Onemocnění způsobená vysokým krevním tlakem
Na sdělení lékaře, že trpíme vysokým krevním tlakem, řada z nás zareaguje poměrně vlažně. Vysoký krevní tlak totiž nezpůsobuje žádné další (okamžitě patrné) obtíže. Nemáme bolesti a často jej ani nezaznamenáme. Necháme si předepsat dva, tři léky a tím zájem o správné fungování kardiovaskulárního systému končí. A právě zde vzniká největší riziko.
Jestliže nezačnete s vysokým krevním tlakem bojovat včas, začnou se u vás projevovat závažnější obtíže.
Vysoký krevní tlak poškozuje cévy, což vede k onemocnění ledvin. Později se přidává zvýšené riziko mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Obojí může mít až fatální následky. Ne nadarmo se vysokému krevnímu tlaku říká tichý zabiják.
Potraviny, které snižují krevní tlak
V potravinách si vybírejte ty, které mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku.
Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je v podstatě dobře dostupný, si povíme v tomto článku.
Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.
- Česnek – nejvyšší účinek má v syrovém stavu, prolisovaný nebo pokrájený najemno.
- Listové saláty – vybírejte ledový salát, rukolu, kapustu, římský salát, polníček či špenát.
- Červená řepa – nejvyšší účinek má v syrovém stavu.
- Banány – zdravé mlsání představuje banán, pomáhá díky vysokému obsahu draslíku.
- Semínka a ořechy – prospívají organizmu vysokým obsahem draslíku a hořčíku.
- Ovesné vločky – nahraďte tradiční snídani ovesnými vločkami. Mají minimum tuku a sodíku.
- Bílý jogurt – volte nízkotučnou variantu. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku.
- Kiwi – pomáhá vysokým obsahem vitamínu C. Bohatý je na vápník, hořčík a draslík.
- Bílé fazole – luštěnina vhodná do polévek i salátů. Má vysoký obsah hořčíku a vápníku.
Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Listová zelenina je poměrně opomíjenou složkou našeho jídelníčku, i když v posledních letech se to možná trochu zlepšuje. Což je pro nás velice dobře, jelikož listová zelenina nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou stránku našeho těla.
Onemocnění způsobená vysokým cholesterolem
Cholesterol je pro fungování organizmu nezbytný. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi však znamenají, že se cholesterol začne ukládat do stěn cév. Vzniká ateroskleróza. Cévy ztrácí pružnost a dochází k jejich zúžení. Krevní sraženiny mohou následně ohrozit kterýkoliv vnitřní orgán a způsobit jeho nedostatečné zásobení kyslíkem. Vysoký cholesterol stojí za ischemickou chorobou srdeční, srdečním infarktem, mrtvicí a nemocemi oběhového systému.
Potraviny, které snižují cholesterol
- Olivový olej – doporučuje se celkové snížení tuků a zároveň výměna pokrmových tuků za olivový olej, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
- Tučné mořské ryby – losos, tuňák, makrela (ne uzená), sardinky. Obsahují omega-3 mastné kyseliny.
- Červené víno – můžete si dopřát 100 ml denně červeného vína.
- Česnek – v syrovém rozmačkaném stavu pomáhá snižovat cholesterol.
- Ovesné vločky – denní konzumace ovesných vloček sníží hladinu cholesterolu už za 2 měsíce.
- Ořechy – nejlepší jsou vlašské, ale pomáhají i mandle a kešu. Dejte si hrst denně.
- Špenát – očišťuje cévy. Prospěšné jsou i další druhy listové zeleniny.
- Avokádo – snižuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu.
- Rajčata – vhodná jsou čerstvá i lehce spařená rajčata.
- Bobuloviny – drobné plody jakými jsou borůvky, maliny a jahody prospívají cévám.
- Jablka – jedno jablko denně sníží hladinu cholesterolu.
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
Režimová opatření při vysokém krevním tlaku a cholesterolu Pro oba případy platí stejná doporučení. Je třeba upravit jídelníček a omezit tučná a sladká jídla. Vyhněte se alkoholu, kouření a snižte hladinu stresu. Dodržujte doporučený pitný režim a minimálně půl hodiny denně se věnujte rychlé chůzi na čerstvém vzduchu.