Klíčové slovo „zelenina“
Bulvový versus řapíkatý celer: Který je zdravější?
O tom, že je konzumace zeleniny zdravá, snad nikdo nepochybuje. Jednotlivé druhy se však liší obsahem mikroživin, a proto je důležité zachovat pestrost na talíři. Jak si vede bulvový a řapíkatý celer? A máme po některém z nich sáhnout častěji?
Skryté nebezpečí: Zelenina a ovoce, které se nesmí jíst syrové
Zelenina a ovoce jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a celé řady důležitých mikroživin. Dopřávat bychom si je proto měli pravidelně. Některé druhy se ale nesmí jít syrové. Může jít dokonce o zdraví. Které z nich patří na talíř až po tepelné úpravě?
Jak si dopřát ovoce a zeleninu ze zahrádky po celý rok? Naučte se je správně mrazit a skladovat
Ať už máte ovoce ze zahrady, farmářského trhu nebo supermarketu, je určeno k rychlé spotřebě. Některé druhy nevydrží bez lednice ani den, v lednici například jen 3 dny. Jak správně skladovat ovoce a zeleninu a které druhy je možné zmrazit?
Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?
Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?
Nejsou jen červená a kulatá: Objevte fascinující svět rajčat
Svěží rajčatový salát, sušená rajčata provoněná sluncem, nesmrtelný a univerzální kečup. Rajčata se dají připravit na tisíce skvělých způsobů. Ale obrovská pestrost panuje také mezi samotnými rajčaty. Mohou být malá, obrovská, šťavnatá, masitá nebo třeba černá. Existují totiž stovky a stovky různých kultivarů!