Italové ji milují. Polenta příjemně překvapí
Polenta je slaná kukuřičná kaše, která je velice oblíbená v zemích jižní Evropy, především v Itálii. Vyrábí se ve více variantách, pořídit lze jemnou, hrubou či instantní polentu. Sice chvíli zabere, než se klasická polenta uvaří, odměnou je však vytříbená chuť, která z ní vykouzlí vskutku luxusní přílohu.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 šálky vody s 1 lžičkou soli. Do vroucí vody postupně a za stálého míchání přidejte 1 šálek polenty. Stáhněte teplotu na minimum a zhruba 5 minut vařte do zhoustnutí. Průběžně promíchávejte. Přikryjte poklicí a dalších 30 minut vařte. Nezapomeňte občas zamíchat, aby se polenta nepřipalovala. Jakmile je kaše měkká, hrnec odstavte.
Pro lepší chuť můžete do ještě horké polentové kaše přidat 2 lžíce másla a ½ šálku parmezánu (ideálně typu Parmigiano-Reggiano).
Vyžeňte kroupy zpátky na výsluní
Dříve byly hlavně jídlem chudých, protože dokážou dobře zasytit a zároveň jsou levné a dostupné. Dnes se na ně ale poněkud pozapomnělo. Jsou to celá obilná zrna, která se zbaví svrchního obalu (otrub). Nejčastěji se vyrábí z ječmene. Existují ale i pohankové, ovesné nebo pšeničné kroupy.
Kroupy propláchněte pod proudem studené vody a nasypte do velkého hrnce. Na jeden šálek krup přidejte 3 šálky vody. Nezapomeňte také lehce osolit. Na mírném plamenu vařte přibližně 30 až 50 minut, dokud kroupy nezměknou.
Dobu vaření můžete zkrátit, pokud necháte kroupy přes noc namočené ve vodě.
Jejich názvy jistě znáte, ale vybavíte si jejich chuť? Možná stěží. Pohanka, jáhly a kroupy se téměř vytratily z našeho jídelníčku. Všechny však splňují pravidla zdravé výživy a patří na náš stůl.
Bulgur je vynikajícím zdrojem vlákniny
V českých kuchyních je bulgur stále spíše neznámým pojmem, pravděpodobně se s ním ale již setkali příznivci zdravého stravování. Pod názvem bulgur se ukrývá celozrnná a již předvařená drcená pšenice. Představuje významný zdroj vlákniny a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Mimo jiné železo, folát, vitamín B6, mangan, hořčík.
V hrnci smíchejte 1 šálek bulguru, 1 a ½ šálku vody, špetku soli a rovněž trochu panenského olivového oleje. Přiveďte k varu a zhruba 12 až 15 minut povařte do změknutí.
Pokud máte jemně mletý bulgur, obvykle ho ani není nutné vařit. Jednoduše stačí 1 šálek bulguru zalít 2 šálky právě vroucí vody. Poté se bulgur zakryje a nechá přibližně 1 hodinu stát.
Nevíte co vařit? Bulgur se směsí kuřecího masa, zeleniny a žampionů jistě přijde vhod jak na oběd, tak na večeři.
Málo času? Sáhněte po kuskusu
Kuskus je tradiční ingrediencí především v severoafrické kuchyni. Jedná se o specifickou formu těstovin, která má podobu velmi drobných nažloutlých kuliček. Vyrábí z tvrdé pšenice a existuje i v celozrnné variantě.
Kuskus patří mezi bleskově připravené přílohy, vůbec se totiž nemusí vařit. 1 šálek kuskusu zalijte 1 a ½ šálkem vroucí vody nebo vývarem Zakryjte a počkejte přibližně 5 až 7 minut, dokud kuskus nevstřebá všechnu vodu a nezměkne. U celozrnného kuskusu prodlužte dobu přípravy až na 15 minut.
Někdy je potřeba náš jídelníček trošku odlehčit a potom může přijít na řadu například dobře upravený kuskus.
Zdroje: masterclass.com, webmd.com, marthastewart.com, thespruceeats.com, allrecipes.com