Ořechový závin
Ořechový závin je vynikající sladké pečivo, které potěší každého, kdo miluje křehké těsto a lahodnou ořechovou náplň. Tento recept je skvělou volbou pro všechny příležitosti, ať už na sváteční stůl, nebo jako sladké pohoštění pro návštěvu.
Reklama
Postup přípravy
1.
V misce smícháme teplé mléko s cukrem a droždím. Necháme 10 minut stát, aby kvásek vzešel.
2.
Do větší mísy přidáme hladkou a polohrubou mouku. Uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky.
3.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4.
V hrnci zahřejeme mléko, přidáme cukr, vanilkový cukr a med. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání vaříme, dokud se směs nepropojí. Necháme vychladnout.
5.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na obdélník. Na těsto rovnoměrně naneseme ořechovou náplň a jemně rozetřeme.
6.
Těsto opatrně zarolujeme do tvaru závinu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
7.
Závin potřeme rozšlehaným žloutkem, aby měl krásnou zlatavou barvu po upečení.
8.
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme závin přibližně 25–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Necháme vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Hodnocení: | |
---|---|
Čas: |
25 min příprava 30 min vaření 2 hod celkem |
Množství: | 8 × porce |
Autor: | Zuzana |
Kategorie a štítky: |
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
486.87 kcal |
Protein |
9.01 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
59.09 g
35.15 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
24.41 g
6.06 g
|
Reklama
Reklama