Konzervace potravin
Nepříjemnou zprávou statistiků je údaj, že třetina světové produkce potravin končí v koši bez užitku. Stovky let se lidé snaží prodloužit trvanlivost potravin nejrůznějšími způsoby. Jako první bylo využíváno sušení potravin, později se objevilo konzervování potravin s pomocí octu či soli. Ve válečném období se vynalezly první masové konzervy.
Ať už se chystáte skladovat jakýkoliv druh potraviny, obecná pravidla jsou stejná. Vlhkost a vysoké teploty škodí všem druhům potravin. Kdo skladuje otevřené sáčky (například s kořením nebo suchými těstovinami) měl by je skladovat ve vzduchotěsných krabicích. Maximálně využívejte mrazení nebo sterilizaci potravin.
Datum minimální trvanlivosti
Datum minimální trvanlivosti je garancí, že je potravina do uvedeného dne ve stoprocentní kvalitě. Datum minimální trvanlivosti se uvádí u sušených, mrazených nebo sterilovaných potravin. Najdete jej na sušenkách, cukrovinkách, nápojích, čokoládě nebo těstovinách. Pokud je datum minimální trvanlivosti kratší než 3 měsíce, uvádí se den a měsíc. V případě rozmezí trvanlivosti od 3 do 18 měsíců se uvádí měsíc a rok. Pro delší období postačí jen údaj o roce.
Po uplynutí data trvanlivosti se nemusíte bát konzumace potraviny, je ale možné, že nebude mít stejnou chuť ani vůni.
Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze dále prodávat, musejí být ale označeny a odděleny.
Co vyhodit po uplynutí minimální trvanlivosti
Potraviny s prošlou dobou trvanlivostí nejsou škodlivé, vždy ale věnujte pozornost tomu, jak dlouhá doba uplynula od nákupu do konzumace. V žádném případě nejezte výrobky, které jsou zabarvené, příliš měkké, mají plíseň nebo zapáchají.
Co nevyhazovat po minimální trvanlivosti
Těstoviny – suché těstoviny skladované v uzavřené nádobě vydrží i déle než rok.
Hořčice – vydrží až jeden rok.
Káva – vydrží až jeden rok, ale ztratí vůni.
Kakao – může být skladované až 1 rok.
Mrazené ovoce a zelenina – vydrží 6 měsíců.
Vejce a tvrdé sýry – až 1 měsíc.
Jogurt – nekazí se, jen v něm ubývají prospěšné bakteriální kultury. Můžete jej sníst i 5 dnů po datu trvanlivosti.
Müsli – vydrží dva měsíce po expiraci.
Datum spotřeby
Jiné je to s datem spotřeby. Údaj se uvádí na čerstvých potravinách nebo na potravinách, které se rychle kazí. Po datu spotřeby se potraviny nedoporučují jíst ani v případě, že dodržujete podmínky skladování. Pokud je na obalu potraviny uvedena informace se slovy spotřebujte do, musí producent uvést i podmínky skladování. Obecně jsou potraviny s prošlou dobou spotřeby považovány za nebezpečné a nesmějí být dále v oběhu.
Datum spotřeby lze prodloužit jedině zmrazením potraviny.
Vadí vám plýtvání potravinami a je vám líto, že občas mnohé z nich nestačíte zavčas zkonzumovat a musíte je nakonec vyhodit? Pak vyzkoušejte některý z jednoduchých způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit. Bude tak mnohem větší šance, že je zvládnete zpracovat ještě před tím, než se zbytečně zkazí.
Co vydrží téměř věčně
Potraviny jako javorový sirup, kukuřičný škrob, různé druhy cukru, med, sojová omáčka nebo ocet mají neomezenou dobu trvanlivosti, pokud jsou správně skladovány. Několik let vydrží obiloviny, ovesné vločky nebo bílá rýže. Dlouhodobě můžete uchovávat mouku, čínské polévky, sušené ovoce nebo sušené luštěniny. Čtvrt století vydrží ve spíži sušené mléko, dlouhou trvanlivost mají například vejce v prášku nebo bramborové vločky.
Které potraviny se neoznačují
U některých potravin nenajdete údaj ani o minimální trvanlivosti ani o datu spotřeby. Takovými potravinami jsou čerstvé houby, brambory, lihoviny, víno a pečivo. Dále jedlá sůl, cukr, žvýkačky či ocet. U čerstvých potravin se doporučuje konzumace do 24 hodin od výroby.
Léky po datu expirace
V žádném případě neužívejte léky, které mají prošlou dobu použitelnosti. Některé léky se po datu expirace rozkládají a užití by vyvolalo nežádoucí účinky. Například zvracení se může objevit po konzumaci léků s prošlou expirací o pouhý týden.
Jak ohlídat plýtvání
Je potřeba změnit návyky a místo velkých nákupů do zásoby vyrazit na několik menších nákupů během týdne. Uvaříte vždy z čerstvých surovin a vyhnete se vyhazování potravin, které nestíháte spotřebovat.
Jak často chodíte na nákup? Jednou týdně nebo ještě méně? Pak si jistě lámete hlavu nad tím, jak uskladnit ovoce a zeleninu, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Poradíme vám několik užitečných triků pro skladování ovoce a zeleniny.
Zdroje: EatingWell; RealSimple.com; NourishByWebMD.com; Insider.com; EatThis.com