Proč nás pálí žáha
Abychom mohli zpracovat živiny prochází potrava jícnem do žaludku. Tam je trávena za pomocí žaludečních šťáv. Žaludek je proti působení kyselin odolný, odolné ale nejsou ostatní části trávícího traktu.
Mezi žaludkem a jícnem je speciální záklopka, svěrač. Svěrač brání, aby se kyseliny ze žaludku dostaly do jícnu. Jakmile je funkce této záklopky narušena dochází k pálení žáhy vlivem kyselin, které se dostaly do kontaktu s jícnem.
Jak se projevuje pálení žáhy
Pálení žáhy cítíme jako bolest na hrudi, pocit těžkosti, kyselost v ústech, spalující horkost v krku, nevolnost, kašel, chraptění. Někdy se může přidat i zvracení.
Pálení žáhy trápí často ženy v těhotenství, zde je na vině zvětšující se děloha.
Kdo je ohrožen pálením žáhy
- Lidé s nadváhou – tuková tkáň působí na žaludeční svěrač a naruší jeho těsnost.
- Osoby vystavené stresu – stres narušuje přirozené trávicí procesy a fungování žaludku.
- Kuřáci – látky v cigaretách narušují těsnost svěrače.
- Nezdravě se stravující osoby – přemíra tučných a sladkých jídel ve velkých dávkách a méně často během dne jsou pro žaludeční svěrač velkou zátěží.
- Osoby holdující alkoholu – jedna sklenička nevadí, ale pravidelné pití alkoholu překyselí žaludek.
Jak bojovat proti pálení žáhy
Pokud příčinou pálení žáhy není těhotenství, pak můžete přistoupit k několika změnám. První je redukce hmotnosti a pravidelné cvičení. Jakmile budete v pohybu, bude v pohybu i vaše trávící ústrojí. Důležité je zejména upravit jídelníček tak, abyste jedli často (třeba 7× denně, ale v malých porcích). Vyhnout se musíte kávě, tučným a sladkým jídlům. Častěji žvýkejte žvýkačky, vyšší produkce slin od pálení žáhy uleví.
Od pálení žáhy pomáhá i správné dýchání, je nutné naučit se dýchat do bránice. Poslední radou je bojovat se stresem a tím snižovat podráždění žaludku.
Potraviny a nápoje, které pomáhají od pálení žáhy Osvědčeným receptem, pokud nemáme tabletky z lékárny, je jedna lžička jedlé sody do sklenice vody. To však není možné chápat jako dlouhodobé řešení, ale spíše okamžitou pomoc jednou či dvakrát do měsíce. Raději vsaďte na přirozenou složku stravy.
Zázvor
Odvary ze zázvoru, zázvorový čaj nebo zázvor jako koření v pokrmech. Má vynikající protizánětlivé a antibakteriální účinky, zároveň pomáhá proti pálení žáhy.
Zázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
Česnek
Někdo jej nenávidí, jiní se při vaření řídí heslem, že česnek musí být i v buchtách. Pokud patříte do první skupiny a zvýšené množství česneku v několika pokrmech za den by bylo nemyslitelné, použijte česnek jako akutní pomoc při pálení žáhy. Stačí jeden stroužek rozkousat.
Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Trpíte v zimním období oslabenou imunitou? Rýma a nachlazení se vám většinou nevyhnou a vy k léčbě užíváte farmaceutické produkty, které nejsou zrovna nejlevnější? Nenechávejte peníze v lékárnách za doplňky s vitaminy, které najdete doma v originálním a na vitamíny mnohem bohatším balení.
Med
Příjemnější recept na pálení žáhy je med. Ten ulevuje od bolesti při pálení žáhy a chrání sliznici jícnu. Můžete jej přidávat do jídel nebo jej rozmíchat ve sklenici teplé vody.
Med, včelí zlato a lék na všechny neduhy. Tisíce let je med s námi a pomáhá při léčbě kašle, žaludečních vředů i nespavosti. Co vše byste měli vědět o slaďounké dávce přírodního léčiva?
Mandle
Rychlejší trávení vám zajistí mandle. Zároveň neutralizují žaludeční kyseliny vysokým obsahem tuků.
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
Ovoce a ovocné šťávy
Přidejte více banánů, kiwi, meruněk. Právě ty bojují proti pálení žáhy. Žaludeční šťávy umírní i nápoje z ovoce (vyjma těch z citrusových plodů). Dopřejte si smoothie častěji.
Zelená na talíři
Vyšší příjem zeleniny znamená vyšší příjem vlákniny. Tím dochází k rychlejšímu trávení. Zaměřte se na listovou zeleninu.
Listová zelenina je poměrně opomíjenou složkou našeho jídelníčku, i když v posledních letech se to možná trochu zlepšuje. Což je pro nás velice dobře, jelikož listová zelenina nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou stránku našeho těla.
Pálení žáhy umí potrápit především v noci. Proto si pohlídejte, abyste poslední jídlo jedli 3 hodiny před usnutím. Při spaní ležte na levém boku a večer si odpusťte cigaretu. Při jídle seďte vzpřímeně. Pozor na sklenici mléka, dočasně přinese úlevu, ale vápník následně vede k vyšší produkci žaludečních šťáv.