Co všechno umí česnek
Česnek je neuvěřitelně všestranný nejenom v kuchyni, ale pochlubit se může i pestrými zdravotními benefity. Zde jsou jeho nejzajímavější léčivé účinky:
- má antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti
posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
přispívá k prevenci nachlazení a chřipky
působí jako antioxidant (chrání buňky před oxidativním stresem)
má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, pomáhá regulovat krevní tlak
udržuje normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi
blahodárně působí na dýchací systém, uvolňuje hlen v dýchacím traktu
podporuje zdraví jater a žlučníku, přispívá k detoxikaci organismu
Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Česnekový ocet
Potřebujete 2 šálky nepasterizovaného jablečného octa, 2 paličky česneku a ¼ šálku medu.
Česnek oloupejte a stroužky nasekejte nahrubo. Nasypte je do skleněné nádoby, přidejte med a vše zalijte octem. Dobře promíchejte. Uzavřete nekovovým víčkem a nechte 1 až 2 týdny uležet. Poté přeceďte a při příznacích nachlazení užívejte na lžičku.
Česnekový olej jako mazání
Nachystejte si 2 šálky olivového oleje a 1 až 2 paličky česneku (dle požadované intenzity vlastností).
Česnek oloupejte, najemno nasekejte a dejte do sklenice. Zalijte olejem a nechte nejlépe přes noc při pokojové teplotě odležet. Druhý den sceďte přes plátýnko. Při příznacích nemoci natřete česnekovým olejem před spaním chodidla a navlékněte staré ponožky. Při kašli a infekci průdušek jej můžete použít i na hrudník. Použijte raději staré tričko na spaní, olej může způsobit znečištění oblečení.
Česnekový med
Také med posiluje imunitu a je vynikající při nachlazení. Česnekovým medem tudíž získáte dvojnásobně účinnou zbraň. Na jeho přípravu potřebujete 5 větších stroužků česneku a 100 ml kvalitního medu.
Stroužky česneku najemno nasekejte a vložte do menší sklenice. Přidejte med a promíchejte. Při pokojové teplotě nechte 2 až 3 dny odležet. Poté můžete propasírovat, ale není to nutné. Užívejte na lžičku.
Italská gremolata
Gremolata neslouží primární k léčebným účelům, ale pokud máte problém užívat česnek na lžičku, je skvělým způsobem, jak si jednoduše dopřát větší množství česneku a těšit se z jeho vlastností. Připravíte ji ze 30 g zelené petrželky, 3 stroužků česneku, kůry ze 2 chemicky neošetřených citronů, šťávy z ½ citronu a 1 lžíce extra panenského olivového oleje.
Petrželku najemno nasekejte, česnek oloupejte a nastrouhejte. Obě ingredience smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Nakonec vmíchejte také olivový olej. Grenolata je vynikající k dochucení pečeného, smažené a grilovaného masa a ryb. Používá se až na samotný závěr, to znamená po tepelné úpravě.
Česnekový čaj
Pokud vám intenzivní chuť česneku nevadí, můžete si při nachlazení připravit česnekový čaj. Připravte si 3 šálky vody, 3 stroužky česneku, ½ šálku medu a ½ šálku čerstvé citronové šťávy.
Stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Dejte do menšího rendlíku společně se 3 šálky vody a přiveďte k varu. Ihned poté sundejte z ohně, přidejte med a citronovou šťávu. Popíjejte ½ šálku teplého česnekového čaje až 3 x denně.
Zdroje: spiceworldinc.com, learningherbs.com, betterbydrbrooke.com, bbcgoodfood.com, food.com