Základní postup na výrobu ovocné kůže
Ovoce očistěte a umyjte. Odstraňte z něj jádřince, pecky, stopky, případně slupku (např. u banánů, pomerančů).
Takto připravené ovoce vložte do výkonného mixéru a rozmixujte, aby vzniklo hladké a husté pyré. Jestliže je příliš hutné, můžete přidat trochu vody, ale obvykle to není nutné.
Před vložením do sušičky můžete také ovocné pyré nejdříve předehřát v hrnci na sporáku, proces sušení se tím urychlí. Ale tento krok lze i přeskočit.
Jednotlivé pláty sušičky vyložte pečicím papírem. Ovocné pyré na ně rovnoměrně rozprostřete. Stěrkou vše uhlaďte, aby vznikla vrstva o tloušťce zhruba 3 až 5 mm. Okraje můžete ponechat silnější, protože schnou rychleji.
Nastavte teplotu na 40 až 45 °C a vše sušte 6 až 8 hodin. Jakmile uběhne několik hodin a plát ovocné kůže přestane lepit na dotek, můžete ho opatrně sejmou z pečicího papíru a dosušit již bez něj.
- Po usušení nechte vychladnout, a nakonec stočte do dlouhé ruličky. Tu ostrým nožem rozkrájejte na požadovanou velikost. Jednotlivé kousky můžete převázat provázkem, aby dobře držely pohromadě.
Jahodovo-rebarborová ovocná kůže
Tuto lehce pikantní ovocnou kůži vytvoříte ze 2 šálků rebarbory, 3 šálků čerstvých jahod a ¼ šálku medu. Rebarboru je třeba před rozmixováním upravit. Nakrájejte ji s trochou vody a povařte do změknutí.
Malinovo-broskvová ovocná kůže
Snadno ji připravíte ze 2 šálků malin, 3 ks vypeckovaných broskví (před rozmixováním je můžete nasekat na kostičky) a ¼ šálku medu.
Borůvkovo-banánová ovocná kůže s chia semínky
Na její zhotovení budete potřebovat 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, 2 menší zralé banány, ¼ šálku chia semínek a 5 až 10 ks vypeckovaných datlí.
Meruňková ovocná kůže
Na jednoduchou meruňkovou ovocnou kůži použijte pouze 4 šálky čerstvých (vypeckovaných dobře v vyzrálých) meruněk a 2 až 3 polévkové lžíce javorového sirupu.
Jablečná ovocná kůže se skořicí
Tuto voňavou kůži připravíte z 5 ks jablek zbavených stopek a jádřinců, ½ kávové lžičky mleté skořice a ¼ šálku medu.
Dýňovo-jablečná ovocná kůže
Budete potřebovat 2 šálky předem povařených kousků jedlé odrůdy dýně, 2 ks jablek zbavených stopek a jádřinců, 1 kávovou lžičku dýňového koření a ¼ šálku javorového sirupu.
Kořeněná pomerančová ovocná kůže
Přichystejte si 4 šálky oloupaných a nakrájených pomerančů, 2 polévkové lžíce medu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice,1 lžičku mletého kardamomu (volitelně) a špetku mořské soli.
Jak skladovat ovocnou kůži
Zcela vychladlé ruličky ovocné kůže vložte do vzduchotěsné nádoby, případně potravinového zipového sáčku. Pokud máte vakuovačku, můžete ji pro delší trvanlivost použít. Skladujte na suchém a temném místě.
Při pokojové teplotě doporučujeme spotřebovat ovocnou kůži během 1 měsíce. V chladu vydrží až 6 měsíců a v případě zamrazení i 1 rok.
Čím dosladit ovocnou kůži
Pokud použijete dostatečně vyzrálé ovoce, kůži obvykle není třeba doslazovat, protože má již sama o sobě přirozenou sladkost. V případě potřeby ji můžete dosladit například medem, javorovým sirupem nebo přidáním vypeckovaných datlí.
Zdroje: simplyrecipes.com, freshoffthegrid.com, theorganicdietitian.com, thismamacooks.com, homesteading.com