Kulajda se slaninou

Tradiční česká kulajda se vyznačuje specifickou chutí kopru, smetanovou konzistencí a lahodným tekutým žloutkem díky zastřenému vejci. Opečená slanina dodá této polévce ten správný šmrnc a podtrhne všechny chutě.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Do hrnce si nalijeme mléko a vývar, nakrájené houby, na kostky nakrájené brambory, přidáme koření, zlehka osolíme a vaříme asi 15 minut, až houby změknou.
2.
Mezitím si připravíme opečenou slaninu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Slaninu nakrájenou na cca 0,5 mm tlusté a 1,5 cm dlouhé i široké kousky položíme na plech vyložený alobalem. Pečeme 15-20 minut tak, aby měla slanina pěkně zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá, ale zároveň stále šťavnatá.
3.
Do polévky přilijeme smetanu, vmícháme mouku a provaříme dalších 15 minut.
4.
Kopr nasekáme nadrobno, nasypeme do hotové polévky a dochutíme ji octem. Přidáme opečenou slaninku.
5.
V jiném, menším hrnci uvaříme vodu, osolíme ji, kápneme do ní trochu octa a roztočíme pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepneme do něj vejce nebo ho vyklepneme na lžíci a necháme ho z ní sklouznout do středu víru. Vaříme 2 minuty, vyjmeme pomocí lžíce do misky a necháme okapat přebytečnou vodu.
6.
Polévku vlijeme do talíře, dáme do ní zastřené vejce, dosolíme a dopepříme. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 9.6.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
30 min vaření
1 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 27 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
692.18 kcal
Protein
14.10 g
Sacharidy
z toho cukr
24.96 g
7.18 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
61.00 g
28.49 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama