Bobkový list v kuchyni
Jako koření můžete použít čerstvé nebo sušené listy rostliny. Nejčastěji se do jídla přidávají celé, a protože během tepelné úpravy nezměknou, po dokončení se z něho odstraní. Sušený bobkový list lze pořídit i namletý na jemný prášek.
Ačkoliv se pěstuje vavřín hlavně v jižních částech Evropy, koření si našlo své místo i v českých kuchyních. Je součástí nejednoho tradičního receptu a možnosti využití při vaření jsou opravdu pestré:
nepřekonatelný ve svíčkové a rajské omáčce
uplatní se i v dalších smetanových a hnědých omáčkách
vynikající k dochucení vývarů a zeleninových polévek
hodí se do nakládaného masa, zeleniny a hub
vhodný pro výrobu ochucených olejů a octů
jeho vlastnosti se výtečně snoubí se zvěřinou a rožněným masem
zajímavě dochutí luštěninové pokrmy
Tradiční houbový Kuba má být chutný pokrm za malý peníz. Můžete si jej ale vylepšit přidáním uzeného masa. Chuť vařených krup a uzeného patří k sobě od nepaměti, jistě vám budou chutnat i v Kubovi. Příprava je jednoduchá na litinové hluboké pánvi, kterou můžete vložit do trouby.
Kořeněný vavřínový olej
Budete potřebovat 1 šálek panenského olivového oleje, 1 lžíci chemicky neošetřené citronové kůry, 1 bobkový list a 6 kuliček černého pepře.
Do hrnce se silným dnem nalijte olej. Přidejte koření a na mírném plamenu 7 minut zahřívejte. Poté nechte důkladně vychladnout, přelijte do sklenice a uzavřete víčkem.
Vavřínový olej bez vaření
Do čisté skleněné nádoby vložte 20 až 30 bobkových listů (dle požadované výsledné intenzity) a zalijte 500 ml kvalitního olivového oleje. Nádobu uzavřete a nechte až 2 týdny stát na tmavém místě. Každý den můžete opatrně protřepat. Na závěr sceďte do nové sklenice.
Za studena připravený vavřínový olej se hodí k dochucení jídel v kuchyni, stejně jako k péči o zdraví. Je vynikajícím mazáním při potížích s pohybovým aparátem, zejména klouby. Dá se užívat i vnitřně na lžičky pro podporu normálního trávení.
Odvar z bobkového listu
Do nádoby nalijte 1 šálek vody a přidejte 1 čerstvý bobkový list. Přikryjte pokličkou a 3 až 5 minut povařte. Sundejte z ohně a bobkový list nechte ještě dalších 5 minut louhovat. Nakonec přelijte do hrnečku a odvar ještě teplý po malých doušcích popíjejte. Můžete ho také zjemnit troškou medu, případně přidat pár kapek citronové šťávy.
Odvar z bobkového listu podporuje zdravé trávení, může ulevit při bolestech hlavy, tlumí kašel a působí protizánětlivě.
Další tipy, jak využít bobkový list
Přidejte několik listů do nádoby s moukou, odradíte moučné červy.
Pokud povaříte listy v mléce, které poté použijete pro přípravu rýžového nákypu, získá pokrm lepší chuť.
Aroma listů působí i proti molům a dalším škůdcům. Stačí je volně vložit do spíže či šatní skříně. Po několika měsících se vždy vymění za nové.
Bobkové listy je možné využít také pro výrobu domácího repelentu.
Voňavé koření vždy po ruce
Vavřín se hodí k pěstování v přenosné nádobě. Má podobu stálezeleného keře, ale může dorůstat i jako strom. Zatímco v nejteplejší části roku se bude rád vyhřívat přímo na zahrádce, na zimu je třeba ho přenést dovnitř, protože při teplotách pod bodem mrazu by mohl vymrznout.
Dá pěstovat i jako pokojová rostlina v květináči. Vyhovuje mu dobře propustná půda a spíše střídmá zálivka, zejména během zimy. Při správném ořezování může získat krásnou kulovitou korunu. Radost však udělá nejenom atraktivním vzhledem, ale samozřejmě potěší voňavou sklizní. Čerstvé listy jsou navíc oproti těm sušeným více aromatické.
Jak skladovat bobkový list
Sušené listy si udrží déle své vlastnosti, pokud budou skladovány ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém a tmavém místě. Také čerstvé listy si uchovávají své aroma nejlépe na chladném místě. V uzavřeném zipovém sáčku nebo ve vzduchotěsné nádobě je lze proto bez obav uložit do lednice, kde vydrží až 2 týdny.
Zdroje: thespruceeats.com, myrecipes.com, thespruce.com, commonsensehome.com, goodfood.com.au