Domácí houstičky
- Přidat foto
-
Reklama
Recept na domácí housky, krásně nadýchané, s křupavou kůrkou. Sníst je můžete hned nebo napéci do zásoby do mrazáku a před jídlem jen nechat rozmrznout, budou zase jako čerstvé. Lze plést menší houstičky pro děti, uzlíčky jako přílohu k občerstvení na party nebo lze umotat housky klasické velikosti a sníst je obložené, jak je kdo zvyklý. Pro zručnější pekaře se dá těsto smotat i jako rohlík. Díky upečení domácího pečiva můžete mít 100% jistotu, že v něm bude jen to, co v pečivu čekáte. Vyhnete se konzumaci stabilizátorů, konzervantů, kypřidel, vylepšovačů chuti, aromat, barviv a v mnoha případech i zbytečně přidaného cukru. Zjistíte, že je to opravdu snadné a housky z obchodu postupně přestanete kupovat.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Do mísy, ve které budete zpracovávat těsto, nasypte mouku. Utvořte důlek, do kterého nadrobíte droždí. lžičku cukru a zalijte trochou teplého mléka. Nechte vzejít kvásek.
2.
Po té přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké pružné a sametové těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Pokud budete používat robot, pak použijte hnětací hák a těsto nechte zpracovávat na nejnižší stupeň asi 10 minut.
3.
Poté nechte kynout minimálně hodinu, dokud nenabude na trojnásobek původní velikosti. Pokud máte doma teplo, kynutí bude rychlejší. Kontrolujte ho proto, aby nepřekynulo.
4.
Vykynuté těsto naporcujte a za pomoci váhy odvažte stejně velké kusy. Pokud chcete housky malé, odvažujte 30 g těsta, větší pak cca 50 g. Pokud chcete jen malé uzlíčky, pak stačí 20 g těsta na kus pečiva.
5.
Pleťte jen jednoduše. Buď můžete plést housky ze tří až čtyř stejně velkých pramenů nebo si kus těsta uválejte na jeden dlouhý váleček, který zamotáte jako uzel. Po umotání nechte housky ještě kynout na plechu vyloženém pečícím papírem a přikryté folií nebo utěrkou.
6.
Pečte podle velikosti 20 – 30 minut na 200°C dokud nezezlátnou. V případě malých uzlíků lze potírat během pečení olivovým olejem s rozmačkaným česnekem a bylinkou nebo kořením, jinak housky můžete pomašlovat vejcem a posypat mákem, solí, kmínem nebo sezamovým semínkem.
7.
Housky skladujte pokud možno pouze do druhého dne, pak již začínají tuhnout. Lze je zamrazit v mikrotenovém sáčku a po rozmrazení ihned konzumovat.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 30 min vaření 3 hod celkem |
Množství: | 10 × porce (ks) |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce (ks) = 2 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce (ks) |
Energetická hodnota |
221.13 kcal |
Protein |
6.44 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
38.83 g
2.16 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
3.49 g
1.84 g
|
Reklama
Reklama