Triky, jak poznat zralé avokádo
Pokud se vám podaří avokádo při stisku mírně stlačit prstem, je pravděpodobně zralé tak akorát. Zkontrolujte ale pro jistotu také stopku. Ta by měla jít snadno odstranit a barva pod stopkou by měla být zelená či zelenožlutá. Zralé avokádo má většinou tmavě zelenou barvu, ale odstín se může lišit v závislosti na odrůdě.
Nezralé avokádo
Pokud je avokádo velmi pevné, nereaguje na stisk a zároveň nese jasně zelený odstín, počítejte s tím, že dozraje zhruba za 4 až 5 dní. U nezralého avokáda rovněž není možné stopku lehce odlomit.
Přezrálé či zkažené avokádo
Plod, který se dá velice snadno zmáčknout, má hnědou barvu pod stopkou nebo nese tmavé skvrny na povrchu, v obchodě raději zanechte. Totéž platí pro našedlý odstín, který může být způsobený nesprávným skladováním.
Proč vlastně avokádo hnědne
Avokádo obsahuje enzymy, které reagují s kyslíkem obsaženým ve vzduchu. To způsobuje oxidaci, která se projevuje právě charakteristickým zhnědnutím. Je to podobný proces jako v případě rozkrojeného jablka.
Jak zabránit zhnědnutí avokáda
Zhnědnutí avokáda je sice přirozený proces, ale negativně ovlivňuje vzhled a odrazit se může dokonce i na chuti.
1. Z avokáda neodstraňujte pecku
Potřebujete pouze polovinu avokáda? Protože právě část v oblasti důlku po pecce hnědne nejrychleji, vraťte zpátky do důlku nevyužité poloviny pecku.
2. Zakápněte avokádo citronovou šťávou
V citrusech obsažená kyselina askorbová působí jako konzervační látka a oddaluje oxidaci avokáda. Nanesení citronové šťávy na naříznuté části může zpomalit zhnědnutí až o několik dní. Alternativně lze použít šťávu z limetky.
3. Zabalte avokádo do fólie
Životnost avokáda prodloužíte jednoduše tak, že nevyužitou část pečlivě a pevně zabalíte do potravinové fólie, tímto způsobem totiž omezíte přístup vzduchu.
4. Ponořte avokádo do vody
Ponoření do vody zabrání nežádoucímu hnědnutí. Ale pozor na to, že avokádo část tekutiny pohltí, což může mít nežádoucí vliv na jeho konzistenci.
5. Dejte avokádo k cibuli
Uložte rozkrájené kousky avokáda do sklenice nebo ještě lépe vzduchotěsné nádoby společně s nasekanou cibulí. Možná to zní zvláštně, ale cibule uvolňuje látky, které oddalují oxidaci.
6. Vytvořte bariéru z oleje
Pokud nemáte po ruce citronovou šťávu nebo fólii, můžete potřít rozkrájené části tenkou vrstvičkou panenského olivového oleje. Tím vznikne bariéra, která omezí přístup vzduchu, a proto oddálí zhnědnutí.
Avokádo je poměrně ojedinělý druh exotického ovoce, plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se krásně roztírá. Uprostřed plodu se nachází kulatá nejedlá pecka, která dobře naklíčí i v květináči. Avokádo bývá 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody mohou vážit od 100g až do 1kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.
Jak správně skladovat avokádo
Zralé avokádo vydrží déle čerstvé, jestliže se skladuje v lednici. Ideální teplota by měla být v rozmezí 4 až 7 °C. Nejenom vyšší, ale dokonce i nižší teplota může vést ke snížení trvanlivosti.
Jak urychlit zrání avokáda
Potřebujete zpracovat avokádo co nejdříve, ale ještě není zcela zralé? Proces zrání se dá urychlit, a to skladováním při pokojové teplotě. A ještě více ho urychlíte, pokud avokádo vložíte do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem.
Zdroje: foodmatters.com, tasteofhome.com, thecookful.com, marthastewart.com