Výlety do přírody jsou skvělou příležitostí k odpočinku, relaxaci a spojení s přírodou ve společnosti našich přátel a rodiny. A co by byl piknik bez lahodných pokrmů?
Co se týče jídla, piknikové menu nemusí být složité. Mělo by být jednoduché a snadno přenositelné. Na zabalení potravin použijeme krabičky na potraviny či sklenice, případně mikrotenové sáčky, ubrousky či alobal.
Pojďme si představit několik skvělých receptů, které oslní naše chuťové buňky během letních piknikových dobrodružství.
Klasický piknikový sendvič
Ingredience:
Krajíc chleba (dle preference)
Plátek šunky
Plátek sýra
Salátový list
Plátek rajčete
Plátek okurky
Hořčice/majonéza/lučina (dle chuti)
Postup:
Rozkrojíme krajíc chleba.
Namažeme hořčicí nebo majonézou/lučinou oba krajíce.
Na jednu polovinu chleba položíme šunku a sýr.
Přidáme salátový list, plátek rajčete a okurky.
Přiklopíme druhou polovinou chleba.
Můžeme podávat celý sendvič nebo jej rozkrojit na menší kousky.
Čerstvý ovocný salát
Ingredience:
Kousky různého čerstvého ovoce (jahody, hrozny, meloun, kiwi atd.)
Mátové lístky (nasekané)
Šťáva z půlky citronu
Lžíce medu
Postup:
Nakrájíme ovoce na menší kousky a dáme jej do mísy.
Přidáme nasekané mátové lístky.
Šťávou z citronu zalijeme ovoce a zamícháme.
Přidáme lžíci medu pro dochucení a opět promícháme.
Quiche s brokolicí a sýrem
Ingredience:
Listové těsto
2 hrnky brokolice (na růžičky)
1 cibule (nakrájená na tenká kolečka)
1 šálek strouhaného sýra (cheddar, eidam atd.)
4 vajíčka
1/2 šálku mléka
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C.
Rozválíme listové těsto a uložíme do dortové/koláčové formy.
Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme brokolici a krátce restujeme.
Na těsto položíme brokolici a cibulku.
Posypeme strouhaným sýrem.
V misce smícháme vajíčka, mléko, sůl a pepř.
Touto směsí zalijeme náplň v koláčové formě.
Pečemev troubě asi 25-30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Bramborový salát s bylinkovým dresinkem
Ingredience:
Brambory (vařené a nakrájené na kostičky)
Nasekaná petrželka, kopr a pažitka
Zakysaná smetana/majonéza (dle preference)
Hořčice
Sůl a pepř
Postup:
Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
V misce smícháme nasekané bylinky, zakysanou smetanu/majonézu a lžičku hořčice.
Přidáme nakrájené brambory a promícháme.
Dochutíme solí a pepřem.
Ovesné sušenky se sušeným ovocem
Ingredience:
1 šálek ovesných vloček
1/2 šálku hladké mouky
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky skořice
Špetka soli
1/4 šálku medu
1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Sušené ovoce podle chuti (brusinky, rozinky, meruňky atd.)
Postup:
Troubu předehřejeme na 175 °C a připravíme si plech s pečicím papírem.
V míse smícháme ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, skořici a sůl.
V jiné misce smícháme med, rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt.
Postupně spojíme mokré a suché ingredience.
Přidáme sušené ovoce a dobře promícháme.
Ze směsi formujeme malé kuličky a pokládáme je na plech s dostatečnými rozestupy.
Přibližně 10-12 minut pečeme, dokud sušenky nezískají zlatavou barvu.
S těmito lahodnými recepty zažijeme piknikové dny plné chutí a radostí. Nesmíme zapomenout ani na dostatek pití – vodu, ledový čaj či domácí limonádu, případně termosku s čajem či kávou. Ať už se vydáme na louku, k lesu nebo k vodě, tyto recepty nám jistě zpříjemní letní zážitky a okouzlí naše smysly.
Zdroje: Recepty.cz