Kde se vzala quinoa
Quinoa neboli merlík čilský je tradiční jihoamerická pseudoobilovina, která se hojně pěstuje například v Chile, Peru, Bolívii či Ekvádoru. Je pro ni charakteristický variabilní vzhled a vysoká odolnost. Roste i na neúrodných půdách ve vysokých nadmořských výškách.
Ve své domovině je quinoa dobře známá po tisíciletí a tvoří jednu ze základních složek tamního jídelníčku. Již staří Inkové si quinou velice považovali. Není proto divu, že se k této zázračné rostlině váže i mnoho prastarých legend a právem byla označovaná jako „zlato Inků“.
Jaká je quinoa
Ke konzumaci se používají semena, která jsou velice drobná, jejich průměr obvykle nepřesahuje 2,5 mm. Existuje mnoho odrůd quinoy, podle toho se odlišuje i barva semínek. Nejrozšířenější z nich jsou bělavá, a proto na první pohled připomínají známější kuskus. Ale mohou být třeba i černá nebo červená.
Quinoa se může pochlubit lahodnou chutí s oříškovými podtóny. Také chuťové vlastnosti se ale liší podle konkrétní odrůdy. Za nejjemnější se považuje bílá quinoa, zatímco černá varianta je nejvýraznější a více křupavá.
Quinoa v kuchyni
V posledních letech přitahuje quinoa stále větší pozornost a nezřídka je řazena mezi superpotraviny. Poutá přitom nejenom svým nutričně bohatým složením, ale i dalšími benefity. Je totiž bezlepková a nízkokalorická. Navíc je lehce stravitelná, takže nezatěžuje žaludek, přesto ale dobře zasytí a dodá energii.
Zpracovat quinou v kuchyni není nikterak složité, uvařená je totiž během chvilky. Přitom se může pochlubit všestranným využitím a lze ji použít do slaných i sladkých receptů. Nepřekvapí proto, že si exotická semínka postupně nachází cestu i do českých kuchyní.
Jak uvařit quinou
Nejprve quinou propláchněte pod proudem tekoucí vody. Pokud chcete chuť semínek ještě více zvýraznit, můžete je před samotným vařením na 5 minut orestovat na pánvi s kapkou oleje.
Quinou vsypte do hrnce a přidejte vodu v poměru 1 : 2. To znamená, že na jeden šálek semínek budete potřebovat 2 šálky vody. Poté vařte bez pokličky, dokud quinoa nenasákne všechnu vodu. To trvá přibližně 15 minut. Nakonec překryjte pokličkou a ještě 5 minut nechte dojít na vypnuté plotýnce.
Kam se hodí quinoa
Quinou je vynikající jako příloha k masu. Může posloužit pro přípravu „rizota“ a zajímavě oživí čerstvé zeleninové saláty. Hravě se promění v netradiční zavářku do polévek, lze jí doplnit luštěninové pokrmy nebo se z ní dají udělat placičky.
Na sladko je skvělá pro přípravu vydatných ranních kaší, pudinků a ovocných salátů. Může být ale rovněž součástí různých druhů moučníků, a dokonce i zdravější verze sušenek.
Úžasně rychlý a snadný pokrm, který je naprosto dokonalý po jakýmkoliv cvičením, ale i jako letní oběd. V poslední době objevuji spojitost různých chutí. Meruňky dodávají sladkou chuť, okurka naopak čerstvost a závěrem arašídy jsou zase zárukou křupavosti.
Co obsahuje quinoa
Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, a proto by neměla uniknout vegetariánům. Najdeme v ní také vlákninu, stejně jako celou řadu vitamínů a minerálních látek. Nechybí mezi nimi například vitamíny B1 a B9, dále železo, měď, hořčík, mangan, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce mikroživin obsahuje celozrnná quinoa, která není zbavená obalu.
Svým složením přispívají semínka quinoy ke zdravému trávení, posilují srdce a příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Quinoa patří také mezi antioxidanty, kdy chrání před oxidativním stresem. V neposlední řadě může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Pro své vlastnosti je quinoa vhodná i do redukčního jídelníčku.
Zdroje: cookist.com, cookieandkate.com, healthysupplies.co.uk, webmd.com, hsph.harvard.edu