1. Nakupujte podle seznamu
Než vyrazíte nakupovat, vždy si nejprve vytvořte seznam potravin, které dochází nebo potřebujete nezbytně koupit. Vzniklého seznamu se poté snažte co nejvíce držet.
2. Nevyhazujte jídlo hned po uplynutí minimální trvanlivosti
Zatímco po uplynutí doby spotřeby už není vhodné potraviny konzumovat, minimální trvanlivost udává datum, do kterého si uchovává produkt svou kvalitu. I poté může být potravina chutná a zdravotně nezávadná, řiďte se především jejím vzhledem a vůní.
Potraviny, které vypadají na první pohled v kondici, mají příjemnou vůni i barvu. Jediným ale je varovné datum spotřeby na obalu. Jak s takovými potravinami nakládat? Které je třeba vyhodit a u kterých si můžete dovolit konzumaci i po datu spotřeby? Odpovíme vám.
3. Zkontrolujte mrazák
Jednou za čas proveďte „inventuru“ svého mrazáku. Možná vás překvapí, co všechno v něm vlastně máte a vyvarujete se zbytečných a opakovaných nákupů věcí, které už v něm skladujete.
4. Nechoďte nakupovat denně
Pokud máte problémy odolat a obvykle v obchodě přihodíte do košíku i potraviny navíc například v podobě nějaké mlsky, jednoduše nechoďte nakupovat každý den. Tím tyto impulzivní nákupy omezíte a ušetříte.
5. Mějte po ruce zásobu levných trvanlivých potravin
Luštěniny, rýže, těstoviny. To vše jsou potraviny, které vydrží ve spíži opravdu dlouho. S dokoupením nových zásob tak můžete v klidu počkat na dobu, kdy budou ve výhodné slevové akci.
6. Před nákupem se najezte
Pokud jste se ocitli v obchodě s potravinami s prázdným žaludkem, budete mít tendenci nakoupit mnohem více jídla, než ve skutečnosti potřebujete.
7. Mějte přehled v potravinách
Před tvorbou nákupního seznamu prohlédněte spíž a nakoukněte do lednice a mrazáku. Získáte tím přehled, co skutečně potřebujete nakoupit. Vytvořit seznam potravin bude snazší a efektivnější.
8. Plánujte týdenní jídelníček
Nakupovat stále další potraviny a teprve poté přemýšlet, co z nich vlastně uvařit, je ten nejlepší způsob, jak rychle odlehčit peněženku. Rozplánujte si proto na týden dopředu jídelníček, a teprve podle něj nakupujte.
9. Omezte dovoz hotových jídel
Nejhorší je hlad a prázdná lednička. To vás pak jistě láká objednat si pizzu nebo si nechat dovézt nějaké jiné hotové jídlo. Jestliže ale využíváte dovoz několikrát do měsíce, je to relativně velký zásah do rozpočtu na potraviny.
10. Neignorujte měrnou cenu
Neřiďte se pouze velkou cenovkou, která je mnohdy matoucí. Kromě ní sledujte i takzvanou měrnou cenu, která uvádí cenu za konkrétní množství výrobku (například 100 ml, 100 g apod.). Snadno tím odhalíte skutečně nejlevnější produkty.
11. Nenechte potraviny projít
Také dáváte nový nákup dopředu a často až po určité době objevíte dávnou prošlou konzervu krčící se v koutu spíže? Starší potraviny umísťujte tak, aby byly co nejvíce na očích, stihnete je snáze zavčas spotřebovat.
12. Vařte beze zbytků
Každý Čech vyhodí ročně desítky kilogramů jídla, přestože mnoho zbytků jde zajímavě a chutně zpracovat. Zbylou bramborou kaši, knedlík či těstoviny je přitom snadno možné proměnit třeba v levnou večeři, zatímco odkrojky zeleniny můžete použít při přípravě vývaru. Naučit se vařit beze zbytků se zkrátka vyplatí.
Plné skládky, vysoká inflace, lítost nad vyhozeným jídlem, šetření surovinových zdrojů. Důvody, proč zastavit plýtvání jídlem jsou různé. Přinášíme zajímavé tipy, jak spotřebovat zbytky v kuchyni a uvařit jídlo druháka. A někdy bude lepší než to první.
13. Nakupujte ve velkém. Ale pouze něco!
Slevová akce láká k tomu, aby člověk nakoupil větší množství balení. Je to bezesporu výhodné, ale pouze v tom případě, pokud se nejedná o produkt s končící dobou spotřeby. Pokud potraviny nelze například zamrazit, hrozí, že nakonec skončí v koši.
14. Dbejte na pravidla skladování
Mějte přehled o tom, jak se které potraviny správně skladují. V opačném případě zbytečně snížíte jejich trvanlivost a možná se vám zkazí ještě před tím, než je zkonzumujete. Vyplatí se také pořízení kvalitních vzduchotěsných potravinových boxů a krabiček.
15. Zvolte vhodný nákupní košík
Potřebujete zaběhnout jen pro pár věcí? Sáhněte raději po malém košíku, nebudete mít nutkání dělat větší nákup, než skutečně potřebujete.
16. Prodlužte trvanlivost potravin
Dostali jste velký svazek čerstvé bazalky nebo košík jablek a nestíháte vše zpracovat? Naučte se potraviny zamrazovat, sušit, zavařovat a kvasit. Omezíte jejich plýtvání a zároveň výrazně ušetříte.
17. Určete si finanční limit
Pokud máte hodně napjatý rozpočet, stanovte si ještě před nákupem maximální útratu, přes kterou nepůjdete. Pokud chcete omezit nutkání nakupovat věci navíc, nechte tentokrát platební kartu doma a vezměte si do obchodu přesnou hotovost.
18. Odhalte marketingové fígly prodejců
Nejde jen o obrovský nákupní košík, ve kterém vypadá váš nákup směšně malý a podvědomě vás to nutí utrácet víc. Nezapomínejte, že větší balení je často paradoxně dražší než to menší a nejdražší potraviny bývají chytře umístěny zhruba v úrovni očí zákazníků.
19. Zvažte věrnostní program
Věrní zákazníci mohou obvykle čerpat výhodnější ceny na vybrané položky. Zvažte proto pořízení klasické věrnostní kartičky nebo aplikace příslušného obchodu. Při nákupu přes internet stojí za zmínku i služba cashback, při kterém vám obchod vrátí určitá procenta z utracené částky.
20. Vyberte si, kam půjdete
Pokud můžete vybírat z více obchodů, projděte si dopředu jejich nabídku a slevové akce. Porovnejte je poté se svým nákupním seznamem a dejte přednost tomu obchodu, ve kterém více ušetříte.
Zdroje: moneysavingexpert.com, rd.com, nerdwallet.com, mymoneycoach.ca