Jak se připravují jídla z jednoho pekáče
Jídla z jednoho hrnce nebo ty zapečená z jednoho pekáče vynikají výbornou chutí. Vše se připravuje dohromady, chuť koření, masa a přílohy se dokonale snoubí.
Základem zapékaných jídel jsou obvykle brambory nakrájené na plátky, různé tvary těstovin až po lasagne, se kterými se při přípravě dobře pracuje.
Zapéká se v pekáči s víkem nebo ve varném skle, na konci pečení se pokrm dopéká bez poklice a sype se sýrem. Aby se jídlo správně zapeklo, přidávají se rozšlehaná vejce s mlékem nebo smetanou. Některé pokrmy se vrství do pekáče rovnou, jiné se částečně restují nebo promíchávají na pánvi a následně zapékají. Vyzkoušet můžete různé netradiční recepty. Jídla z jednoho pekáče jsou oblíbená po celém světě, nechte se inspirovat novými příchutěmi.
Vepřová panenka zapékaná s bramborovou kaší
Na jídlo budete potřebovat jen pár ingrediencí, přesto vás překvapí výtečnou chutí. Vepřová panenka se pouze osolí, opepří a natře olejem. Zprudka se opeče z obou stran na pánvi, aby se maso zatáhlo a panenka zůstala uvnitř šťavnatá. Zapéká se s hotovou bramborovou kaší, kterou připravíte z vařených brambor, mléka a másla. Vepřovou panenku dáte doprostřed pekáče, bramborovou kaši smícháte s hrstí sušených rajčat naložených v oleji a ochutíte rozmarýnem. Naskládáte do pekáče kolem panenky. Vše pečete na 220 °C asi 15 minut, ke konci pečení posypejte strouhaným sýrem a krátce grilujte.
Kuřecí se zeleninou a rýží
Recept je oblíbený v Itálii, kdy se základ připravuje restováním na pánvi a celá pánev se dále zapéká v troubě. Potřebujete tedy vhodnou pánev, kterou můžete vložit do trouby i s rukojetí nebo takovou, kde se dá rukojeť sejmout před pečením. Na oleji restujete na větší kousky nakrájené kuřecí stehenní řízky, počkáte, až se maso zatáhne a přidáte na proužky nakrájenou cibuli, červenou papriku a prolisovaný česnek. Chvíli restujte, dokud není cibule hotová. Poté vytáhněte maso na talíř a přidejte do pánve půl hrnku sušených rajčat v oleji a stejné množství oliv, promíchejte s krájenými rajčaty (2 větší kusy). Ochuťte bazalkou a oreganem. Přidejte rýži na odpovídající počet porcí, dejte zpět kuřecí maso a vše zalijte vývarem. Počkejte, až vývar začne vřít, pokrm lehce promíchejte a dejte zapéct do trouby. Pánev přikryjte alobalem a pečte asi 30 minut. Ke konci pečení sundejte alobal a dopékejte do zezlátnutí. Před podáváním posypejte strouhaným parmazánem a sekanou petrželkou.
Jednoduchá musaka s cuketou
Potřebujete 2 kusy lilku, cibule a menších cuket. Lilky a cukety nakrájejte na kolečka nebo plátky, posypejte solí, promíchejte a počkejte, až pustí vodu. Pak je krátce orestujte a dejte stranou. Na hluboké pánvi restujte na oleji cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte půl kilogramu mletého krůtího masa. To osolte, opepřete a nechejte zatáhnout. Zalijte 2 konzervami půlených rajčat i s omáčkou. Ochuťte provensálským kořením a nechejte odpařit vodu. Do zapékací formy vrstvěte cukety a lilky střídavě s masovou směsí. Polévejte hrnkem mléka s rozšlehanými vejci a dejte zapéct na 60 minut. Ke konci pečení posypte strouhaným parmazánem a přepněte na gril. Podává se s pečivem.
Tradiční kugel
Kugel se připravuje z brambor nebo těstovin a podává se o svátcích. Brambory a mrkev se oloupou a nastrouhají na hrubém struhadle. Cuketa se očistí a také nastrouhá. Vše se posolí, promíchá a vymačká z tekutiny. Ochutí se nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem a čerstvými bylinkami. Směs se zahustí moukou smíchanou s vejci a rostlinným olejem. Přidává se kurkuma, sůl a pepř. Jakmile je vše promíchané, vkládá se do vymazaného pekáče a peče se asi hodinu na 180 °C.
Zdroje: BBCgoodFood.com, Taste.com.au, TasteOfHome.com, AllRecipes.com