Obliba pomalého vaření roste
Pamatujete na doby, kdy jsme byli fascinování rychlostí přípravy hotových jídel v mikrovlnné troubě? Pokud ne, nemusíte zoufat. Jídla byla sice připravené rychle, ale o požitku chutí se příliš mluvit nedalo. Trend se obrací, chceme si pokrmy dostatečně užít. Chceme jídla chutná, zdravá a připravená pohodlně. A když máme málo práce s přípravou, nevadí nám na dobrotu chvíli počkat. Proto se pozornost obrací k nejrůznějším pomalým a multifunkčním hrncům.
Co je to pomalý hrnec
Pomalý hrnec je zařízení, které má samostatný ohřev (postavíte jej na kuchyňskou linku a připojíte do zásuvky) a připravuje pokrm za nízké teploty, po několik hodin. Připravit můžete dušené i vařené maso, polévky, omáčky nebo oblíbené pokrmy z jednoho hrnce, kdy připravujete maso společně s přílohou. U hrnce se obvykle nastaví doba vaření a ostatní ohlídá sám. Po ukončení vaření hrnec vypne nebo dál udržuje pokrm teplý.
Proč si pořídit pomalý hrnec
- Chutné pokrmy – pomalé vaření a nízká teplota dává více vyniknout chutím.
- Více vitamínů – nižší teploty jsou šetrnější, cenné látky zůstanou zachovány.
- Jednoduchá příprava – vložení ingrediencí do hrnce a stisknutí tlačítka.
- Šťavnatá a měkká masa – vaříte ve velkém množství tekutiny, tekutina se neodpařuje.
- Spotřeba energie – oproti troubě nebo varné desce má pomalý hrnec nižší příkon.
- Odložený start – připravíte ingredience a vaření začne až v určenou hodinu.
- Málo tuku – v pomalém hrnci vaříte s minimem tuku.
- Méně koření – ingredience vyžadují jen minimální dochucení.
- Úspora času – během přípravy není třeba kontrola, míchání ani zasahování do procesu.
- Méně pachů – ve vaší kuchyni nebude hotový pokrm tolik cítit.
Jak vařit v pomalém hrnci
Vaření se liší podle teploty. Hrnce zpravidla pracují v rozmezích 85 až 95 stupňů.
Low vaření
Nejpomalejší stupeň vaření (mírný var, stupeň 1). Perfektní jsou masové vývary, kde se při pomalém vaření nesráží bílkovina a nevzniká kal. Dušená masa mají dokonalou měkkost. Podle typu pokrmu vaříte 3 až 12 hodin. Dobré je vaření přes noc nebo chystání večeře v ranních hodinách.
Pokrm | Přibližná délka vaření |
---|---|
vývar | 10 až 12 hodin |
drůbeží maso | 5 až 8 hodin |
hovězí maso | 8 až 12 hodin |
vepřové maso | 7 až 9 hodin |
High vaření
Vaření na nejvyšší teplotu, kterou pomalý hrnec umožňuje. Vaření bývá o polovinu rychlejší než při využití stupně low. Uvaříte pokrm rychleji, ale ochudíte se o spoustu chutí, které by vám pokrm nabídnul, pokud by byl uvařený na stupeň low. Správně byste na tento stupeň měli pokrm jen ohřívat nebo dohotovit.
Tipy pro vaření v pomalém hrnci
- Využívejte minimálně polovinu obsahu hrnce, nepřekračujte vyznačený stupeň hladiny Max.
- Na dno umístěte maso nebo nejtvrdší ingredience. Kořenová zelenina vcelku se umisťuje pod maso.
- Maso krájejte na stejně velké kusy, zaručíte tím lepší propečení.
- Nejlepší chuť má maso uvaření v jednom kuse.
- Vařit můžete s minimem tuku nebo zcela bez tuku.
- Nevkládejte do hrnce zmrazené potraviny.
- Pokud dusíte, zalévejte vývarem nebo vodou do dvou třetin obsahu.
- Používání celého koření dává pokrmům lepší chuť.
- Během vaření hrnec neotevírejte, pokrmy nepodlévejte, nemíchejte.
- Čerstvé bylinky nebo prolisovaný česnek přidávejte až na konec.
Do pomalého hrnce dejte kuřecí prsa, rajčata, kokosové mléko, cibuli, česnek, zázvor a koření (pouze 2/3 množství garam masala, zbytek nechte až na konec). Dobře promíchejte a vařte 8 hodin na první stupeň. Nakonec přimíchejte zbylé množství garam masala, promíchejte a podávejte s rýží zdobené čerstvým koriandrem.
Vaření v pomalém hrnci šetří peníze
Pokud se více ponoříte do hodnot příkonu hrnce a provedete přepočet spotřeby energie zjistíte, že vás hodina vaření stojí asi 1 až 3 koruny. Což bývá desetina nákladů vaření na sporáku. Vaříte chutněji, zdravěji, pohodlněji a levněji.
Zdroje: thespruceeats.com, dutchovenscookware.com, mealprepify.com, wildnutrition.com, delishably.com