Co to je vitamín P
Pod označením vitamín P se ukrývá pestrá skupina rostlinných flavonoidů, která zahrnuje na několik tisíc různých polyfenolických sloučenin. Ty se nachází v různých částech rostlin, především v květech, listech a kůře. Jejich hlavní funkcí je chránit rostlinu před nežádoucími okolními vlivy.
Vitamín P použil poprvé významný biochemik, fyziolog a nositel Nobelovy ceny Albert Szent-Györgyi v roce 1936. Protože se ale nejedná o vitamín v pravém slova smyslu, v současnosti se tako skupina látek označuje častěji jako flavonoidy, případně bioflavonoidy.
Jak prospívají flavonoidy lidskému zdraví
1. Ochrana před oxidačním stresem
Flavonoidy patří k důležitým antioxidantům. To znamená, že mají schopnost vychytávat volné radikály a chránit buňky těla před oxidačním stresem. Mohou proto snižovat riziko některých druhů nádorů, stejně jako kardiovaskulárních onemocnění.
2. Posílení imunity
Konzumace potravin bohatých na flavonoidy podporuje přirozenou obranyschopnost organismu proti infekcím a různým chorobám.
3. Protizánětlivé účinky
Flavonoidy dokážou snižovat zánětlivé procesy v těle včetně chronických zánětů. Jejich konzumace tudíž přispívá k prevenci některých srdečních a autoimunitních onemocnění. Mohou také ulevit při alergiích.
4. Pro zdravé cévy a srdce
Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce s významným obsahem flavonoidů pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, pozitivně ovlivňuje krevní tlak, stejně jako celkové zdraví cév a srdce.
5. Prevence cukrovky
Při denním příjmu alespoň 300 mg flavonoidů dochází k lepšímu využití glukózy a sacharidů, což snižuje riziko onemocnění cukrovkou.
6. Balzám pro mozek
Protože mají flavonoidy protizánětlivé vlastnosti a udržují zdravé cévy, mají rovněž pozitivní vliv na kognitivní funkce a průtok krve mozkem. Navíc přispívají i k ochraně mozkových buněk před poškozením.
7. Posilují účinnost vitamínu C
Flavonoidy zlepšují vstřebávání a možnosti využití vitamínu C, což ale platí i obráceně. Jestliže tedy člověk přijímá vitamín C společně s flavonoidy, jsou jejich účinky silnější.
Potraviny bohaté na vitamín P
Vitamín P neboli flavonoidy se nachází takřka ve všech druzích ovoce a zeleniny. K nejvíce ceněným a nejbohatším zdrojům patří:
citrusové plody (citrony, limetky, grapefruity, pomeranče)
lesní ovoce (borůvky, brusinky, maliny, ostružiny)
hrozny a hroznové víno
zelený čaj
cibule (zejména červená odrůda)
sója a sójové produkty (například sójové tofu a mléko)
kakao (včetně kvalitní alespoň 70 % čokolády)
brokolice a růžičková kapusta
některé bylinky a koření (petržel, šalvěj, zázvor, kopřiva, dubová kůra aj.)
pohanka
Nejznámější zástupci flavonoidů
Quercetin
Quercetin (též kvercetin) patří mezi nejrozšířenější flavonoidy. Hojně je obsažen například v cibuli, jablkách, červeném víně a zeleném čaji. Působí jako antioxidant, je protizánětlivý a naznačuje zajímavý potenciál u onemocnění rakovinou.
Rutin
Nachází se zejména v citrusech (nejvíce v bílé části dužiny), pohance, plodech šípku, zeleném čaji, plodech a květech hlohu. Posiluje cévní stěny a snižuje jejich propustnost. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
Kaemperol
Najdeme ho mimo jiné v jablcích, brokolici, jahodách, hroznovém víně, pórku, cibuli a ginkgo bilobě. Působí antioxidačně, protizánětlivě, přispívá k ochraně srdce a cév.
Apigenin
Mezi nejznámější zdroje apigeninu patří petržel, celer, kopr a květy heřmánku. Může snižovat riziko některých nádorů a neurodegenerativních onemocnění, je protizánětlivý a chrání buňky před oxidačním stresem.
Luteolin
Luteolit je obsažen především v zelených druzích zeleniny (brokolice, špenát, kapusta, salát), jeho dalším zdrojem jsou citrusy, cibule a česnek, červená paprika, artyčok, slunečnicová semínka. Tento flavonoid je antioxidant, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a podporuje kognitivní zdraví.
Zdroje: webmd.com, medicinenet.com, webmd.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov