Jsou to ořechy, nejsou to ořechy
Kdo si chce koupit pistácie, zamíří do sekce s ořechy, kde kýžený poklad obvykle najde poblíž lískových oříšků či mandlí. V případě pistácií se ale o ořechy v pravém slova smyslu nejedná, ve skutečnosti totiž patří mezi peckovice.
Pistácie dozrávají na menším listnatém stromě, který pochází z Asie a daří se mu hlavně v oblastech se suchým klimatem. Největším producentem zeleného zlata, jak se pistáciím přezdívá, jsou v současnosti USA, následuje Turecko a Irán. Pistácie se sklízí pouze jednou za 2 roky, avšak jediný strom dokáže dát až 50 kg bohatou nadílku.
Pistácie v kuchyni
Na první pohled zaujmou sytě zelenou barvou a do fialova zbarvenou tenkou slupkou. Plod se ukrývá ve světlé béžové skořepině, která po dozrání sama praská. Pistácie mají zvláštní lehce nasládlou chuť, která je pro naše chuťové pohárky poměrně exotická, avšak velice příjemná.
Jak využít pistácie:
samostatně jako zdravé křupání k televizi či součást pohoštění pro hosty
chutná ingredience do sušenek, domácích tyčinek, tureckého medu a dalších sladkých pochoutek
netradiční doplněk k pečenému masu či jako posypka rýžových jídel
pro efektivní ozdobu dortů, moučníků a dalších dezertů
k výrobě rostlinného másla či mléka
do domácí pistáciové zmrzliny
Čočku mám ráda a nesmí u mě chybět na jídelníčku alespoň jednou v týdnu. Použila jsem cuketu z vlastní zahrádky a oživila chutí kukuřice a oříšků, respektive pistáciemi.
Blesková zdravá směs s pistáciemi
Přichystejte si ½ šálku vyloupaných pistácií, ½ šálku sušených plodů goji, ½ šálku nahrubo nasekaných makadamových ořechů a ½ šálku drcených kakaových bobů. Vše stačí jednoduše promíchat a lahodná křupavá směs je na světě. Můžete si ji vychutnat místo smažených chipsů, přibalit ji jako výživnou svačinku na cesty nebo přidat několik lžic řeckého jogurtu, čímž rázem získáte chutnou a rychlou snídani.
Pistácie pro zdraví
Nejenom exotickým vzhledem a chutí, pistácie se mohou pochlubit také svým složením. Vynikají zejména obsahem bílkovin, činí až 20 g na 100 g plodů. Dále v nich najdeme vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, draslík, mangan, fosfor, měď, selen, hořčík, vitamín B6, vitamín E a další cenné mikroživiny.
Konzumace pistácií přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, podporuje zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému, napomáhá udržovat zdravé oči a reguluje hladinu cukru v krvi.
Pistácie a hubnutí
Zatímco bílkovinami pistácie rozhodně nešetří, v porovnání s ostatními ořechy a „nepravými ořechy“ nejsou příliš kalorické. Skvěle se proto hodí i do redukčního jídelníčku. Navíc mají nízký glykemický index, proto udrží déle pocit sytosti a k uvolňování glukózy do krve dochází pozvolně.
Pistáciové zajímavosti
V lednici vydrží pistácie čerstvé až 1 rok, v mrazáku dokonce 3 roky.
Solené pistácie si dopřávejte spíše střídmě kvůli vyššímu obsahu sodíku.
Nejstarší doklady o konzumaci pistácií jsou z Turecka a sahají až do období 7 000 let př. n. l.
Zhruba 30 pistácie obsahuje tolik draslíku, kolik najdeme v jedné polovině banánu.
Strom, na kterém pistácie rostou, se dožívá až 300 let.
Roční světová produkce pistácií činí více než 1 milion tun.
Zdroje: webmd.com, eatingbirdfood.com, bbcgoodfood.com, ratinkhosh.com, jcsqualityfoods.com.au