Voňavý a pikantní zázvor známý 3 tisíce let
Ze zázvoru se používá na první pohled nevzhledný kořen, který má uvnitř nádherně žlutou barvu. V Číně se s pomocí zázvoru léčilo i vařilo před více než třemi tisíci let. Později se dostal do Indie. V Evropě jsme se s ním mohli seznámit až ve 13. století. Zázvor se v kuchyni používá jako čerstvý nebo jako sušený.
Co obsahuje zázvor
Zázvor je ceněný pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Funguje i jako antidepresivum. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, sodík, draslík, vápník, železo.
Nejdůležitější složkou, která je zodpovědná za léčivé účinky je však gingerol. Zázvor je po staletí doporučován jako všelék.
Známé podoby zázvoru
Kromě zázvoru čerstvého a sušeného známe například kandovaný zázvor, zázvorovou limonádu, zázvorový sirup, zázvorové pivo, zázvorový olej, zázvorový čaj.
Sushi si bez zázvoru ani neumíme představit, ale víte, proč se k sushi podává? Protože jeho antiseptické účinky bojují proti listerii a jiným možným nákazám ze syrového masa.
Jak zázvor prospívá zdraví
- Nachlazení a bolest v krku – působí jako antibiotikum a snižuje i horečku.
- Trávící ústrojí – mírní nevolnost. Vyzkoušet jej můžete před dlouhou cestou autem či autobusem. Pomáhá i proti těhotenským nevolnostem.
- Analgetikum – zázvor tiší bolesti. Můžete jej vyzkoušet při bolestech zubů, při menstruačních bolestech nebo při bolestech svalů. Zároveň je protizánětlivý.
- Nižší cholesterol – zázvor snižuje množství cholesterolu v krvi a zároveň snižuje hladinu cukru. Tím chrání kardiovaskulární systém.
- Prevence rakoviny – zázvor lze doporučit i jako preventivní prostředek proti nádorovým onemocněním. Chrání před rakovinou jater, slinivky, prsu či vaječníků.
- Lepší paměť – jako antioxidant pomáhá mírnit zánětlivé procesy v mozku. Je prevencí Alzheimerovy choroby a při pravidelném užívání zlepšuje paměť.
- Afrodiziakum – pikantní chuť zázvoru prohřívá tělo, je přírodním afrodiziakem.
- Imunitní systém – je antioxidantem a působí protizánětlivě. Tím podporuje správné fungování imunitního systému.
- Migréna – zázvor je doporučován při nejrůznějších bolestech, pomáhá mírnit bolest hlavy.
- Urychlení metabolizmu – při redukci hmotnosti se zázvor doporučuje jako podpůrný prostředek.
Zázvor v kuchyni
Při vaření si zázvor nejlépe rozumí s čínskými a indickými pokrmy. Přidat jej můžete i do zeleninových polévek, omáček nebo k mořským plodům. Dobře chutná i s dušeným hovězím a dušeným vepřovým masem.
Zázvorový čaj na nachlazení
Jedním z nejúčinnějších nápojů na nachlazení je zázvorový čaj. Lžičku strouhaného zázvoru přelijte horou vodou a přiklopte poklicí. Po desíti minutách přeceďte a ochuťte citronem a medem.
Zázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
Zázvor jako osvěžovač vzduchu
Jakmile začnete zázvor používat pravidelně, zůstane vám v kuchyni vždy několik slupek. Není nutné je vyhazovat. Dejte je na misku společně s citrónovou či pomerančovou kůrou. Nádherně provoní domácnost.
Zázvor proti vráskám
Ze zázvoru si můžete připravit i domácí pleťovou masku. Stačí zázvor nastrouhat, smíchat s medem a pár kapkami citrónu. Směs naneste na pokožku, nechejte 15 minut působit a opláchněte. Maska pomáhá nejen na vrásky ale i na akné.
Pro správnou péči o pleť je třeba nejprve znát její typ. Zjistěte, zda máte normální, mastnou, suchou nebo smíšenou pleť. Podle typu pleti pak přizpůsobte domácí péči. Pleťové masky si vyrobíte doma za pár drobných. Stačí otevřít lednici.