Potřebujete vápník? Víme, kde je ho desetkrát více než v mléce

Zázračná rostlina, jejíž semena můžete proměnit v nespočet dobrot nebo z ní získat ilegální látky. Mák má obrovskou sílu a patří mezi světově nejzdravější potraviny. Opiové alkaloidy byste museli hledat v makovici a ve stonku pod ní, také byste museli mít modifikovanou rostlinu. Proto není důvod, proč nemít mák v jídelníčku.

Reklama

Vápníkové bohatství

Pokud byste hledali rostlinný zdroj s nejvyšším podílem vápníku, byl by to právě mák. Jistě jste mnohokráte slyšeli, že kosti nebo zuby potřebují dostatek vápníku a že byste měli pít mléko nebo jíst sýry. Mák obsahuje až dvanáct krát více vápníku než mléko.

Mimo vápník se mák může pochlubit hořčíkem a fosforem. Oba prvky jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy. Obsažený vitamín E je antioxidantem, s dostatečným přísunem makových semínek budou buňky v organizmu stárnout pomaleji, imunitní systém bude lépe fungovat a působí jako ochrana pro srdce a cévy. Tělu prospívá také železo, draslík, měď, kyselina listová a vitamín B či C.

Mák plný prospěšných olejů

V makových semínkách je velký podíl mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů. Olejové a linolové kyseliny snižují LDL (rizikový cholesterol) a zvyšují hladinu HDL (prospěšný cholesterol). Nasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 máme ve stravě stálý nedostatek.

Maková semínka jsou výtečným zdrojem vlákniny, jen 100 g semínek naplní denní potřebu vlákniny ze dvou třetin. Ženám mák pomáhá při cestě ke krásným vlasům a nehtům.

Cvičíte? Hubnete? Mák pomáhá

Mák je bohatým rostlinným zdrojem bílkovin. Podílem bílkovin se vyrovná kuřecímu nebo krůtímu masu. Konzumace zvýšeného množství bílkovin se doporučuje zejména při fyzické zátěži, sportovní aktivitě nebo redukční dietě.

Reklama

Zastoupení máku v jídelníčku přispěje k uvolnění křečí, zmírnění depresí, zlepšení paměti, odbourání stresu a k lepší náladě.

Zdravé vaření s mákem

O mnoha zdravých potravinách by se dalo říci, že postrádají lákavou chuť a že je určitě nemůžeme označit za delikatesu. To rozhodně neplatí o máku. K vaření a pečení můžete použít mák, mletý mák nebo makovou mouku. Ta má vysoký obsah bílkovin a nízkou energetickou hodnotu. Mák se hodí do sladkých pokrmů, ale může doplnit i slané pečivo.

Tělo mák nejlépe zpracuje bez tepelné úpravy a v rozemletém stavu.

Mezi oblíbené pokrmy patří makovec, bramborové nebo kynuté knedlíky s makovou posypkou, makové cukroví a nejrůznější makové náplně či posypy.

V kosmetickém průmyslu se často používá makový olej, vyživuje suchou a citlivou pokožku, prospívá nehtům a vlasům.

Domácí makové mléko

Zdravý nápoj si můžete z máku připravit doma tak, že přes noc namočíte mák do vody a poté jej rozmixujete. Po přecezení se nápoj pije samostatně nebo přidává do smoothie. Připravte si mák a vodu v poměru 1:5, hotovou, rozmixovanou a přecezenou směs můžete přisladit medem nebo smíchat při přípravě domácího kakaa.

Hrníčková maková bábovka

Na jednoduchou makovou bábovku potřebujete prosít 2 hrnky polohrubé mouky a smíchat je s práškem do pečiva, špetkou soli a polovinou lžičky mleté skořice. Přidáte 1 hrnek mletého máku a vše zalijete hrnkem mléka. Promícháte a necháte chvíli v pokojové teplotě. Poté se těsto rozmixuje s vanilkovým cukrem a hrnkem pískového cukru. Přidají se tři žloutky a půl hrnku oleje. Zlehka se vmíchá sníh a vše se dá péct na 180 °C přibližně 50 minut.

Makový koláč s pudinkem

Vrstvený makový koláč, který skvěle chutná a vypadá krásně v řezu, připravíte z 240 g polohrubé mouky a poloviny prášku do pečiva. Do mouky vmícháte 120 g mletého máku. Zvlášť vyšleháte 4 žloutky se 250 g pískového cukru, přidáte 140 ml oleje. Promícháte se směsí mouky a jemně vmícháte sníh z bílků. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Těsto rozetřete na plech s vyšším okrajem. Na těsto se navrství hromádky ze 100 g másla vyšlehaného s 500 g tvarohu a 150 g pískového cukru. Přidá se vanilkový cukr, balíček vanilkového pudinku, 4 žloutky a trocha rumu. Nakonec se do směsi vmíchá sníh. Vše se peče na 200 °C asi 50 minut.

Makové kuličky s kakaem a mandlemi

Nepečené makové kuličky jsou jednoduché na přípravu a chutnají výtečně. Potřebujete 150 g mletého máku a stejné množství mletých mandlí. Směs se spojuje 100 g datlového sirupu a 50 g arašídového másla. Ochutí se 2 lžičkami kakaa holandského typu. Po rozmixování tvoříte navlhčenými prsy kuličky, vkládáte do košíčků a skladujete v lednici.

Mák rozhodně patří mezi světově nejzdravější potraviny. V Americe mák nejde běžně koupit, jedná se o zakázanou potravinu. V mnoha zemích je zakázáno mák pěstovat. Važme si zdravotních benefitů této silné rostliny, která je v tuzemsku poměrně dobře dostupná a zařazujme mák do jídelníčku co možná nejčastěji. Měl by být v jídelníčku alespoň jednou týdně.

Zdroj: WebMD.com, VinMec.com, HealthLine.com, PharmEasy.in, MedicalNewsToday.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 29.5.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama