Vitamíny a minerály pro zdraví
Vyzkoušejte každý den sníst místo jedné tablety multivitaminu jednu hadovku. Co to s vaším tělem udělá? Budete se cítit objektivně mnohem lépe, salátová okurka totiž obsahuje řadu vitamínů. Kromě vitamínu C, kterého obsahuje až 8 mg na 100 g, také vitamíny řady A, B a E. Blahodárně na organismus však zapůsobí také minerály, kterých obsahuje opravdu hodně. Vzhledem k množství draslíku jsou okurky spásou pro nemocné trpící dnou nebo revmatismem. Křemík, vápník, hořčík, fosfor, síra nebo bór naopak doplní tolik potřebné minerály, to vše přírodní cestou.
Antioxidanty pro krásu
Okurka je také lékem pro kůži a vlasy. Obsažené vitamíny a minerály napomáhají regeneraci pokožky a bojují proti jejímu stárnutí. S volnými radikály si poradí vitamíny A i E, pleť tak bude nejen hydratovaná, ale také zklidněná. Okurku stačí nakrájet na plátky a přiložit na pleť. Stejně poslouží okurka po probdělé noci, kdy se objeví pod očima nevzhledné pytlíky. Stačí na pár minut přiložit obklad z okurek a otoky zmizí. Okurka je lékem také na spálenou kůži ze sluníčka, v tomto případě vylisujte šťávu, kterou potřete podrážděnou kůži. Krásné vlasy? I zde pomůže okurková šťáva, která posílí vlasy. Stačí po umytí polít vlasy okurkovou šťávou a nechat 10 minut působit, poté opláchnout pouze vodou.
Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.…
Skvělá parťačka při hubnutí
Co ještě salátová okurka umí? Díky své nízkoenergetické hodnotě je skvělou parťačkou všem, co se snaží zhubnout, protože obsahuje přes 90 % vody a na 100 g má pouze 16 kcal. Kromě toho zklidňuje trávení a po snězení přináší pocit sytosti, takže se hodí při odtučňovacích dietách. Konzumuje se syrová, nakrájená na plátky nebo strouhaná, nejčastěji v okurkových salátech. Okurku však lze také tepelně upravovat nebo připravovat v troubě.
Máte dost přeslazených limonád? Tato vám zachutná. Je lehce pikantní a krásně osvěžující. Přesně taková, jakou potřebujete v horkých dnech.
Vyzkoušejte okurku netradičně
A jak si dáte okurku vy? Vyzkoušejte tentokrát kromě tradičního salátu se sladkokyselým nálevem také variantu s nasekaným koprem a zakysanou smetanou, případně doplňte o česnek a mátu na způsob řeckých tzatziki. Možností však je i studená okurková polévka s nivou a kozím sýrem, kterou vytvoříte z rozmixované okurky doplněné o studený kuřecí vývar. Po promixování ochuťte citronovou šťávou, přidejte sýry a bazalku, opět promixujte. Nakonec osolte a dejte chladit na 2 hodiny, podávejte s opečenou bagetkou.
Na zahrádce nám hezky rostou okurky, takže co s nimi vytvořit v letních dnech? Ryhlé, chutné a osvěžující gazpacho, které uspokojí chuťové pohárky ale zároveň i zasytí 🙂