Nezapomeňte na zeleninovou přílohu
Zelenina je významným zdrojem vlákniny, stejně jako celé řady mikroživin. Měla by být nedílnou součástí každodenního jídelníčku, nezapomeňte ji proto přidat k běžnému jídlu. Zeleninová příloha může tvořit až polovinu obsahu talíře.
Smažené či fritované hranolky jsou velice kalorické, vysoce průmyslově zpracované a nachází se v nich množství nezdravých tuků. Zkuste je nahradit zdravější alternativou. Celerové hranolky pečené v troubě jsou připravené během chvilky a překvapí svou vynikající chutí.
Celerové hranolky si zamilujete. Příprava je rychlá a během chvíle máte připravené voňavé, křupavé a zdravé hranolky. Podávat můžete s vašim oblíbeným dipem.
Dejte přednost celozrnným výrobkům
Pokuste se nahradit alespoň polovinu běžného bílého pečiva jeho celozrnnou variantou. To je vyrobené z mouky, která vznikla rozemletím celých zrn včetně jejich obalových vrstev a klíčků. Právě proto je nutričně hodnotnější a může se pochlubit vyšším obsahem vlákniny.
Při domácím pečení nahraďte část bílé mouky celozrnnou moukou nebo přisypte obilné otruby. Jednoduše tím zvýšíte přísun vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Použít můžete i špaldovou mouku, která je dobře stravitelná, a navíc vyniká obsahem vitaminu, minerálních látek a stopových prvků.
Zdravé a chutné bulky, které můžete připravit dětem na svačinku do školy a nebo udělat jen tak na večeři.
Omezte slazené limonády
Mezi potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru patří limonády a další slazené nápoje. Jejich častá konzumace přispívat k nežádoucímu nárůstu tělesné hmotnosti, může způsobovat vyšší kazivost zubů nebo vést k dalším zdravotním problémům.
Pokud vám ale obyčejná pitná voda nechutná, můžete do džbánku přidat kolečko citronu nebo limetky. Lepší chuť jí propůjčí také snítka máty či meduňky. Běžný cukr v čaji nahraďte stévií, která má příjemnou sladkou chuť, přestože neobsahuje prakticky žádné kalorie. Dostatečný přísun tekutin a mikroživin zajistí i nedoslazované smoothie nápoje, které jsou výživné a chutné.
Většina lidí, kteří se stravují veganskou stravou si dělají různé ovocné smoothie, ale proč nezkusit i koktejl doplněný o zeleninu a vanilkové sojové mléko. Příprava je snadná.
Snižte spotřebu soli
Nadměrná konzumace soli přispívá k zadržování vody v těle, nepříznivě působí na ledviny a zvyšuje krevní tlak. V dlouhodobém horizontu může mít vliv dokonce i na vznik kardiovaskulárních onemocnění.
Prvním krokem, jak snížit množství přijímané soli, je eliminovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů. Sůl je také hojně zastoupena například v uzeninách, bílém pečivu a některých sýrech.
Při vaření a pečení je možné část soli nahradit vybraným kořením a bylinkami, případně cibulí, česnekem nebo rovněž citronovou či limetkovou šťávou.
Vědci přišli se zajímavým zjištěním. Kdyby lidé přestali se solením, zachránilo by to více životů, než kdyby lidé přestali kouřit. Je známou skutečností, že infarkt a mozková mrtvice je častější příčinou úmrtí než rakovina plic. Málokdo si ale tento fakt spojí s příjmem soli.
Kuřecí prsa s omáčkou z medu, šťávy z citrusů, bílého vína a rozmarýnu.
Další užitečné tipy na zdravější jídelníček
Jezte pomalu, v klidu a beze spěchu
Snažte se jíst spíše menší porce, a to pravidelně
Před grilováním a smažením masa dávejte přednost dušení a pečení
Nezapomeňte do jídelníčku zahrnout ryby
Vyzkoušejte alespoň 1 až 2 zdravé recepty týdně
Část spotřeby masa mohou nahradit luštěniny, také ony jsou zdrojem bílkovin
Omezte návštěvu rychlých občerstvení
Nepřehánějte to s konzumací alkoholu
Místo chipsů zkuste alternativu v podobě pražené cizrny
Křupavá pražená cizrna je zdravější alternativa klasických chipsů, ideální k televizi nebo na party. Je lehce solená, kořeněná uzenou paprikou a sušeným česnekem, ale vyzkoušet můžete i jiné varianty.
Zdroje: healthline.com/nutrition/healthy-soul-food, betterhealth.vic.gov.au, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-tips, healthline.com/nutrition/what-happens-if-you-eat-too-much-salt