Co najdete v koření
Aromatické přísady, které přidáváme do pokrmů mají zlepšit jeho chuť nebo vůni (případně obojí). V koření jsou éterické silice, ale i vitamíny a další prospěšné látky. Obecně platí, že každé koření má za cíl povzbudit játra a žlučník k vyloučení většího množství žluči a usnadnit trávení pokrmu.
Koření je léčivo
Po dlouhá staletí se koření nepoužívalo proto, aby nám pokrmy lépe chutnaly, ale výhradně k léčení nejrůznějších obtíží. Později byly bylinky a koření nahrazeny syntetickými produkty ve formě pastilek, léků a tobolek. Blahodárné účinky běžných druhů koření upadly v zapomnění.
Známé jsou léčebné účinky cibule nebo česneku, co ale běžné druhy koření? Sáhnete po nich při rýmě a nachlazení nebo při průjmu?
S čím pomáhá koření
Seznam léčebných účinků koření je téměř nekonečný, zároveň platí, že co konkrétní druh koření, to léčba jiného neduhu. Koření podporuje krevní oběh, stará se o zdravé srdce, léčí horní i dolní cesty dýchací, pomáhá při průjmech, usnadňuje trávení, je afrodiziakem, nastartuje hubnutí a mnoho dalšího.
Pepř
O pepři je známo, že podporuje spalování tuků a je pomocníkem při hubnutí. Nelze se však ubránit otázce, jestli to nebude tím, že opepřeného jídla sníte méně. Tak jako tak, je pepř prohřívající potravinou, pomáhá při pocitu studených rukou a nohou, stimuluje nervový systém, je afrodiziakem a tlumí bolest. Pepř má univerzální použití, a kromě dezertů se hodí téměř do každého pokrmu.
Kmín
Jedno ze základních druhů koření, které přidáváme do brambor i do pečeného masa. Kmín působí proti nadýmání, ulevuje při žaludečních křečích. Zároveň mírní menstruační bolesti.
Kari je směs koření s jasně zlatavou barvou a komplexní chutí. Obvykle je vyrobeno z kurkumy, koriandru, kmínu, pískavice a chilli papriček. Dále může být doplněno o zázvor, černý pepř, hořčičná semínka, kari listy a semena fenyklu. Kari může nabídnout celou řadu zdravotních benefitů díky tomu, že obsahuje mnoho zdravých druhů koření.
Paprika
Paprika má močopudné účinky a usnadňuje trávení. Přidává se do pokrmů s masem a zeleninou.
Majoránka
Kde by byla bramborová polévka nebo křupavé bramboráky bez majoránky? Majoránka vám umí pomoci od nachlazení. Má protizánětlivé účinky a podporuje odkašlávání.
Petržel
Čerstvá petržel je voňavá i léčivá. Čistí krev, upravuje menstruační cyklus, pomáhá zlepšit stav nehtů a vlasů. Nasekanou ji můžete přidávat do polévek, salátů i pomazánek.
Bazalka
Voňavá bazalka chutná s rajčaty a mozzarellou, v těstovinových pokrmech nebo v polévkách. Bazalka povzbuzuje srdce a nervy, snižuje plynatost a působí močopudně.
Skořice
Skořice je silným antioxidantem. Likviduje bakterie a viry. Pomáhá při nadýmání a silných průjmech. Doporučuje se diabetikům, ale i osobám co potřebují povzbudit paměť a soustředění. Skořici můžete přidávat do sladkých pokrmů nebo do horkých nápojů.
Vůně skořice pohladí mysl i duši, a navíc vytvoří pohodovou atmosféru v každé domácnosti. Většinou se s ní setkáváme v mleté podobě při vaření a pečení. My jsme pro vás připravili 5 tipů na to, jak využít skořicové tyčinky jinak než jen při vaření. Zjistíte, jaké druhy skořice na českém trhu můžete najít a v čem se liší a nezapomněli jsme ani na inspiraci ve formě receptů, kterou najdete na konci článku.
Hřebíček
Svařené víno si bez hřebíčku neumíme představit, ale hodí se i do rýže nebo některých polévek. Hřebíček působí antisepticky a má mírné znecitlivující účinky. Zklidňuje žaludek a ulevuje i při bolesti zubů.
Anýz
Anýz je vhodný pro kojící ženy, působí mlékotvorně. Zároveň aktivuje nervový systém, zvyšuje sekreci hormonů, působí na dobrou náladu. Anýz můžete přidávat do domácího chleba nebo doma připravovaného pečiva. Chutná i v polévkách.
Muškátový oříšek má výraznou chuť i vůni. Možná ale nevíte, že je účinným lékem na nespavost, deprese, revma i akné. Pozor na jeho halucinogenní účinky. Jedná se o jednu z nejstarších drog.
Rozmarýn
Výrazně aromatické koření, které se používá méně často. Přitom o rozmarýnu se tvrdí, že bojuje proti vzniku nádorových buněk. Když rozmarýn přidáte do pekáče s masem, snížíte množství rakovinotvorných látek.
Tymián
Další voňavá bylinka, která se hodí do pekáče k červenému masu. Tymián pomáhá při průjmech a nadýmání, působí proti zánětem žaludku. Ulevuje při zánětech průdušek.
Zázvor
Králem léčiv je zázvor. Především čerstvý zázvor podporuje imunitní systém, pomáhá při nachlazení a běžných virových onemocněních. Čaj připravený ze strouhaného zázvoru je zároveň účinné afrodiziakum a bojuje proti únavě.
Zázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
Zázvor máme spojený s čínskou a indickou kuchyní, velmi rychle se však zabydlel i jako přísada do omáček a polévek v české kuchyni. Kromě koření má využití jako účinný lék na celou řadu neduhů. Sáhněte po zázvoru častěji.
Napříště můžete po koření sáhnout nejen při vaření oběda, ale připravit si léčivý odvar k popíjení.