Semínka v kuchyni
Pracovat se semínky v kuchyni je velice jednoduché. Není třeba je předem upravovat a dají se přidat takřka do jakéhokoliv slaného či sladkého jídla. Mohou být přímo součástí těsta, ale využití naleznou i jako efektivní, chutná a výživná posypka.
Nutriční hodnoty jednotlivých druhů semínek se liší. Zatímco některá mají vynikající protizánětlivé účinky, jiná jsou vzpruhou pro srdce. Nelze proto jednoznačně stanovit, která z nich jsou nejzdravější. Všechny druhy semínek mají co nabídnout, takže se vyplatí vsadit na pestrost a v kuchyni je střídat.
Lněná semínka
Lněná semínka vynikají především vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Kromě toho v nich najdeme i významné množství vlákniny, vitaminu B1 (thiamin), manganu, hořčíku a antioxidantů.
Hlavní zdravotní benefity lněných semínek:
přispívají ke snížení „špatného“ cholesterolu v krvi
jsou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními
- mohou snižovat krevní tlak
Jak využít lněná semínka v kuchyni:
k maximálnímu využití cenných látek se doporučuje konzumovat semínka v mleté nebo podrcené formě
významný zdravotní přínos může přinést již 1 polévková lžíce lněných semínek denně
semínka se hodí např. do ovesných kaší, jogurtů, smoothies, stejně jako do pečiva, případně jako jeho posypka
Chia semínka
Chia semínka mají podobné složení jako lněná semínka. Pozornost poutají obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Rovněž jsou zdrojem vlákniny, antioxidantů (polyfenolů), manganu, fosforu, vápníku a hořčíku.
Hlavní zdravotní benefity chia semínek:
přispívají ke snížení hladiny cukru v krvi
mají protizánětlivý charakter
jsou prevencí srdečních onemocnění
Jak využít chia semínka v kuchyni:
chia semínka mají vynikající schopnost absorbovat vodu, a proto je lze vyzkoušet jako veganskou alternativu vajec. Jedno vejce lze nahradit tak, že se smíchá ¼ hrnku vody a 1 polévkové lžíce semínek. Po zhruba 10 minutách chia semínka nabobtnají a vytvoří gel.
lze je použít do pečiva, zeleninových i ovocných salátů, při přípravě domácích pudinků, stejně jako do sušenek a moučníků
Chia semínka jsou malý zázrak, který bychom měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a rostlinného vápníku. Je to ideální zdroj bílkovin a vitamínu B15. Zlepšují imunitu, snižují krevní tlak, bolest kloubů i riziko osteoporózy. Mohla bych výčet kladů vypisovat ještě dlouho. Raději ale přejdeme k tomu, jak si z nich udělat skvělou snídani.
Konopná semínka
Konopná semínka se pyšní bohatým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho mají významný podíl hořčíku, vitaminu B1 (thiamin), zinku, stejně jako omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.
Hlavní zdravotní benefity konopných semínek:
přispívají ke zdraví srdce, potažmo celého kardiovaskulárního systému
napomáhá udržovat zdravou pokožku
vykazují protizánětlivý efekt
Jak využít konopných semínka v kuchyni:
konopná semínka jsou krásně křupavá a mají příjemnou lehce oříškovou chuť
lze je použít do ranních obilných kaší, jako posypku na pečivo, případně přímo do těsta
jsou vynikající do salátů, k dochucení pomazánek, do nádivek a mohou posloužit i jako netradiční ozdobení rýže
Další zdravá a chutná semínka
Samozřejmě existuje i mnoho dalších druhů semínek, která si svou pozornost zaslouží. I ony jsou neuvěřitelně nutričně bohaté a v kuchyni mají velice pestré využití.
Sezamová semínka
Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, z minerálních látek obsahují především významné množství mědi, manganu a hořčíku. Svým složením přispívají k rovnováze pohlavních hormonů, snižují oxidativní stres a mají protizánětlivé účinky.
Skvělý ovocný salát, který směle zažene chuť na sladkosti. Perfektně kombinuje sladkou chuť ostatního ovoce s mírně nahořklou chutí pomela.
Jsou populární v asijské gastronomii, představují hlavní ingredienci oblíbené sezamové pasty (tahini).
Dýňová semínka
V dýňových semínkách nalezneme mimo jiné bílkoviny, mononenasycené mastné kyseliny, fosfor, mangan a hořčík. Podporují zdraví srdce a pozitivně působí na močové cesty a močový měchýř.
V kuchyni jsou velice všestranná, dají se konzumovat loupaná i neloupaná. Perfektní jsou například pečená v troubě společně se solí a kořením.
Slunečnicová semínka
Kromě bílkovin mají slunečnicová semínka významný obsah vitaminu B1 (thiamin), vitaminu E, manganu, mědi a hořčíku. Přispívají k normální hladině cholesterolu a cukru v krvi, blahodárně působí také na pokožku.
Slunečnicová semínka chutnají skvěle i samostatně jako zdravá a výživná svačinka. Krásně ochutí pečivo, na které se hodí také jako ozdobná posypka.
Zeleninový salát je lehký a když přidáte semínka a luštěninu, bude výživově mnohem hodnotnější. Černá čočka je do salátů dokonalá, vyzkoušejte ji.
Zdroje: healthline.com, health.clevelandclinic.org, draxe.com