Podmáslí nejen do pečení
Podmáslí má mírně nakyslou chuť, podporuje trávení a správné fungování střev. Navíc je podmáslí nízkotučné a obsahuje pouze 0,5 % tuku. Používá se nejen do pečení. Babičky podmáslí používaly a stále se používá na popáleniny např. od sluníčka. Podmáslí krásně chladí a pomáhá také při úpalu. I v kosmetice je velmi oblíbené, vzhledem k tomu, že stahuje póry a zjemňuje pokožku. Najdete ho v různých kosmetických přípravcích jako jsou mýdla, tělová mléka atd.
Jaké druhy podmáslí v obchodě najdeme
Podmáslí v obchodech najdete pod označením kysané podmáslí nebo šlehané podmáslí. Kysané podmáslí je nabízeno také s různými ovocnými příchutěmi. Pozor si dejte na datum spotřeby, které nemá dlouhé trvání, a proto je nutné si ho vždy při nákupu zkontrolovat. Nebo si můžete vyrobit podmáslí sami doma.
Jak podmáslí vyrobit doma?
Na výrobu podmáslí budete potřebovat 500ml smetany ke šlehání a ideálně také elektrický šlehač.
Smetana se musí srazit, proto je potřeba ji nejprve vyšlehat a pokračovat tak dlouho dokud se nevytvoří hrudka másla. Tu následně vložíme do sítka a promačkáme z ní maximum podmáslí do mísy. Zůstane vám tak máslo, které stačí propláchnout pod studenou vodou a uložit do lednice.
Vzniklé podmáslí můžete vypít, nebo skladovat v lednici.
Čím nahradit podmáslí?
Nemáte doma smetanu ani podmáslí a chcete ho něčím nahradit? Existují 2 jednoduché způsoby, jak nahradit podmáslí. Je k tomu zapotřebí mléko a ocet nebo citrónová šťáva. Jeden hrnek mléka smícháte s polévkovou lžící octu nebo citronové šťávy. Směs promíchejte a nechte 5 min. odstát a je hotovo.
Jak podmáslí využít v kuchyni
Podmáslí využijeme nejen do těst na pečení, ale přidat ho můžeme také do pudinků, lívanců, salátů, pomazánek, dresinků či různých krémů, ale také polévek.
Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, které provoní vaši kuchyň skořicí, vanilkou, ale i kokosem a buchta či bábovka díky tomu získá jemnou a nadýchanou chuť. Koláče jsou vláčné a na stole nevydrží déle než 24 hodin.
4 jednoduché recepty na pečení z podmáslí
1) Hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone
Vyzkoušejte hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone a podmáslím, který je snadný na přípravu a ingredience, které jsou v těstě obsažené provoní vaši kuchyň kokosem, vlašskými ořechy a vanilkou. Výplň z mascarpone a smetany dodá buchtě jemnou chuť.
Tato buchta je výborná jako sytá snídaně i svačina. Buchta je opravdu sytá a opravdu chuťově výborná. Díky podmáslí a cuketě je buchta nadýchaná a mascarpone se šlehačkou krásně zjemní její chuť. Už při pečení se budou všem v blízkosti kuchyně sbíhat chutě. Doporučuji vyzkoušet.
2) Jahodový koláč s kokosem
Máte raději ovocné buchty a koláče? Jahodový koláč s kokosem a podmáslím vám přijde k chuti. V případě, že doma nemáme zrovna jahody, můžeme využít meruňky, borůvky nebo jiné sezónní ovoce.
Ochutnejte vynikající jahodový koláč s kokosem a podmáslím. Koláč je nadýchaný a mizí ze stolu velmi rychle. Jahody jsou v koláči nejlepší čerstvé, ale využít můžete jakékoliv ovoce, které máte k dispozici.
3) Hrníčková bábovka s podmáslím
Už vás nebaví klasická dvoubarevná bábovka, kterou pečete každou neděli? Vyzkoušejte hrníčkovou bábovku z podmáslí. Celá rodina bude překvapena novou chutí bábovky, která bude vylepšena pouze podmáslím a vanilkovým extraktem.
U nás doma milujeme bábovky na všechny způsoby. Zbylo vám podmáslí? Vyzkoušejte recept na bábovku z podmáslí, která je vláčná a rozpadá se na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji i začátečník v pečení.
4) Borůvkový koláč s podmáslím a kokosovými lupínky
Pro milovníky kokosu tu máme sladkou inspiraci v podobě borůvkového koláče s podmáslím a kokosovými lupínky na povrchu. Med a kokosové lupínky tvoří dokonalou souhru chutí a dodají koláči netradiční vzhled.
Máte doma podmáslí a přemýšlíte co upéct? Vyzkoušejte borůvkový koláč z podmáslí. Příprava je jednoduchá a po koláči se zapráší, uvidíte. Místo borůvek můžete využít i meruňky ze zahrádky nebo jiné ovoce.
Podívejte se i na další recepty nejen na pečení. V naší Ekuchařce najdete kulinářskou inspiraci z celé České republiky.