Vaření
Využití cuket v kuchyni a jejich blahodárné účinky
Rostou vám na zahrádce cukety jak z vody? Pak se radujte. Cukety se dají v kuchyni zpracovat na velkou spoustu způsobů a díky jejich jemné chuti (chuťové neutralitě), jsou vhodné pro přidání do různých jídel. Při pečení bábovky ji dodají vláčnost a nadýchanost, servírovat je můžete i jako přílohu, nebo podávat s masem, fantazii se meze nekladou.
Koření – nejvyužívanější druhy v rostlinném stravování
Že je koření základ kuchyně, je nepochybně známý fakt, ale znáte třeba lahůdkové droždí, nebo tamari? Lidé, kteří se stravují pouze nebo převážně rostlinnou stravou, museli zabrousit do tajů koření hlouběji než ostatní. Je to z toho důvodu, že se z etického nebo ekologického důvodu rozhodli stravovat soucitně, ale chutě jim zůstali stejné. Ale proč se vzdávat chutí, když se dá přesvědčení skloubit s dobře ochuceným jídlem právě díky rozmanitosti koření.
Okurková sezóna
Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.
Vaříme beze zbytků, aneb už žádné zbytky v kuchyni
Většina z nás vyhodí až třetinu z toho, co vyprodukujeme. Ať už jde o jídlo, které si koupíme, ale časem se nám zkazí v lednici; nebo velké množství oběda, který nikdo nedojí, a proto skončí v koši. Tímto způsobem nejen že nepřispíváme ke zdraví naší planety, navíc ale utrácíme o mnoho více, než kdybychom žili bez zbytků.