V kuchyni sáhněte po kulinářské levanduli
Levandule určená pro kulinářské účely byla vyšlechtěná právě pro použití v kuchyni. Určitě jí proto dejte přednost před ostatními kultivary. Na rozdíl od nich je sladší a má delikátnější vlastnosti. Můžete ji použít čerstvou i sušenou. Sušená levandule má ale výraznější vůni a chuť, v receptech si proto obvykle vystačíte zhruba se třetinovou dávkou oproti čerstvé formě.
Nikdy nepoužívejte esenciální levandulový olej v receptem, není určený k vnitřnímu užití.
Jak použít levanduli při vaření
Přidejte ji do pečiva
Stačí jen malé množství, avšak sušenkám, dortům a moučníkům propůjčí charakteristickou chuť a aroma. Sušenou levanduli před použitím rozmělněte mezi prsty, čerstvou podrťte v hmoždíři.
Ochuťte s ní nápoje
Levanduli můžete nechat vylouhovat ve vodě nebo z ní připravit jednoduchý sirup. Jím poté skvěle dochutíte domácí limonády, smoothie nápoje, ledové čaje, koktejly, ale klidně i sorbety či sněhové pusinky.
Vytvořte z ní originální posypku
Půvabné fialové květy levandule propůjčí každému jídlu luxusní vzhled. Ozdobte s nimi pečené maso, míchaný drink, ovocný salát nebo třeba dezert. Pro oživení k nim můžete přidat také snítku tymiánu či rozmarýnu.
S čím kombinovat levanduli
Dokonalé chuťové symfonie dosáhnete, jestliže v receptu použijete kromě levandule také citronovou šťávu nebo citronovou kůru. Tyto ingredience se totiž svými vlastnostmi skvěle doplňují.
A zajímavě se kombinuje i s dalšími bylinkami, především s mátou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem. V letních receptech bude chutnat výtečně společně s borůvkami a dalšími lesními plody.
Jednoduchý levandulový sirup
Budete potřebovat 1 šálek vody, 1 hrnek cukru a 1 lžíci čerstvých levandulových květů.
Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté snižte teplotu a ještě 1 minutu povařte. Nechte louhovat 30 minut, sceďte a vyčkejte, až sirup vychladne. Následně ho již můžete zpracovat v požadovaném receptu.
Levandulové máslo s medem
Připravte si 2 šálky smetany crème fraîche, ½ lžičky medu, ¼ lžičky soli a ¼ lžičky sušených květů levandule.
Smetanu šlehejte v mixéru, dokud se neoddělí máslo a podmáslí. Máslový krém sceďte, vmíchejte do něj med a sůl. Nakonec přidejte také podrcenou levanduli. Po vychlazení podávejte s čerstvým pečivem.
Snadné levandulové sušenky
Připravte si 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 1 žloutek, ¾ šálku hladké mouky, ⅓ šálku krystalového cukru, ½ lžičky levandule, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky jedlé sody a ⅛ lžičky soli.
Levandulové květy rozmixujte s cukrem. Vzniklý levandulový cukr smíchejte s rozpuštěným máslem, žloutkem a vanilkovým extraktem. Přisypte mouku, jedlou sodu a sůl. Vypracujte těsto. Lžíci vysypanou moukou nabírejte těsto a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte placičky s dostatečným odstupem od sebe. Při teplotě 180 °C pečte asi 10 minut, dokud se neroztečou a nezačnou mírně praskat.
Levandulové caffè latte
Potřebujete 250 ml mléka, 50 ml espressa a 2 polévkové lžíce levandulového sirupu (připraveného podle receptu výše).
Do sklenic nalijte levandulový sirup a zalijte espressem. Mléko našlehejte do pěny a doplňte jím sklenici. Před podáváním můžete ozdobit snítkou levandule.
Zdroje: farmflavor.com, allrecipes.com, chasingdaisiesblog.com, bonappetit.com, dessertfortwo.com, acouplecooks.com, myeverydaytable.com