Jednoduchý postup, jak udržovat kuchyňský dřez v čistotě
Nejdříve umyjte špinavé nádobí, pokud ještě zůstalo ve dřezu.
Ze dřezu odstaňte veškeré drobky a zbytky jídla, vyčistěte sítko.
Houbičku nebo hadřík z mikrovlákna namočte v teplé vodě s trochou saponátu. Důkladně vyčistěte dno a stěny dřezu.
Pusťte se do čištění odtokového sítka. Skvělým pomocníkem je starý zubní kartáček.
Pokud má nerezové odtokové sítko povlak od vodního kamene, ponořte ho na několik minut do horkého roztoku octa s vodou. Poté ho kartáčkem dočistěte.
Jestliže ve dřezu zůstala místa, která se nepodařila zcela vyčistit, zkuste na ně použít speciální přípravek, případně směs jedlé sody s vodou nebo octovou vodu.
Zbytek octové vody nebo směs sody s vodou vylijte přímo do odtoku, pročistí se tím odpad.
Poté přeleštěte povrch dřezu suchým hadříkem z mikrovlákna.
Na závěr vyčistěte i dřezovou baterii. Pro vyšší lesk a odstranění vodního kamene vsaďte opět na octovou vodu.
Čištění dřezu podle materiálu
1. Nerezový dřez
Patří k nejrozšířenějším dřezům, protože je cenově dostupný, nadčasový a odolný. Navíc se snadno udržuje, protože má hladký povrch. Na nerezovém dřezu jsou ale všechny nečistoty hodně vidět: zaschlé kapky vody, otisky prstů a v domácnostech s tvrdou vodou se na něm snadno tvoří také nevzhledný povlak z vodního kamene.
Na čištění používejte pouze měkkou stranu houbičky nebo hadřík z mikrovlákna. Nerezový dřez je totiž náchylný k poškrábání. Vyhněte se proto rovněž abrazivním čisticím prostředkům. Použít můžete speciální přípravek na nerezový dřez, s usazeným vodním kamenem si poradí i citronová šťáva. Na závěr povrch přeleštěte čistým a suchým hadříkem.
2. Granitový dřez
Grafitový dřez propůjčí kuchyni nádech luxusu, působí totiž velice esteticky a moderně. Ačkoliv je jeho pořizovací cena vyšší, může se pochlubit dlouhou životností a celkovou odolností. Není snadné ho poškrábat a ani na něm neulpívají kapky vody.
Materiál však není zcela hladký a v prohlubních se mohou zachytávat různé nečistoty. Granitový dřez mohou také zabarvit některé druhy potravin (např. černý čaj nebo červená řepa). Opět se vyvarujte použití drátěnky a abrazivních prostředků. Většinou si vystačíte s běžným saponátem, existují však i speciální přípravky přímo na granit. Jednou týdně přetřete povrch dřezu trochou oleje, vytvoří se tím ochranný film a prodlouží životnost.
Keramický dřez
Keramický dřez nemá žádné zvláštní nároky na údržbu. Vyznačuje se dokonale hladkým povrchem, stálostí barvy, nemá tendenci nasáknout tekutinu a zcela splňuje hygienické nároky. Udržet keramický dřez v čistotě není proto nikterak náročným úkolem.
Pro běžné každodenní čištění si opět vystačíte s houbičkou a saponátem. Jestliže bojujete s vodním kamenem, bude se ale časem usazovat i na povrchu dřezu, kde může vytvářet nevzhledné mapy. V tomto případě používejte pravidelně prostředek na odstranění vodního kamene. S vodním kamenem si ale poradí i octový roztok nebo citronová šťáva.
Skleněný dřez
Ačkoliv nepatří k nejběžnějším kuchyňským dřezům, má mnoho zajímavých vlastností, pro které si získal skalní příznivce. Skvěle vynikne v moderní kuchyni, kde se stane designovým kouskem, který zaručeně přitáhne pozornost. Na výrobu se používá speciální tvrzené sklo, které je odolné vůči poškrábání a vysokým teplotám. Není nasákavé, nebarví se od potravin a hladký povrch usnadňuje pravidelnou údržbu.
Pro každodenní vyčištění skleněného dřezu stačí i v tomto případě pouze houbička či hadřík namočený ve vodě s trochou saponátu. Na vodní kámen lze použít speciální přípravek, ale podobnou službu udělá i jedlá soda, ocet či citronová šťáva. Silně abrazivní prostředky naopak nejsou vhodné.
Zdroje: instructables.com, blanco.com, blanco.com, homesandgardens.com, thespruce.com, southernliving.com