Kulajda se slaninou
- Přidat foto
-
Reklama
Tradiční česká kulajda se vyznačuje specifickou chutí kopru, smetanovou konzistencí a lahodným tekutým žloutkem díky zastřenému vejci. Opečená slanina dodá této polévce ten správný šmrnc a podtrhne všechny chutě.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Do hrnce si nalijeme mléko a vývar, nakrájené houby, na kostky nakrájené brambory, přidáme koření, zlehka osolíme a vaříme asi 15 minut, až houby změknou.
2.
Mezitím si připravíme opečenou slaninu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Slaninu nakrájenou na cca 0,5 mm tlusté a 1,5 cm dlouhé i široké kousky položíme na plech vyložený alobalem. Pečeme 15-20 minut tak, aby měla slanina pěkně zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá, ale zároveň stále šťavnatá.
3.
Do polévky přilijeme smetanu, vmícháme mouku a provaříme dalších 15 minut.
4.
Kopr nasekáme nadrobno, nasypeme do hotové polévky a dochutíme ji octem. Přidáme opečenou slaninku.
5.
V jiném, menším hrnci uvaříme vodu, osolíme ji, kápneme do ní trochu octa a roztočíme pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepneme do něj vejce nebo ho vyklepneme na lžíci a necháme ho z ní sklouznout do středu víru. Vaříme 2 minuty, vyjmeme pomocí lžíce do misky a necháme okapat přebytečnou vodu.
6.
Polévku vlijeme do talíře, dáme do ní zastřené vejce, dosolíme a dopepříme. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 30 min vaření 1 hod celkem |
Množství: | 4 × porce |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 27 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
692.18 kcal |
Protein |
14.10 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
24.96 g
7.18 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
61.00 g
28.49 g
|
Reklama
Reklama