Ořechový závin

Ořechový závin je vynikající sladké pečivo, které potěší každého, kdo miluje křehké těsto a lahodnou ořechovou náplň. Tento recept je skvělou volbou pro všechny příležitosti, ať už na sváteční stůl, nebo jako sladké pohoštění pro návštěvu.

Reklama

Ingredience

Na náplň

Na potření

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
V misce smícháme teplé mléko s cukrem a droždím. Necháme 10 minut stát, aby kvásek vzešel.
2.
Do větší mísy přidáme hladkou a polohrubou mouku. Uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky.
3.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4.
V hrnci zahřejeme mléko, přidáme cukr, vanilkový cukr a med. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání vaříme, dokud se směs nepropojí. Necháme vychladnout.
5.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na obdélník. Na těsto rovnoměrně naneseme ořechovou náplň a jemně rozetřeme.
6.
Těsto opatrně zarolujeme do tvaru závinu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
7.
Závin potřeme rozšlehaným žloutkem, aby měl krásnou zlatavou barvu po upečení.
8.
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme závin přibližně 25–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 7.4.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Hodnocení:
Čas: 25 min příprava
30 min vaření
2 hod celkem
Množství: 8 × porce
Autor: Zuzana
Kategorie a štítky:

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
486.87 kcal
Protein
9.01 g
Sacharidy
z toho cukr
59.09 g
35.15 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
24.41 g
6.06 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama