Čím bleskově nahradit majonézu
Klasický bílý jogurt
Řecký jogurt (pro více hustý výsledek)
Zakysaná smetana
Smetanový sýr (může být lehce naředěný mlékem)
Hummus
Rozmačkané avokádo
Jiná omáčka nebo dip
Odlehčená „majonézová“ omáčka
Budete potřebovat 200 g nízkotučné zakysané smetany, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku hořčice, ¼ lžičky soli a mletý pepř.
V misce rozmíchejte hořčici se solí a citronovou šťávou. Poté přidejte zakysanou smetanu a metličkou směs ručně vyšlehejte. Na závěr ochuťte pepřem, v případně potřeby dosolte.
Tato omáčka se majonéze chuťově asi nejvíce přibližuje.
Tzatziki
Připravte si ½ velké okurky, 1,5 šálku řeckého jogurtu, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, ¼ šálku nasekaného kopru a sůl dle chuti.
Okurku nahrubo nastrouhejte, zabalte do čisté tenké utěrky a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Vymačkanou strouhanou okurku a všechny ostatní ingredience vložte do mixéru a krátce rozmixujte, aby se spojily. Pokud nevyžadujete hladkou texturu, můžete vše promíchat i ručně.
Krémový avokádový dip
Nachystejte si 2 zralá oloupaná avokáda bez pecky, ½ šálku řeckého jogurtu, ¼ šálku nasekaného koriandru, ¼ šálku nakrájené červené cibule, 2 lžíce limetkové šťávy a ½ lžičky soli.
Avokádo důkladně rozmačkejte. Přidejte k němu řecký jogurt, koriandr, cibuli, limetkovou šťávu a sůl. Vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Na závěr dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.
Hummus
Budete potřebovat 250 g konzervované nebo vařené cizrny, 60 ml citronové šťávy, 60 ml tahini, 1 nasekaný stroužek česneku, 30 až 45 ml vody, 30 ml extra panenského olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, sůl dle chuti.
V mixéru rozmixujte tahini s citronovou šťávou. Přidejte olivový olej, česnek, kmín a sůl. Znovu krátce zpracujte. Cizrnu sceďte a propláchněte. Polovinu množství přidejte to mixéru a rozmixujte. Poté přidejte druhou polovinu a mixujte, dokud nebude směs krásně hladká. Pokud je výsledkem příliš hustý, po lžičkách přidávejte vodu, než získáte optimální konzistenci.
Salátová zálivka ze lněných semínek
Připravte si 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce vinného octa a sůl dle chuti.
Lněná semínka namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Poté je slijte, vložte do mixéru společně s vinným octem a se solí. Mixujte, dokud nevznikne pyré.
Tato netradiční omáčka se hodí místo majonézy především do zeleninových salátu, ale uplatní se i servírovaná k masu a rybám.
Omáčka ze zakysané smetany a bylinek
Potřebujete 40 ml sójové omáčky, kelímek zakysané smetany, utřený stroužek česneku, 2 kapky balzamikového octa, 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek (např. kopr, koriandr) a 1 lžičku cukru.
Všechny ingredience ve vhodné nádobě důkladně promíchejte. Před podáváním dejte alespoň na 30 odpočinout do lednice.
Zdroje: insanelygoodrecipes.com, tastingtable.com, tastingtable.com, meraadi.com, food.htgetrid.com, inspiredtaste.net