Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez
Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.
Lék, který si můžete jednoduše nasbírat sami
Je docela dobře možné, že vám roste přímo za domem nebo okolo něho chodíte do práce. Černý bez se totiž v české krajině vyskytuje běžně a je nedílnou součástí naší přírody. Nejčastěji na něj lze natrefit podél cest, roste na stráních a mezích, stejně jako při okrajích lesních porostů a na rumištích.
Obvykle nese podobu keře, ačkoliv někdy vyrůstá i jako strom. Pozornost upoutá především na sklonku jara, kdy vykvétá záplavou květů krémové barvy, které jsou uspořádány do vrcholíků a vyznačují se velmi výraznou vůní. Později na keři dozrávají malé černé plody, kterým se říká bezinky. Mají kulatý tvar a hladký lesklý povrch.
Zdravotní benefity květů černého bezu:
jsou první pomocí při zahlenění a chrapotu
mají pozitivní vliv na dýchací cesty
představují podpůrný prostředek při léčbě nachlazení, chřipky a horečnatých onemocněních
vyznačují se močopudnými vlastnostmi
mají antibakteriální účinky
mohou přinést úlevu při nevolnostech
Zdravotní benefity plodů černého bezu:
působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem
podporují přirozenou obranyschopnost organismu
mohou ulevit v případě bolesti hlavy a zánětu trojklaného nervu
mají antibakteriální účinky
Černý bez v kuchyni
Černý bez je nejenom léčivý, ale skvěle se uplatní i v kuchyni. Ať už si nasbíráte košík rozkvetlých květů nebo se vypravíme o něco později pro zralé plody, v obou případech se můžete pustit do kulinářských experimentů. A výsledek prakticky vždy mile překvapí.
Voňavý čaj
Léčivé vlastnosti květů černého bezu si lze vychutnat prostřednictvím voňavého nálevu. Sušené květy lze použít samostatně, případně se přidávají do bylinkových směsí.
Sirup z bezových květů
Bezové květy se výtečně hodí pro přípravu lahodného sirupu, který krásně voní a má příjemnou chuť. Příprava je jednoduchá a při správném skladování vydrží až do další sezóny.
Bezinkový sirup (2,5 litru)Bezinkový sirup má pro naše tělo ozdravné účinky. V teplé formě jako čaj čistí zahleněné průdušky. V podobě limonády podporuje kojení, má močopudné účinky, uvolňuje zácpu. Používá se při nemocech ledvin či cévních onemocněních. Vzhledem k jeho schopnosti ničení hnilobných bakterií a vyvolávání pocení, je též vhodný při kašli a rýmě.
Celý recept
Variací na bezinkový sirup existuje nespočet. Stačí zalít malé množství sirupu vodou a vznikne chutný nápoj, který si oblíbí děti i dospělí. A pokud se místo klasické vody použije soda, rázem je na světě vynikající osvěžující limonáda.
Sirup z bezových květůSirup z bezových květů je u nás velmi oblíbeným nápojem hlavně v létě. Právě rozkvétají první květy, tak už děláme zásoby sirupu na léto. Nejvíce osvěží, když sirup smícháme s perlivou vodou a vytvoříme tak skvělou limonádu.
Celý recept
Sirup z bezinekPlody bezu černého právě dozrávají, tak si jich taky pár natrhejte. Jen nezapomeňte, že v syrovém stavu jsou jedovaté. Musí se proto vždy převařit! Pak už je jejich konzumace bezpečná. Vyrábět z nich můžete šťávu, povidla nebo třeba sirup podle tohoto receptu. Když ho zavaříte, vydrží vám ve spíži až do jara.
Celý recept
Smažené kosmatice
Při výrobě sirupu si nezapomeňte ponechat pár květů stranou. Můžete z nich totiž připravit netradiční „vegetariánský řízek“. Květu bezu se obalují v klasickém trojobalu, případně se namáčí do těstíčka. Pak už se jen dozlatova osmaží na pánvi.
Smažené květy z bezu s česnekovým dipemKvětům černého bezu se lidově říkalo Kosmatice. Tento pokrm vařily už naše babičky. Květy bezu mají v české kuchyni široké využití na čaje, léčivé sirupy, pokrmy na sladko, ale i na slano jako dnešní recept.
Celý recept
Zavařenina ze zralých plodů
Bezinky sice nejsou určeny ke konzumaci v syrovém stavu, ale lze z nich vytvořit například vynikající zavařeninu. Nejlépe chutná v kombinaci s jablky a voňavou skořicí.
Bezinkový likér
Je libo něco ostřejšího? Plody bezu jsou oblíbenou ingrediencí pro výrobu netradičního domácího likéru. K dochucení se používá nejčastěji káva a vanilka. Likér má nejenom lahodnou chuť, ale připisují se mu i zdraví prospěšné účinky.
Bezinkové víno
Výroba bezinkového vína již vyžaduje určité zkušenosti a nějaký čas zabere, výsledek ale rozhodně stojí za to. Víno z bezinek připomíná pravé portské, je silné a má intenzivní ovocnou chuť i aroma.
Sušené bezinky
Také bezinky je možné nasušit a přidat do bylinných čajových směsí. Připravovat se mohou rovněž samotné, stačí je zalít vroucí vodou, nechat vyluhovat a těšit se z léčivých vlastností.
Zdroje: extension.psu.edu, allaboutgardening.com, greatbritishchefs.com
Od: Jitka Kučová, 25.4.2022