1. Je nutričně bohatá
Červená řepa ukrývá celou řadu mikroživin, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Je důležitým zdrojem antioxidantů, zejména velice účinného batelainu.
Kromě toho v ní nalezneme významné množství vlákniny, dále například vitamín C, vitamín B9 (kyselina listová neboli folát), draslík, mangan, měď, hořčík, železo a další prvky.
2. Má nízkým počet kalorií
Přestože má červená řepa vysoký a pestrý obsah mikroživin, kalorií je v ní naopak poskrovnu. Ve 100 g této zeleniny v syrovém stavu se totiž nachází pouze zhruba 51 kcal. Navíc neobsahuje takřka žádný tuk.
Pro tyto vlastnosti je tudíž velice vhodná do zdravého a redukčního jídelníčku.
Řepa je velmi zdravá zelenina, kterou bychom hlavně během podzimu měli konzumovat pravidelně. Ne každému ale její chuť sedí. Vyzkoušejte recept, ve kterém se výrazné aroma řepy skoro ztratí. Udělejte si řepné palačinky! K snídani nebo k obědu. Na sladko i na slano. A jak vlastně řepa našemu zdraví prospívá? Podporuje imunitu, pomáhá při zácpě, přispívá k tvorbě červených krvinek a také zlepšuje stav nehtů, vlasů a kůže. ## Palačinky naslano i na sladko Palačinky můžete podávat buď na sladko ne…
3. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Červená řepa je známá svou schopností regulovat hladinu krevního tlaku.
Právě vysoký krevní tlak přitom představuje jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění (především ischemické choroby srdeční, ischemické choroby dolních končetin a mozkové mrtvice).
4. Má vysoký obsah vody
Téměř 90 % obsahu červené řepy tvoří voda.
Konzumací této chutné kořenové zeleniny proto pomůžeme tělu zajistit vnitřní hydrataci, která je důležitá pro celkové zdraví organismu.
5. Je protizánětlivá
Již zmíněné betalainy, tedy antioxidanty, které mají na svědomí charakteristickou barvu červené řepy, se vyznačují rovněž protizánětlivým účinkem.
Vědecké studie naznačují, že konzumace červené řepy působí preventivně proti zánětlivým onemocněním a může zlepšit stav již existujícího chronického zánětu v těle.
Tímto dezertem nadchnete i zaryté odpůrce červené řepy, neb není vůbec poznat, že v něm je. Mám to osobně vyzkoušené na svém otci, který sice jako nadšený zahrádkář řepu pěstuje, ale nikdy ji nejí. Když jsem mu kus tohoto zákusku ukrojila ke kávě, velmi si jej pochvaloval a dokonce si přidal. Že je v něm obsažena právě červená řepa, mu zůstalo samozřejmě utajeno. K přípravě můžete využít řepu čerstvou, kterou si musíte předem uvařit, nebo lze zakoupit řepu již vařenou a vakuově balenou. Pokud má…
6. Pečuje o zdravé trávení
Konzumací 100 g červené řepy v syrovém stavu dopřejeme tělu přibližně 3 g vlákniny. A právě ta je velice důležitá pro udržení zdravého trávení.
Obsažená vláknina mimo jiné zamezuje přejídání (přispívá k pocitu plnosti), podporuje správnou činnost střev, a je prevencí vůči zácpě, stejně jako průjmu.
7. Pozitivně působí na mozkové funkce
Pozornost odborné veřejnosti přitahují také dusičnany obsažené v červené řepě.
Právě dusičnany totiž zvyšují průtok krve v cévách a pomáhají je „otevřít“, což má přímý pozitivní dopad především na kognitivní mozkové funkce. Některé výzkumy dokonce přinesly zajímavé výsledky v souvislosti s konzumací červené řepy a snížením rizika demence.
8. Zlepšuje výkonnost při cvičení
K poněkud překvapivým vlastnostem červené řepy se řadí její schopnost podpořit výkonnost při fyzické aktivitě (sport, cvičení). Obsažené látky totiž zlepšují vytrvalost a hospodaření buněk s kyslíkem.
Aby byl tento efekt využitý na maximum, doporučuje se konzumace červené řepy přibližně 2 až 3 hodiny před zahájením tréninku.
9. Je skvělá do studené kuchyně i tepelně upravená
Červená řepa má vskutku široké využití a je ingrediencí pro nespočet rozmanitých receptů.
Je vynikající do pomazánek, studených i teplých salátů, stejně jako do polévek (nepřekonatelný je veganský boršč z červené řepy). Může sloužit k přípravě předkrmů (carpaccio z červené řepy), dá se dusit, vařit, zapékat a grilovat. S oblibou se také suší, nakládá, a dokonce se z ní vyrábí i netradiční sirup.
Jednoduše připravená pomazánka, která vypadá skvěle na chuťovkách. Není potřeba ji ničím dalším doplňovat a chuťovky můžete ihned servírovat.
10. Využijete ji do posledního lístečku
Ačkoliv se v kuchyni nejčastěji zpracovávají bulvy červené řepy, tato chutná a zdravá zelenina je jedlá celá od kořene až po listy.
I čerstvé listy jsou plné nutričně cenných látek, navíc mají příjemnou chuť a atraktivní vzhled. Skvěle se hodí zejména do salátů, ale uplatní se i při přípravě zeleninových polévek nebo smoothie nápojů.
Podobně jako šťovík či rebarbora ale obsahují kyselinu šťavelovou, a proto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět.
Chipsy z červené řepy jsou zdravou a chutnou nahrážkou za klasické chipsy. Jejich příprava je časově náročnější, ale výsledek je výborný. Dokonce je milují i děti, které by normálně červenou řepu nesnědly.
Zdroje: healthline.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com, justbeetit.com