Bílá čokoláda s pistáciemi a brusinkami
Připravte si 220 g bílé čokolády, ¼ šálku brusinek a 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných pistácií.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte do ní zhruba ⅔ z celkového množství brusinek a pistácií. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, opatrně povrch uhlaďte. Nakonec ozdobte zbývající částí brusinek a pistácií. Dejte vychladit a poté rozlámejte na jednotlivé porce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Hořká čokoláda s mandlemi a semínky
Potřebujete 400 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa), 1 šálek mandlí a ¾ šálku směsi slunečnicových a dýňových semínek.
Na pánvi se silným dnem orestujte celé mandle a směs semínek. Pro zvýraznění chuti je můžete i lehce osolit. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu, vmíchejte do ní mandle a semínka, aby se čokoládou zcela obalily. Čokoládovou hmotu vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte a nechte utuhnout. Nakonec rozlámejte na libovolně velké kusy.
Kokosovo-čokoládové kuličky
Nachystejte si 250 g obyčejných sladkých sušenek, 180 g hořké čokolády, 1 plechovku Salka, 1,5 šálku strouhaného kokosu, 100 g nasekaných kandovaných třešní nebo jiného kandovaného ovoce.
Sušenky vložte do sáčku, paličkou podrťte a nasypte do misky. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k sušenkám. Do směsi zapracujte také Salko, ½ šálku kokosu a kandované ovoce. Navlhčenými rukama tvarujte kuličky a obalujte je ve zbývajícím kokosu.
Bleskové marcipánové koule
Na přípravu tohoto neuvěřitelně rychlého nepečeného cukroví potřebujete pouze marcipán (domácí nebo kupovaný) a hořkou čokoládu.
Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni tak, aby byla hladká a bez hrudek. Z marcipánu tvarujte koule a opatrně je namáčejte do čokolády. Skládejte na tác vyložený pečicím papírem, a nakonec nechte utuhnout v lednici.
Ovesné placičky s arašídovým máslem
Na přípravu potřebujete 3 šálky ovesných vloček, 1 a ½ šálku krystalového cukru, ⅔ šálku arašídového másla, ½ šálku másla, ½ šálku mléka ⅓ šálku kakaa, ⅓ šálku hnědého cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu a ½ lžičky soli.
Do hrnce dejte oba druhy cukru, máslo, mléko a kakao. Za občasného míchání přiveďte k varu a vařte pouze 1 minutu. Poté sundejte z ohně a důkladně vmíchejte ovesné vločky, arašídové máslo, vanilkový extrakt a sůl. Ihned poté nabírejte lžící nebo naběračkou a na tácu vyloženém pečicím papírem tvořte placičky. Nakonec dejte utuhnout do lednice.
Kokosové čtverečky s citronovou polevou
Připravte si 500 g obyčejných sušenek, 1 šálek strouhaného kokosu, 1 plechovku Salka, 200 g rozpuštěného másla, ⅓ šálku citronové šťávy. Na polevu budete potřebovat 1 hrnek moučkového cukru a 2 až 3 lžíce citronové šťávy.
Plastovou nádobu nebo pekáč o rozměrech zhruba 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem včetně okrajů. Ve velké míse smíchejte podrcené sušenky, kokos, Salko, rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Směs vložte do připravené nádoby, uhlaďte a dejte vychladit.
Směs moučkového cukru a citronové šťávy rozmíchejte metličkou dohladka. Citronovou polevu naneste na podklad a dejte znovu do lednice. Po utuhnutí rozkrájejte ostrým nožem na čtverečky.
Zdroje: countryliving.com, taste.com.au, foodandwine.com, netmums.com, bestrecipes.com.au