Levný zázrak, díky kterému námořníci objevili nové kontinenty

Má vysoký obsah vitamínu C, posiluje imunitní systém a pochází z tuzemských polí. Připravte si doma zázrak, kysané zelí. Po dlouhé týdny budete mít chrupavou dobrotu bohatou na probiotika, vlákninu a minerály. Domácí příprava není složitá.

Reklama

Kysané zelí prospívá stovky let

Podle dřívějšího pravidla muselo být kysané zelí v chalupě po dlouhé měsíce, od konce podzimu až do brzkých jarních týdnů. Zaručovalo přísun důležitých vitamínů a tělo díky němu nestrádalo nedostatkem jiné čerstvé zeleniny a ovoce. Je známo, že si kysané zelí brali námořníci na dlouhé plavby jako ochranu před kurdějemi, nemocí způsobenou dlouhodobým nedostatkem vitamínu C. Až později nahradila kysané zelí na lodích zásoba citronů, ta se dala doplňovat během plavby po exotických zemích.

Co obsahuje kysané zelí

Kysané zelí je bohaté na vitamín C, ale ceněné je i pro obsah vitamínu A, E, K. Z minerálních prvků je důležitým zdrojem draslíku, fosforu, vápníků, síry, hořčíku nebo fluoru. Neméně důležitý je obsah kyseliny listové a vitamínu B6. Zrak kysané zelí podpoří obsahem vitamínu A.

Podobnou studnicí zdraví je asijské kimchi. Je zřejmé, že po staletí používají fermentované potraviny lidé na celé planetě.

Proč mít kysané zelí v jídelníčku

Ve středověku se kysané zelí používalo jako všelék a rozhodně bylo ku prospěchu. Porce kysaného zelí zlepšuje trávení, posiluje kardiovaskulární systém a při dlouhodobé konzumaci sníží hladinu cholesterolu. Bojuje proti zánětům a pomáhá z těla odvádět odpadní látky. Miska kysaného zelí je pilulkou na dobrou náladu, vyšší výkonnost a podporu mozkových funkcí. Kysané zelí si dejte vždy, když berete antibiotika. Pravidelná porce kysaného zelí chrání před depresí a tlumí nervové napětí. Má protinádorové a protizánětlivé účinky.

Zelí je kvalitním probiotikem, pomáhá udržovat střeva v kondici a posiluje imunitní systém.

Reklama

Speciální nádoby na kysané zelí

Aby byl dobře zajištěn proces kvašení, je třeba mít správnou nádobu na zelí. Tu vybírejte podle předpokládaného objemu, jaký vaše rodina dokáže spotřebovat. Důležité je, aby se jednalo o nádobu z kameniny, kterou můžete vzduchotěsně uzavřít. To zajišťuje drážka pro víko. Naplní se vodou a po uzavření poklopu je uvnitř ideální prostředí pro kvašení.

Zelí musí být po celou dobu zatížené, aby se vytvořila kvašením cukrů kyselina mléčná.

Pokud chcete kysané zelí jen vyzkoušet, stačí vám pětilitrová sklenice, talířek a kámen na zatížení. Vše uzavřete víčkem a po kvašení skladujte v lednici.

Domácí výroba kysaného zelí

Kvašené zelí má dlouhou trvanlivost a jeho domácí příprava není složitá. Výhodou domácího zelí je absence konzervantů a přítomnost takzvaných živých kultur. Kupované bývá sterilované, dochucováno octem a ředěno vodou.

Zelí je třeba nakrájet na velmi tenké plátky. Pomáhají speciální kráječe. Zelí se míchá se solí, kmínem, cibulí a případně koprem. Kvašením se zelí obohacuje o probiotika.

Zelí očistěte od nehezkých listů, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte košťál. Krájejte na speciálním kráječi na tenké pásky. Část velkých listů si ponechejte na přikrytí horní části zelí, pod zátěžovým kamenem.

Šlapání zelí

Nakrouhané zelí dejte do vaničky a promíchejte s nakrájenou cibulí. Na 1 kg zelí dejte 15 až 20 g soli a 1 lžíci kmínu. Přidat můžete hořčičné semínko. Zelí se musí dlouze pošlapat (využijte dětskou práci) nebo pěchovat ručně, aby začalo pouštět šťávu. Průsvitné a šťavnaté zelí se natlačí do zeláku. Nad zelím musí být několik centimetrů šťávy. Nahoru se pokládají velké zelné listy, dřevěné prkénko a velký kámen zabalený v sáčku.

Do základu je možné přidat kopr, křen, bobkový list, jalovec nebo nové koření. Zelí se nechá 5 dní v pokojové teplotě a poté přemístí do chladu. Pokud by zelí ztrácelo šťávu, zalévá se solným roztokem (1 l svařené vody a 20 g soli).

Kvašení zelí

Po uzavření nádoby začne probíhat kvašení zelí. Mělo by být skladováno v teplotě 12 až 15 °C po dobu 4 až 6 týdnů. Pravidelně kontrolujte, jestli je nad krouhaným zelím dostatečně velké množství vody, pokud ne, zalijte solným roztokem. Při kvašení i následném skladování musí být pořád ve víku voda, aby se k zelí nedostal vzduch.

Pokud nestihnete zpracovat hotové kvašené zelí, dejte jej do sklenic a sterilujte, jinak by bylo příliš kyselé a ztratilo by chrupavost.

Přidejte kysané zelí do jídelníčku

Kysané zelí je skvělé jako příloha na misce v syrové podobě. Zařazujte jej zejména v zimním období, kdy je nedostatek čerstvé sezonní zeleniny a ovoce. Snadno z něj připravíte saláty smícháním se strouhaným jablkem a mrkví. Oblíbené je formou přílohy k pečeným masům nebo do segedínského guláše. Z kysaného zelí můžete připravit zelňáky (podobné bramborákům), skvělé polévky nebo slané záviny. Dobře chutná kysané zelí v kombinaci s uzeným masem.

Pamatujte na to, že nejvíce cenných látek získáte ze syrové kvašené dobroty.

Zdroje: WebMD.com, HealthLine.com, VeryWellHealth.com, EatingWell.com, MedicalNewsToday.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 15.5.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama