Jak připravit vlastní kořenící směs

Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.

Reklama

Hlavní zásady pro přípravu domácího koření

  • Doporučujeme kupovat jednotlivé druhy koření v celku a až doma je namlít nebo podrtit, budou mít intenzivnější vlastnosti

  • Čím kvalitnější koření použijete, tím lepší chuť bude mít výsledná směs

  • Hotové kořenící směsi by měly být skladovány ve skleněných uzavíratelných nádobách

  • Každou kořenku nezapomeňte popsat a poznačte si také datum výroby kořenící směsi

  • Domácí směs koření by si měla při správném skladování udržet své vlastnosti nejméně po 6 měsíců od samotné výroby

Reklama

Recept na univerzální grilovací koření

Tato mírně pikantní kořenící směs se uplatní hlavně při letním grilování masa a zeleniny. Dále se hodí na přípravu špízů a k dochucení domácích marinád.

  • ⅓ šálku mleté sladké papriky

  • ¼ šálku cukru

  • 2 polévkové lžíce soli

  • 2 polévkové lžíce mletého černého pepře

  • 2 kávové lžičky mleté bílé hořčice

  • 1 až 3 kávové lžičky chilli (dle požadované ostrosti)

  • 1 lžička mletého bílého pepře

Recept na bylinkové italské koření

Smícháním pouhých 4 bylinek získáte všestrannou a voňavou kořenící směs, která ochutí těstoviny, pizzu, salátové zálivky, stejně jako různé bezmasé pokrmy. Pokud máte vlastní zahradu nebo terasu, bylinky si můžete i sami vypěstovat a nasušit.

  • 6 polévkových lžic bazalky

  • 2 polévkové lžíce oregana

  • 1 polévková lžíce tymiánu

  • 1 kávová lžička majoránky

Recept na orientální kari koření

Kari je nedílnou součástí mnoha pokrmů tradiční asijské kuchyně. Koření propůjčí jídlu nejenom příjemnou chuť a aroma, ale obsažená kurkuma mu dodá rovněž úchvatnou zlatavou barvu. Kari existuje v mnoha variantách a připravit si je můžete i sami doma.

  • semena ze 3 lusků kardamomu

  • 2 kávové lžičky koriandru

  • 2 kávové lžičky kmínu

  • 1 kávová lžička kurkumy

  • ½ kávové lžičky chilli

  • ½ kávové lžičky černého pepře

Všechny suroviny se pečlivě rozemelou v mlýnku na koření, případně v mlýnku na kávu. Při správném skladování vydrží domácí kari koření až 1 rok, pokud ho ovšem nespotřebujete dříve.

Recept na všestrannou kořenící směs bez soli

Univerzální směs koření bez obsahu soli ocení zejména milovníci ostřejších jídel. Její využití v kuchyni je opravdu všestranné. Hodí se k dochucení pečených a zapečených brambor, do míchaných vajíček, na steaky či do marinád.

  • 2 polévkové lžíce česnekového prášku

  • 2 polévkové lžíce cibulového prášku

  • 1 polévková lžíce chilli

  • 1 polévkové lžíce mleté červené papriky

  • 1 polévkové lžíce petrželky

  • 1 a ½ kávové lžičky mletého černého pepře

Zdroje: thespruceeats.com, tasteofhome.com, tastythin.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 8.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama