a bohatě ozdobte plátky čerstvých jahod. Pro oživení můžete přidat i najemno nakrájený lístek čerstvé máty. Také druhý plátek chleba potřete čokoládou a obě poloviny k sobě přiklopte.
Co ještě použít do náplně sendviče
Ředkvičky, listový salát, černé a zelené olivy, konzervované fazole, salátová okurka, kapary, pažitka, sušená rajčata, čerstvý špenát.
Hořčice, rajčatová salsa, balzamikový ocet, mangové chutney, brusinková marmeláda, křen, rajčatový protlak.
Vajíčka uvařená natvrdo, míchaná vejce, sázená vejce, vaječná omeleta.
Uzený losos, tuňákové kousky v oleji, grilované kuřecí či krůtí maso, karbanátek, trhané vepřové maso.
Další tipy na přípravu sendviče
Klasické bílé pečivo můžete nahradit celozrnnou, žitnou nebo jinou ovesnou alternativou.
Na přípravu sladkého sendviče se hodí kromě toastového chleba i piškotové pečivo či brioška.
Pokud použijete jako základ náplně maso, rázem získáte plnohodnotný chod.
Při volbě náplně nezapomeňte na vyváženou skladbu se zastoupením vitamínů, zdravých tuků a bílkovin.
Prozkoumejte také další inspirativní recepty na našem webu, které vám pomohou oživit vaši snídaňovou rutinu!
Zdroje: barefeetinthekitchen.com, spendwithpennies.com, indianhealthyrecipes.com, insanelygoodrecipes.com, somethingaboutsandwiches.com