Vsaďte na zahřívací ingredience
Pokud je nám chladno, obvykle sáhneme po horkém nápoji, nezřídka s nějakým tím alkoholem. Ve skutečnosti ale horký nápoj, stejně jako alkohol, tělo zahřát nedokáží. Ačkoliv budeme mít krátce pocit tepla, zároveň dojde k rozšíření cév, zejména povrchových krevních kapilár. To následně způsobí snížení tělesné teploty, a navíc se začneme více potit. Ve výsledku nám proto bude ještě větší zima.
Překonat chlad nám ale mohou pomoci teplé nápoje s obsahem zahřívacího koření. K těm nejúčinnějším patří skořice, kardamom, kurkuma, zázvor, badyán a hřebíček. Nejenže krásně prohřejí tělo, ale nápoj zajímavě dochutí a propůjčí mu příjemnou vůni.
Horká čokoláda s vůní skořice
Na přípravu kořeněné horké čokolády budete potřebovat 3 lžíce kakaového prášku, 2 šálky plnotučného mléka, 3 lžíce cukr (nebo dle chuti), ¼ lžičky vanilkového extraktu, špetku skořice a ¼ šálku čokoládových peciček.
Nejdříve důkladně rozmíchejte kakaový prášek s ¼ šálku mléka. Poté přijdete zbývající mléko a ostatní ingredience. Pomalu přibližně 2 minutu zahřívejte a průběžně míchejte, ale nevařte. Jakmile se zcela rozpustí i cukr a čokoláda, je hotovo. Lze podávat ozdobené šlehačkou a posypané skořicí.
Mám ráda podzim, pokud tedy už od září po ránu nemrzne 😀 Ale ty barvy a možnost vařit si svařák a nebýt považována za alkoholika, ach 😀
Svařený jablečný nápoj s rumem
Na kořeněný jablečný nápoj si nachystejte ½ lžičky hřebíčku, 3 kusy badyánu, 3 až 4 ruličky skořice, 8 šálků jablečného moštu nebo džusu a přibližně 1 šálek rumu.
Koření nejdříve krátce orestujte na pánvi, dokud se krásně nerozvoní. Přendejte do hrnce, přidejte jablečný mošt nebo džus. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a zhruba 15 minut nechte pouze mírně probublávat. Nakonec slijte přes sítko do sklenic, dle chuti dochuťte rumem. Můžete ozdobit plátkem pomeranče, celou skořicí a badyánem.
Jablková sezóna je v plném proudu a proto spousta z nás připravuje domácí jablečný mošt. Tento mošt se dá využít na velmi lahodný horký nápoj, který vás zahřeje hlavně v zimě.
Filtrovaná kořeněná káva se zázvorem
Budete potřebovat 50 gramů čerstvé mleté kávy, 2 lžíce zázvoru, ¼ lžičky mletého kardamomu, 300 ml mléka, 2 lžičky cukru, 5 lžic smetany ke šlehání, 15 gramů strouhané čokolády a 200 ml vody.
Mletou kávu, kardamom a zázvor vložte do kávového filtru. Z této směsi připravte filtrovanou kávu dle běžných zvyklostí. Mezitím dejte do hrnce mléko, přidejte cukr a ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Kávu přelijte do šálků, dolijte slazeným mlékem. Smetanu vyšlehejte a každý šálek ozdobte kopečkem šlehačky. Na závěr posypte strouhanou čokoládou.
Zkuste také další recepty na teplé nápoje.
Zdroje: mentalfloss.com, hillstreetgrocer.com, acouplecooks.com, awesomecuisine.com