Jak dlouho se vaří vejce
Pokud chcete uvařit vejce natvrdo, potřebují strávit ve vroucí vodě 9 až 10 minut. V případě kratší doby by zůstal jejich žloutek tekutý či polotekutý. A jestliže byste je nechali vařit déle, byly by příliš vysušené s tendencí se drobit a kolem žloutků by se mohl objevit nevzhledný zelený kroužek.
Jak dosáhnout perfektních výsledků
Vytáhnout vajíčka z lednice, hodit je do vroucí vody a nastavit čas? Vejce se sice uvaří, ale možná vám mnohé z nich během vaření prasknou nebo půjdou jen obtížně oloupat.
Vejce vyndejte z lednice alespoň 30 minut před tím, než je dáte vařit. Snížíte tím riziko, že skořápka v průběhu přípravy praskne.
Popraskání dokáže zabránit i přidání soli, octa nebo jedlé sody do vody.
K vaření natvrdo se nehodí čerstvá vejce, protože se většinou velice špatně loupají. Ideální jsou vejce zhruba 1 týden stará.
- Ihned po dovaření je třeba vždy vejce prudce ochladit.
Klasické vaření vajec na sporáku
S předstihem vytáhněte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Do rendlíku nebo hrnce nalijte tolik vody, aby o 2 až 3 cm přesahovala nad ponořená vejce. Vodu (zatím ještě bez vajec) dejte vařit. Jakmile začne vřít, vložte do ní s pomocí polévkové lžíce opatrně vejce.
Nastavte minutku na 9 až 10 minut. Ihned po uplynutí času vodu slijte a vejce důkladně propláchněte proudem ledové vody, případně je vložte do nádoby s ledovou vodou (aby byla voda co nejchladnější, můžete do ní přidat několik kostek ledu).
Velikonoce by bez barevných vajíček snad ani nemohly být. Jejich žlutá, červená, zelená, a dokonce i modrá barva přitom nemusí pocházet ze speciálních barvících směsí, jejichž složení je rok co rok předmětem živých diskuzí. Přírodní alternativy se pak vedle se vedle konkurentů poznamenaných nějakým tím škaredým éčkem na obale jeví jako jasná volba. Než po nich sáhnete, mrkněte s námi na jejich úskalí.
Alternativní způsob vaření vajec
Ačkoliv je tato metoda méně obvyklá, lze s ní rovněž dosáhnout skvělých výsledků. Do rendlíku vložte vejce pokojové teploty a zalijte studenou vodou. Dejte na sporák a rychle přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, sundejte z ohně a zakryjte rendlík pokličkou.
Pokličku nenadzvedávejte a vejce ponechte v rendlíku 9 až 10 minut. Poté vejce vyndejte a ihned ponořte do mísy s ledovou vodou na přibližně 10 minut.
„Vaření“ vajec v troubě
Tentokrát budete potřebovat silikonovou formu nebo plech na muffiny. Do každé prohlubně dejte jedno vejce, které jste s předstihem vytáhli z lednice. Poté vše vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte po dobu 30 minut. Po vytažení vejce ihned přendejte do nádoby s ledovou vodou.
Jak správně skladovat vejce
Aby vydržela vejce co nejdéle čerstvá, skladují se při teplotě v rozmezí 5 až 8 °C. Teplota by neměla příliš kolísat, proto je neukládejte přímo do prostoru dvířek, ale raději do zadní části lednice, kde je teplota stabilnější. Před uskladněním se skořápka neumývá.
Čerstvá a v lednici skladovaná vejce mají trvanlivost 3 až maximálně 5 týdnů. Obecně se je ale doporučuje do 3 týdnů spotřebovat. Vejce se skladují vždy špičkou směrem dolů. Dobře jim nedělá vlhko a vyvarujte se umístění do těsné blízkosti silně aromatických potravin (např. tvarůžků), mohou přejmout jejich pachy.
Skladování již uvařených vajec
Donesli si koledníci domů bohatou výslužku a potřebujete část uvařených vajec uchovat na později? Již uvařená vejce by neměla zůstat ležet při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Pokud proto nejsou ještě teplá, co nejdříve je vložte do lednice. Zkonzumovat byste je měly nejpozději do 1 týdne.
Zdroje: tasteofhome.com, goop.com, thestayathomechef.com