Bílé zlato Čech se vrací na výsluní. Ochutnejte lahůdku císařského dvora

Chřest si oblíbíte pro výtečnou chuť, ale i proto, že se jedná o nízkokalorickou zeleninu s vysokou výživovou hodnotou. Hodí se jako příloha, do polévek, nejrůznějších těstovinových salátů nebo rizota. Chřest navrací mládí, pečuje o srdce a cévy a je afrodiziakem. Vyzkoušejte lahůdku, která nesměla chybět na talířích vídeňského císařského dvora.

Reklama

Zelený a bílý chřest

Sezona chřestu trvá od května do června. Někdy je možné sehnat chřest už koncem dubna. Zelený a bílý chřest má odlišnou chuť a liší se i způsob přípravy. Zelený chřest roste na slunci, chuťově je výraznější než chřest bílý. Při základní přípravě jej stačí uvařit ve vroucí osolené vodě. V obchodech objevíte i fialový chřest a další druhy.

Na chřestu si musíte pochutnat rychle, protože vadne a dřevnatí, je třeba jej připravit do 36 hodin od sklizně. Chřest je považovaný za luxusní delikatesu a lahůdku, zejména proto, že jeho pěstování je náročné a vyžaduje ruční sklizeň. Potřebuje písčitou půdu a začne plodit až třetí rok od výsadby, je třeba se o něj dobře starat.

Český chřest je považovaný za jeden z nejlepších v Evropě.

Podporuje metabolismus, hubnutí a je afrodiziakem

V chřestu nenajdete žádný tuk, je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, vitamín C a vitamíny skupiny B. Upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu, má protizánětlivé účinky. Zabírá při infekcích močových cest, je diuretikem. S chřestem se tělo přirozeně pročišťuje. Doporučuje se při hubnutí, pro nízkou kalorickou hodnotu, sytící efekt a vyrovnání hladiny cukru v krvi. Po chřestu přestávají chutě na sladkosti. Od nepaměti se chřest považuje za rostlinu, která omlazuje, čistí pleť, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

U žen stimuluje chřest estrogen a u mužů testosteron. S chřestem se vám bude lépe spát, budete soustředěni a zlepší se vám paměť. Chřest je jednou z nejzdravějších potravin, jakou můžeme ochutnat.

Reklama

Jak připravit zelený chřest

Chřest je potřeba ve spodní třetině zalomit, zalamování přesně vymezí bod, kde je chřest dřevnatý. Zalamování se provádí v délce přibližně 3 cm. Spodní část chřestu se loupe škrabkou na brambory. Poté se chřest vyrovná podle délky, seřízne, sváže provázkem a vaří v osolené vroucí vodě. Doba varu je krátká, na chřest stačí jen 3 minuty.

Po uvaření by měl chřest zůstat pevný, nejlepším postupem je použít méně vody, ve vodě vařit jen stonky a hlavičky nechat nad hladinou připravit v páře. Nejlépe se chřest vaří ve vysokém a úzkém hrnci. Uvařený chřest se ihned podává se solí, pepřem a olivovým olejem.

Jak připravit bílý chřest

Bílý chřest se pěstuje pod zemí nebo pod tmavou plachtou. Má jemnou chuť, ale je třeba jej hodně loupat. Vaří se delší dobu než chřest zelený. Bílý chřest se loupe celý kromě hlavičky škrabkou na brambory, slupka je dřevnatá, při loupání vznikají velké odřezky. Poté se stonky srovnají podle velikosti stejně jako zelený chřest a svážou. Vaří se v osolené vodě asi 8 minut. Vaří se ponořené celé i s hlavičkou.

Chutné přípravy chřestu

Chřest chutná vařený v páře, pečený v troubě nebo grilovaný. Dá se přidávat i do smažených pokrmů. Jako přílohu stačí chřest jen upéct nebo připravit v páře do změknutí a servírovat s trochou citronové šťávy, solí a pepřem. Chřest by neměl být rozvařený. Do zeleninových salátů je možné rychle spařený chřest jen nakrájet.

Chřest v listovém nebo kynutém těstě

Začněte přidávat chřest na domácí pizzu nebo vyzkoušejte nejrůznější kombinace s listovým a kynutým těstem. Připravíte skvělé slané koláče.

Jakmile vyválíte listové těsto, zvedněte okraje a přehněte je dovnitř. Doprostřed dáte polotučný tvaroh smíchaný s brynzou v poměru 2:1, promíchaný s jarní cibulkou, osolený a opepřený. Směs rozetřete na těsto, zakapejte citronovou šťávou. Nahoru naskládejte očištěné a zalomené stonky chřestu, vše zalijte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C asi 20 minut.

Z rozváleného listového těsta můžete připravit také chřestové taštičky. Těsto rozkrájejte na 8 dílů, na každý díl dejte plátek sýra, dovnitř vložte nakrájené stonky chřestu tak, aby chřest vykukoval na obou stranách. Zabalte cípy těsta, potřete rozšlehaným vejcem a pečte do zezlátnutí.

Chřest v kombinaci s těstovinami

Z chřestu můžete vyrobit skvělé pesto, pak stačí jen promíchat s těstovinami a ochutit strouhaným sýrem.

Spařený chřest promíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem. Promixujte s trochou vývaru z chřestu. Těstoviny uvařte s několika stonky chřestu, přidejte rozmixovanou směs a orestovanou slaninu s plátky česneku. Do směsi pro mixování můžete dát stonky chřestu a společně se špagetami uvařit ozdobné hlavičky chřestu.

Chřestové polévky

Z očištěného a oloupaného chřestu připravíte skvělou polévku. Stačí jej nakrájet na kousky a orestovat na másle. Přidat hladkou mouku, vše promíchat a zalít zeleninovým vývarem. Rozvařit do změknutí, rozmixovat do hladka a přidat smetanu. Nakonec ochutíte solí, pepřem a muškátovým oříškem. K chřestu se hodí i špetka chilli.

Zdroje: CookieAndKate.com, BBC.co.uk,WebMD.com, HealthLine.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 1.7.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama