Kávové pusinky
Potřebujete 2 velké bílky, 75 g krupicového cukru, 1 lžíci jemně prosáté instantní kávy a ½ lžičky vanilkového extraktu (volitelně).
Bílky si z lednice vytáhněte s předstihem, musí mít pokojovou teplotu. Aby se dobře vyšlehaly, na papírovou utěrku naneste trochu octa a vytřete jím mísu i metly ručního šlehače. Bílky šlehejte při nízké rychlosti zhruba 3 minuty, dokud nezačnou bělat a pěnit. Poté zvyšte otáčky a po lžících zašlehávejte cukr. Dobře vyšlehaný sníh musí být krásně tuhý, lesklý a držet špičky. I pokud otočíte mísu dnem vzhůru, měl by v ní sníh držet. Nakonec do sněhu vmíchejte kávu a vanilkový extrakt.
Pomocí cukrářského sáčku tvořte pusinky na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale můžete dělat i jiné tvary, třeba kroužky či písmenka. Poté pusinky vložte do trouby předehřáté na 95 °C a pečte zhruba 1,5 hodiny. Během pečení několikrát otevřete troubu, aby se odstranila vlhkost a pusinky nepopraskaly. Po upečení je nechte ještě alespoň 1 hodinu ve vypnuté troubě dosušit.
Kávové sušenky
Na přípravu si nachystejte 2 šálky hladké mouky, ¼ šálky másla nakrájeného na kousky, ¼ šálku čokoládových peciček, 1,5 lžičky instantní kávy, ⅓ šálku bílého cukru, ⅓ šálku hnědého cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky prášku do pečiva, špetku soli.
Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu, poté přidejte kávu a promíchejte. Nechte zhruba 5 minut vychladnout a poté v míse smíchejte s oběma druhy cukru, vejcem a vanilkou. Rozmixujte, a nakonec do těsta vmíchejte také mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
Lžící tvořte bochánky na plechu vyloženém pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 8 až 10 minut. Po zchladnutí můžete polít čokoládovou nebo jinou polevou.
Nejjednodušší kávová zrna
Potřebujete 230 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce jemně mleté kávy a 1 lžičku rumu nebo rumový extrakt.
Ze všech surovin vypracujte těsto. Poté z něj s pomocí silikonové formy nebo ručně tvarujte kávová zrna. Nechte je do druhého dne odležet v lednici. Nakonec zrna obalujte v marcipánu a namáčejte do rozpuštěné čokoládové polevy. Případně můžete marcipán zcela vynechat a pouze je polít čokoládou.
Základní kávový krém
Nachystejte si 180 g másla, 140 g moučkového cukru a silnou kávu.
Nejdříve si připravte silnou kávu a vyčkejte, až zchladne na pokojovou teplotu. Mezitím do mísy rozkrájejte povolené máslo a vyšlehejte ho do pěny. Postupně zašlehávejte také moučkový cukr. Nakonec do krému po lžičkách zamíchejte kávu, množství dle chuti. Pokud potřebujete získat silnější aroma, můžete přidat i pár kapek kávového extraktu.
Kávový krém můžete libovolně ochutit třeba mletými ořechy, vanilkou nebo kakaem.
Jednoduchá kávová poleva
Připravte si 1 lžičku jemně prosáté instantní kávy, 1 lžíci horké vody, 1 a ¼ hrnku moučkového cukru a kávový extrakt (volitelně).
Nejprve smíchejte instantní kávu s horkou vodou, důkladně rozmíchejte a nechte vychladnout. Poté promíchejte s moučkovým cukrem, aby vznikla hladká poleva. Pro intenzivnější vlastnosti můžete přidat několik kapek kávového extraktu.
Polevu zpracujte ihned po dokončení, protože má tendenci poměrně rychle tuhnout.
Zdroje: thespruceeats.com, frostingandfettuccine.com, tarladalal.com, tasteofhome.com, food.com