Skořicové ovesné sušenky s cuketou
Budete potřebovat 1 a ¼ šálku hladké mouky, 1 šálek jemných ovesných vloček, 1 šálek nastrouhané cukety, ⅔ šálku hnědého cukru, ½ šálku změklého másla, ½ šálku rozinek, 1 vejce, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ lžičky jedlé sody.
Nastrouhanou cuketu vložte do síta a vymačkejte z ní přebytečnou vodu, poté vysušte pomocí čisté utěrky. Hnědý cukr s máslem vyšlehejte, přidejte vejce s vanilkových extraktem a zašlehejte. Dále přidejte cuketu, rozinky, mouku, skořici a jedlou sodu. Již jen ručně, však důkladně promíchejte. Hmotu nabírejte lžící a jednotlivé bochánky klaďte s rozestupem na plech vyložený pečícím papírem, formujte do tvaru sušenek. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 14 až 16 minut dozlatova.
Banánové ovesné sušenky s čokoládou
Potřebujete 2 banány, 2 šálky ovesných vloček, 1 šálek sekaných vlašských ořechů, 1 šálek strouhaného kokosu, 1 šálek rozinek nebo brusinek, 1 šálek arašídového másla, ½ šálku mléka (může být i rostlinné), ½ šálku nasekané čokolády, ¼ šálku medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a ½ lžičky soli.
Vidličkou rozmačkejte banány. Dejte je do velké mísy a přidejte arašídové máslo, mléko, med, vanilkový extrakt, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte a poté vmíchejte i ovesné vločky, nasekané ořechy, kokos, rozinky a čokoládu. Výsledkem by mělo být husté a lepivé těsto. Lžicí je nabírejte a na plechu vyloženém pečicím papírem tvarujte bochánky. Při teplotě 170 °C pečte 14 až 16 minut.
Bezlepkové sušenky bez ovesných vloček
Připravte si 3 hrnky mandlové mouky, 1 šálek kukuřičného škrobu, 1 šálek rozinek, ½ šálku medu, ½ šálku třtinového cukru, ¼ šálku strouhaného kokosu, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce mletých nebo drcených lněných semínek, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 a ½ lžičky skořice, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu a ¼ lžičky soli.
V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, strouhaný kokos, lněná semínka, skořici, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě rozmixujte med, třtinový cukr, máslo, vanilkový extrakt a vejce. Poté k nim přidejte suché ingredience a znovu krátce promixujte. Nakonec do těsta zapracujte rozinky. Hrudky těsta klaďte na plech vyložený pečicím papírem a lehce zmáčkněte, aby vznikl tvar sušenek. Pečte přibližně 12 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Ovesné sušenky se strouhanou mrkví
Budete potřebovat 3 šálky jemných ovesných vloček, 2 šálky strouhané mrkve, 1 šálek medu, 1 šálek hladké mouky, 1 šálek rozinek nebo libovolného nakrájeného sušeného ovoce, ⅔ šálku kokosového oleje, ½ šálku sekaných vlašských ořechů, 2 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky jedlé sody a ¼ lžičky soli
Ve velké míse vyšlehejte med a kokosový olej. Přidejte mrkev a vejce, dobře promíchejte. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek, jedlou sodu a sůl. Znovu promíchejte, aby vzniklo homogenní těsto. Nakonec do něj zamíchejte ovesné vločky, rozinky a ořechy. S pomocí lžíce tvořte hrudky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Vidličkou nebo prsty každou hrudku zploštěte. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 15 minut dozlatova.
Zdroje: allrecipes.com, theendlessmeal.com, thewholesmiths.com, allrecipes.com