Syntetická antibiotika škodí
Ačkoliv jsou někdy jediným možným způsobem, jak s nemocí zatočit, neměli bychom po synteticky vyrobených antibioticích sáhnout příliš často. Antibiotika mají místo v případě komplikovaných a závažných nemocí s horečkami. Jinak je vhodné se jim vyhnout, jelikož ničí střevní mikroflóru, vyvolávají zažívací obtíže, zatěžují vnitřní orgány a spouští alergické reakce. Neúčinná jsou v případě virových infekcí a rovněž hrozí, že se tělo stane vůči užívání antibiotik rezistentní.
Proč přírodní antibiotika
Přírodní antibiotika jsou šetrná k organizmu, a především k zažívání. Nemají vedlejší účinky a jejich užívání bývá příjemné. Jsou snadno dostupné a mnohdy levnější než pilulky z lékárny. Přírodní antibiotika dokáží bojovat proti nejrůznějším bakteriím, virům, plísním a zároveň posílí imunitu.
Domácí lékárna
Česnek
Česnek hubí bakterie, ničí plísně i kvasinky. Doporučuje se pojídání syrového česneku nebo jeho užívání v podobě tinktur. Pro zvýšení účinku jej můžete smíchat s medvědím česnekem. Zabírá na chřipku, nachlazení a na bolesti v krku.
Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Trpíte v zimním období oslabenou imunitou? Rýma a nachlazení se vám většinou nevyhnou a vy k léčbě užíváte farmaceutické produkty, které nejsou zrovna nejlevnější? Nenechávejte peníze v lékárnách za doplňky s vitaminy, které najdete doma v originálním a na vitamíny mnohem bohatším balení.
Cibule
Při zánětech ústní dutiny, kašli, astmatu a rýmě sáhněte pro cibuli. Pomáhá i při zánětech ledvin a močového měchýře. Léčebné účinky má pouze syrová. Užívat ji můžete ve formě sirupu. Stačí rozdrtit tyčovým mixérem a ochutit cukrem nebo medem.
Cibule kuchyňská se řadí mezi cibulovou zeleninu a sice do čeledi amarylkovitých. Pochází nejspíše ze střední Asie. Cibuli znali již naši dávní prapředci, zmínky o ní pochází ze starověkého Egypta, Indie i Číny, rovněž se o ní dočtete v Bibli. Kromě soli byla vždy brána jako výborné koření a zejména se potom o ní hovořilo v souvislosti s přínosem pro lidské zdraví.
Med
Sladkou podobou antibiotik je med. Bojuje proti bakteriím, pomáhá při bolestech v krku, na kašel i při zánětech průdušek. Účinky můžete posílit smícháním s nastrouhanou cibulí.
Med, včelí zlato a lék na všechny neduhy. Tisíce let je med s námi a pomáhá při léčbě kašle, žaludečních vředů i nespavosti. Co vše byste měli vědět o slaďounké dávce přírodního léčiva?
Rozinky a dva citróny
Rozinky smíchejte s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a zalijte horkou vodou. Nechejte přes noc nabobtnat a užívejte jako prevenci proti infekčním onemocněním. Směs nejen pomáhá a dodává vitamin C, ale zahání i chuť na sladkosti.
Chilli papričky
Stimulují krevní oběh, prokrvují a zahřívají. Působí proti virům, plísním a bakteriím.
Chilli papričky jsou známé už tisíce let a využívané pro blahodárné účinky na zdraví. Mají vysoký obsah vitamínů, pomáhají s hubnutím i s úzkostnými stavy. Pálivý ďáblík umí snížit cholesterol i regulovat hladinu cukru v krvi.
Zázvor
Je protizánětlivý, antirevmatický, snižuje cholesterol, vysoký krevní tlak a chrání před lámavostí kostí. Účinný je při léčbě nachlazení.
Zázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
Kajenský pepř
Kajenský pepř bojuje proti mykózám. Také rozpouští hleny, mírní kašel, bolesti v krku i žaludku.
Křen
Zachutná k párkům i uzenému masu, ale to není jediný přínos. Je léčivou rostlinou. Posiluje zažívání, podporuje prokrvení, rozpouští hleny, a dokonce zabraňuje nadýmání. Vyzkoušejte křen při zánětu nosních dutin jako obklad.
Citrón
Citrón působí antibakteriálně a má povzbuzující účinky. Čistí krev, mírní záněty a podporuje pocení. U citrónu se držte osvědčeného způsobu podávání a přidávejte si čerstvě vymačkanou šťávu do čaje.
V boji proti nachlazení se mnoho z nás obrací k citrusovým plodům. O nich je známo, že obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C i řadu dalších zdraví prospěšných látek. Oblíbené jsou zejména citrony, jejichž prodej zažívá v zimních měsících každoročně boom. Jak vybrat z nabízených plodů ty správné?
Hřebíček
Koření, které se nachází v každé domácnosti. Ačkoliv jste po něm chtěli sáhnout při přípravě svařeného vína, vyzkoušejte jej jinak. Na litr vody dejte 10 g hřebíčku a povařte jako čaj. Hřebíček je dezinfekční a antibakteriální. Pomáhá se záněty a dezinfikuje ústní dutinu.
Jablečný ocet
Máme jej v lednici a často po něm sáhneme při dochucení salátů. Můžete jej však použít i na bolest v krku a na nachlazení. Jablečný ocet rozmíchejte ve vodě a pijte několikrát denně.