Jak vybírat rýži
Dávno neplatí, že zakoupíte jen jeden druh rýže. Regály obchodů se hemží nejrůznějšími druhy rýže a byla by škoda je nevyzkoušet. Do krémového rizota a rýžových kaší se hodí arborio. Má krátká a kulatá zrna, po uvaření je zvenčí měkká a uvnitř pevná. K jídlům s omáčkou připravte jasmínovou rýži. Má velká a dlouhá zrna a výraznou chuť. Vaří se rychle a je po uvaření lepivá. Pokud chcete nelepivou rýži, volte rýži basmati. K ozvláštnění pokrmů můžete připravit černou nebo červenou rýži.
Rýže je zdraví prospěšná a určitě by se na našem talíři měla objevit několikrát do týdne. Vhodná je i v režimu redukční diety nebo při sportovní zátěži. Jak jíst rýži, aby nám stále chutnala? Vyzkoušejte všechny druhy a nebojte se je kombinovat mezi sebou.
V čem vařit rýži
Zdá se to jako detail, ale zkušené hospodyňky vám dokonce řeknou, že mají přesně odměřenou porci rýže pro rodinu a tu dokáží uvařit jen v jednom konkrétním hrnci, který mají doma. Protože právě tam mají správně odměřený poměr vody a rýže.
Použijte mělký hrnec se širokým dnem a ten musí mít poklici. Důležité je mít kvalitní hrnec se silným dnem.
Správný poměr rýže a vody
Rýže se před vařením musí propláchnout. Dejte rýži na síto a proplachujte studenou vodou, dokud bude odtékat bíle zbarvená voda. (Jestliže vás trápí krepatění vlasů, po umytí šampónem si právě touto vodou z rýže přelévejte vlasy).
Na jeden díl rýže se používá jeden a půl dílu vody. Pokud vaříte hrnek rýže, zaléváte hrnkem a půl vody.
Rýži před vařením restujte
V hrnci rozehřejte půl lžíce sádla, přidejte hrnek rýže a krátce orestujte. Zrníčka rýže začnou odskakovat. Zalijte horkou vodou a přidejte sůl. Vhodné jsou i různé kořenící směsi. Přidat můžete i zeleninu. Vše přikryjte poklicí, přiveďte k varu a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud se nevyvaří voda. Nikdy rýži neotevírejte ani během vaření nemíchejte. Po vyvaření vody dejte hrnec do ručníku a nechejte dojít pod dekou.
Jak ochutit uvařenou rýži
Do sladkých jídel se hodí rýže s kardamomem nebo hřebíčkem.
Na nákypy a kaši vařte rýži v mléce.
Pro lepší chuť můžete vařit rýži ve vývaru.
K masovým pokrmům je vhodná rýže ochucená kari.
K italským specialitám připravte rýži na orestovaném rajčatovém protlaku s oreganem.
Restovat rýži můžete na sádle, ale i na sádle s jemně pokrájenou cibulkou.
Výraznou chuť rýže docílíte restováním rýže na sádle, slanině a přidáním majoránky a česneku.
Nejenom rizoto, existuje spousta snadných a rychlých receptů, jak přebytečnou rýži zpracovat a proměnit ji ve slanou či sladkou dobrotu. Při znovuvyužití již uvařené rýže však buďte obezřetní, nesprávný postup může vést až ke zdravotním potížím. Prozradíme, jak ji připravit chutně a bez rizika.
Mléčná rýže se smetanou
Uvařte rýži bez soli a zalijte ji 2 hrnky mléka. Uvařené rýže potřebujete jen půl hrnku. V mléce začněte rýži znovu vařit a přidejte 2 lžíce cukru. Rýže se rozvaří na kaši a přidáte půl hrnku smetany. Prohřejte, promíchejte. Nechte vychladnout a použijte jako základ, který smícháte s ovocem, skořicí nebo kousky čokolády.
Domácí mléčná rýže je skvělá varianta sladké snídaně. Na její přípravu potřebujete jen pár ingrediencí, navíc chutná skvěle teplá i studená. Dochutit a ozdobit si ji můžete dle své fantazie, nejlepší je s ovocem.
Pikantní rýže s krevetami
Rychlovka a lehounká letní večeře plná mořských plodů. Uvařte rýži do poloměkka a smíchejte s hrnkem hrášku. Na pánev dejte cibuli a asi 3 plátky slaniny, obojí pokrájené na drobné kousky. Na troše sádla orestujte, přidejte krevety a lžíci kari pasty. Opečte krevety do zlatova a přidejte rýži s hráškem. Nakonec vmíchejte dvě rozšlehaná vejce.
Rýže s houbami
Výbornou přílohou je rýže s houbami. Do uvařené rýže vmícháme na pánvi osmažené lišky, žampiony nebo hlívu ústřičnou. Provoníme česnekem a rozmarýnem. Podáváme k pečenému masu.
Kuře pečené společně s rýží
Kuřecí stehna dejte do pekáčku a pečte na cibulce a česneku asi 30 minut, mírně podlijte. Pečte zakryté. Mezitím orestujte rýži. Z pekáčku vyjměte stehna, přidejte na proužky nakrájenou červenou a žlutou papriku, vsypte rýži a zalijte dostatečným množstvím vody. Na rýži dejte kuřecí stehna a pečte dalších 30 minut. Před koncem odkryjte poklici a dopečte kůrku na kuřecích stehnech.
Zdroje: theMom100.com, Delish.com, RecipeTinEats.com, BBCgoodFood.com, LoveAndLemons.com