My pro vás máme 2 zaručené tipy, s kterými se rozhodně dočkáte skvělého výsledku. Vezmeme si čerstvá vejce a můžeme se pustit do přípravy „ztraceného vejce“.
Tip č. 1: jak připravit ztracené vejce pomocí vody, octu a soli
Ztracené vejce můžeme také jinak nazvat pošírované vejce nebo zastřené vejce. Postup se tváří docela jednoduše, ale až ho vyzkoušíte, sami uvidíte, že trpělivost a zručnost jsou k přípravě dokonalého ztraceného vejce opravdu důležité vlastnosti.
Dále budeme potřebovat: vroucí vodu, ocet, sůl a kalíšek.
Příprava a postup:
Nejprve si dáme vařit vodu. Voda musí vřít před tím, než do ní vložíte vejce. Jakmile voda vře, osolíte ji špetkou soli a připravíte si vejce s octem a to následovně.
Ideální je připravit si kalíšek s úzkým hrdlem a nalít do něj připravený ocet. Do octu vyklepnete vajíčko. Poté lžící nebo vařečkou roztočíte vodu do víru a vajíčko do vody i s octem nalejete.
Vejce se ve víru vody samo zabalí a pak už stačí jen 2 – 3 minutky vejce nechat „dojít“ bez varu a je hotovo. Do stejného hrnce můžete takto nalít vajec v octu tolik, kolik potřebujete.
Jak vyzrát na octovou příchuť vajíčka?
Při tomto postupu máte úspěch téměř na 100% zaručený, ovšem riziko je, že vajíčko bude mít výraznou octovou příchuť. V případě, že octovou chuť až zas tak moc rádi nemáte, pak ocet přilejte rovnou do vroucí vody, tu opravdu důkladně roztočte do víru a vyklepněte vejce do jeho středu.
Díky octu se na vejci vytvoří vrstva, která se už nerozpustí a tak můžete do octu klepnout vajec více. Pro vyšší úspěšnost doporučujeme vejce vlévat do vody postupně po jednom.
Jakmile vajíčko do vody vyklepneme, vypneme var a necháme ho tam cca 2-3 min tzv. „dojít“ a je hotovo. Pak už jen stačí vejce přidat do polévky, nebo servírovat k snídani s pečivem. Tak co povedlo se?
Tip č. 2: jak vytvořit ztracené vejce pomocí potravinářské folie
Dalším možným způsobem je vzít si potravinářskou folii a hlubší misku. Na hlubší misku nebo hrnek připevníte folii, uděláte do ní důlek a vytřete ji pečlivě olejem. Vajíčko do důlku opatrně vyklepnete, všechen vzduch velmi důkladně vymáčknete a folii uzavřete. Pak vložíte „pytlíčky“ s vajíčky do vroucí vody a necháte povařit cca 4 min.
Vejce vyjmete z folie, osolíte a můžete podávat. Inspirujte se našimi vaječnými recepty a překvapte rodinu dobrou snídaní.
Vždy zkontrolujte čerstvost vajec před přípravou
Zkontrolovali jste čerstvost vajec před vařením? V případě, že vajíčka jsou více jak 7 dní stará, nedoporučujeme z nich již ztracená vejce připravovat a to především z důvodů hygienických. Vejce by měla být opravdu čerstvá, vzhledem k tomu, že část vejce konzumujete po přípravě syrovou (žloutek.) Konzumací vajec starších 7 dnů se vystavujete riziku nákazy Salmonelou.
Přečtěte si také jak si jednoduše ověřit čerstvost vajec a při jaké míře je jejich konzumace zdravá a kdy už škodí.